Deze vijf boodschappenbespaartips hoorde je misschien nog niet eerder − maar werken wél

De boodschappenbespaartips vliegen je om de oren. Wij delen er aantal die je nog niet zo vaak hoorde. Goed zijn ze wel: je boodschappenbudget kan hierdoor flink omlaag.

De meeste artikelen over besparen op boodschappen gaan over het ‘heilige’ lijstje. Ga niet met honger naar de winkel, koop huismerken, enzovoort. Goeie tips, en ik ga er vanuit dat je ze al eens hebt gelezen. In dit artikel richt ik me op andere boodschappenbespaartips, die je ook veel geld kunnen besparen.

Stel je boodschappenmoment uit

Niet zoveel meer in huis? Probeer naar de supermarkt gaan nog één, twee of zelfs drie dagen te rekken. Met de inhoud van mijn voorraadkast kom ik nog een eind. En dan gaat dat ook eens op. Mijn boodschappen worden er namelijk niet goedkoper van, maar ik doe wel langer met die boodschappen. Soms moet ik creatief zijn met alles wat in de koelkast en vriezer te vinden is, maar we zijn altijd weer verbaasd over hoe lekker die combinaties kunnen zijn. Naast dat het goed is voor je portemonnee, is voedselverspilling tegengaan ook belangrijk voor het milieu.

Bekijk je pakjes en zakjes eens goed

Skip die pakjes en zakjes. Echt waar, je hebt ze niet nodig. Google is je beste vriend. Kant-en-klare carbonarasaus uit een potje kost al gauw meer dan € 3,50. Terwijl je eigenlijk alleen wat kaas en ei nodig hebt om die saus te maken. Écht zelf koken kan je sowieso veel geld besparen. Zie het als een zen-moment en je slaat twee vliegen in één klap.

Check zowel de eenheidsprijs als de kosten per gebruik

Een zak aardappelen van vijf kilo is per kilo misschien goedkoper dan een zak van drie kilo, maar eet je het wel allemaal op? Zijn ze niet uitgeschoten voordat ze op zijn? Alles wat in de prullenbak belandt, is sowieso weggegooid geld. Dus kies vooral de verpakking die past bij hoeveel jullie ervan eten of drinken. Wanneer het product in te vriezen valt of lang houdbaar is, is het natuurlijk weer anders. Dan kun je vaak besparen door groter in te kopen. Maar pak niet blind de voordeelverpakking uit het schap. Kijk even naar de prijs per kilo om te zien of deze wel écht goedkoper is. Spoiler alert: dat is soms dus niet zo!

Blijf altijd rekenen

Soms denk ik een goede deal te scoren, maar als ik het uitreken blijkt dat niet zo te zijn. Daarom is het belangrijk om te blijven rekenen. Denk je nu: dat wordt wel heel veel werk in de winkel. Dat valt reuze mee. Bepaal van elk product dat je vaak koopt, één keer welk merk en welke verpakking het meest gunstig is. Na een tijdje weet je van elke vaste boodschap precies welke je moet hebben. En dat geeft veel rust en zorgt ervoor dat je geld overhoudt.

Wees je bewust van wat je koopt

Het is vaak het gedachteloos winkelen, op de automatische piloot of ‘even vlug vlug’, wat veel geld kost. Het liefst zie ik je natuurlijk met een goed uitgewerkte boodschappenlijst de winkel in gaan, maar lukt dat op dat moment niet, zorg er dan in ieder geval voor dat je mindful boodschappen doet. Neem bij elk product dat je meeneemt even een paar tellen om te bedenken: is dit de juiste keuze? Waar gebruik ik het voor? Heb ik het nu nodig? Net een tikkie langer stilstaan bij wat je koopt, helpt besparen. Omdat je de onnodige dingen dan laat liggen en niet koopt.

Oh, en vergeet de boodschappenbespaartips die je wel al kent, ook niet. Je leest ze hier. Je weet wel: het maken van een weekmenu en een boodschappenlijstje. Dat deze tips vaak voorbijkomen, betekent namelijk dat ze werken. Voeg ze toe aan je routine en je zult merken dat het makkelijker wordt om elke week flink te besparen op de kosten van je boodschappen.

Nog meer boodschappenbespaartips? Luister dan eens naar deze podcastaflevering waarin Kasper en Renée in gesprek gaan over onder meer gezond eten en toch besparen op je boodschappen. Smaakt dit naar meer? Luister dan voortaan elke vrijdag mee naar de PorteRenee Podcast. Je vindt ‘m trouwens ook in onze gratis app, die je hier downloadt.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop