“Ik koop zelfs luiers en foundation op Marktplaats”

José (30) heeft een neus voor tweedehands shoppen. De gekste dingen scoort ze op Marktplaats en daarmee bespaart ze wel tot 75% op de nieuwwaarde.

“Naast ons salaris ontvangen we nog een lekker bedrag aan verhuurinkomsten. Twee jaar geleden kochten we een chalet op een park. Het is een heerlijk plekje midden in de natuur. We gaan er regelmatig zelf heen, maar in het hoogseizoen verhuren we het. We betalen ongeveer €2.000 per jaar aan park- en energiekosten. De verhuuropbrengst ligt rond de €5.000.”

Hoe betaalden jullie dat chalet?

“Het chalet kostte €27.000 en betaalden we van ons spaargeld. Na de aankoop was onze spaarpot zo goed als leeg. Sommige mensen vonden het maar gek dat we al ons spaargeld hiervoor gebruikten, maar ik zie geld echt als middel om leuke dingen te doen, om te genieten. Ik spaar voor geluk en hoef ook geen ton op mijn rekening te hebben. Wat moet je ermee?”

Er zit tussen jullie inkomsten en uitgaven een verschil van €500. Wat doe je met dat geld?

“Dat is echt heel verschillend. De ene maand zie ik een mooie stoel die ik koop en de andere maand geef ik meer geld uit aan kleding of gaan we vier keer uit eten. Meestal gaat dit geld wel op. Ik hou van sparen, maar zeker ook van spenden. Als er een keer wat overblijft, dan zetten we het op de spaarrekening.”

En zo’n mooie stoel bijvoorbeeld, koop je die nieuw?

“Als ik iets wil kopen, dan kijk ik eerst op Marktplaats. Hoewel ik ook echt wel eens wat nieuw kan kopen, ben ik echt groot fan van Marktplaats. Ik koop er kleding, maar ook luiers en mijn favoriete foundation. Ik heb een keer 1.000 luiers gekocht voor een prikkie van iemand die een partij te koop aanbood. Daar heb ik een half jaar mee gedaan. En is mijn foundation op? Dan is er altijd wel iemand die een paar proefflesjes te koop aanbiedt. Ik heb eens uitgerekend dat ik op deze manier 50% tot 75% op de nieuwwaarde bespaar.”

Je hebt een neus voor tweedehands shoppen. Wat is je tofste aankoop geweest?

“Laatst heb ik echt een heel gaaf bureautje gekocht dat gemaakt was van een oud schoolrek. Daar betaalde ik een tientje voor. Daar word ik echt blij van. Ook kom ik graag in kringloopwinkels. Toen we het chalet kochten was er maar een heel klein budget over voor de inrichting. Bij de kringloop heb ik de leukste dingen gekocht. Van servies en bestek tot meubeltjes. Tweedehands shoppen loont.”

Verkoop je ook wel eens wat?

“Nee, ik verkoop mijn spullen nooit. Als ik iets weg wil doen, geef ik het aan mensen die het goed kunnen gebruiken. Mijn moeder werkt met mensen die het financieel niet breed hebben en zo weet ik dat het goed terecht komt. Ik vind het een fijn gevoel mijn steentje op die manier bij te dragen.”

Is de verleiding niet heel groot om veel te veel te kopen als het zo goedkoop is?

“Ik kan heel goed impulsaankopen doen, ook tijdens het tweedehands shoppen, maar omdat het goedkoop is doet het geen pijn. En af en toe een impulsaankoop is gewoon leuk. Als ik in de kringloop weer een mooi kopje of schaaltje in mijn mandje stop voel ik me gelukkig. Inmiddels heb ik wel een neus ontwikkeld voor goede aankopen. Ik zal vast en zeker wel eens een miskoop hebben gedaan, maar ach… mijn motto is ‘een gokje wagen, een prijsje winnen’. Het is overigens niet zo dat ik eindeloos koop hoor en ons huis staat zeker niet helemaal vol. Integendeel, we hebben een heel opgeruimd huis. Daar houd ik van.”

Even over jullie huis. Jullie hypotheek is vrij laag. Al veel afgelost of wonen jullie klein?

“We hebben al 1/3 van ons huis afbetaald. Toen we onze ruime twee-onder-een-kap in 2017 kochten, hebben we bijna een ton eigen geld ingelegd. Dat was spaargeld en overwaarde van het huis van Bernd. We willen over 20 jaar hypotheekvrij zijn. Ook willen we dan voldoende passief inkomen hebben. Naast het chalet willen we de extra woning van mijn ouders overnemen.

We gaan binnenkort kijken hoe we dat kunnen doen. Ik wil in de toekomst campers kopen en verhuren. Mijn vader doet dat al en over een paar jaar kan ik het misschien overnemen. Dan kunnen we het samen doen. We gaan geld investeren om onze droom te verwezenlijken. Het idee is om rond ons vijftigste van dinsdag t/m donderdag te werken en iedere week van een heel lang weekend genieten.”

En wat ga je dan doen in die weekenden?

“Lekker weg met een camper. Gaan en staan waar we willen en met het gezin in alle vrijheid genieten. Ja, dat leven zie ik wel voor me.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop