“Volgend jaar wil ik hypotheekvrij zijn”

Renée stelt elk jaar trouw haar financiële, goede voornemens. Zoals hypotheekvrij zijn in 2023. En natuurlijk deelt ze die ook met jou.

Ooit zagen mijn financiële voornemens er heel anders uit dan nu. Ik had een lijst met schulden en die probeerde ik één voor één af te lossen. Studieschuld, een huis dat onder water stond, een Wehkamp-bestelling die ik nooit afbetaalde en ook nog een bij H&M. Het was niet best. Dat is inmiddels zo’n tien jaar geleden en nu kan ik heel andere doelen stellen.

Aflossen volledige hypotheek

Het grote doel van 2023 is een doel dat eigenlijk al jarenlang loopt. Het volledig aflossen van onze hypotheek. Hypotheekvrij zijn gaat op maandelijkse basis weinig veranderen aan ons kasboekje. We betalen voor de € 133.000 die we nog hebben aan hypotheek, maar zo’n € 190 per maand. Dat komt doordat het een aflossingsvrij stukje hypotheek is en we een bijzonder lage rente betalen van 1,6%

Aflossingsvrij, waarom eigenlijk?

Dat gevoel van een enorme financiële last die wegvalt, is er dus niet. Dus vraag je je misschien af: waarom is dat je doel? Waarom wil je die schuld wegwerken? Nou, juist daarom. Omdat het een schuld is. En het me een geweldig gevoel lijkt om compleet schuldenvrij te zijn. Dus ook hypotheekvrij. Niemand heeft meer iets over je te zeggen. Niemand kan de voorwaarden opeens aanpassen, waardoor je financiën er opeens anders uitzien. Zonder schulden en zonder hypotheek ben je compleet de baas over je eigen financiële leven.

Beter beleggen?

Kun je dat geld niet beter gaan beleggen? Veel mensen zullen het zich afvragen nu ze dit verhaal lezen. Want met een gemiddeld rendement van – zeg – 6% per jaar, levert het zeker op de lange termijn meer op dan het aflossen van een hypotheek die elke maand ‘maar’ € 190 kost. Dat klopt. Het grote verschil is alleen dat beleggen geen zekerheid biedt. En je hypotheek aflossen wel. Ik weet zeker wat daarna onze financiële situatie zal zijn.

Belasting betalen?

Hypotheekvrij zijn heeft fiscaal ook wat gevolgen. Er valt geen rente meer af te trekken. Maar met zo’n lage rente is dat sowieso peanuts. En omdat onze hypotheek aflossingsvrij is en in de laatste jaren gesloten, mogen we de rente sowieso niet aftrekken. Daar missen we dus niks aan. Mensen denken vaak dat je met een afgelost huis de belastingdienst achter je aan krijgt. Vooralsnog wordt eigen geld dat in je huis zit, niet belast. Je moet wel een eigenwoningforfait optellen bij je inkomen en dus wat meer belasting betalen. Maar in zo goed als alle gevallen is schuldenvrij zijn nog altijd goedkoper dan schuld behouden, zegt ook de Consumentenbond.

Wat verandert er?

Het is een groot doel. Een flink financieel voornemen. We hebben het bedrag om ons laatste stukje hypotheek mee af te lossen, de laatste jaren al grotendeels bij elkaar gewerkt en gespaard. De kans is dus groot dat dit gaat lukken. En zoals met alle doelen die ik al nastreefde, zal de weg ernaartoe mooier zijn dan het moment waarop je het doel daadwerkelijk bereikt.

Op de dag dat we het aflossen zal er niet zoveel veranderen. Behalve emotioneel, als we hypotheekvrij zijn, zullen we (financieel) vrijer zijn dan ooit. En trots op alle jaren waarin we naar dit doel toe werkten. Dan drinken we er een glaasje op en staan we de volgende dag gewoon weer om 6:45 op om de kinderen naar school te brengen. Zo is het dan ook wel weer..

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!