Een huis kopen: deze 5 stappen zorgen dat je er klaar voor bent

Je wilt een huis kopen. We geven je 5 tips die ervoor zorgen dat je klaar bent voor dat grootse moment.

Een huis kopen is niet zomaar iets. Het is een van de grootste stappen in je (financiële) leven. Maar, geen paniek! Stapje voor stapje bereik je het punt waarop je er volledig klaar voor bent. Mentaal en financieel. Deze 5 stappen helpen daarbij.

Stap 1: Sparen voor de extra kosten

Daar is dat woord weer, sparen. Tuurlijk, hoeveel hypotheek je kunt krijgen, hangt niet af van je spaarsaldo. Maar het kan wel zijn dat er bijvoorbeeld iets verbouwd moet worden waar je flink wat geld voor nodig hebt. Daarnaast heb je überhaupt al aardig wat spaargeld nodig voor bijkomende kosten. Denk aan: de makelaar, kosten koper, taxatiekosten en ga zo nog maar even door. Ook wanneer je overbiedt, moet je dat in de meeste gevallen met je eigen spaargeld betalen. Een huis kopen zonder eigen geld is heel lastig. Dus, sparen maar!

Stap 2: Overzicht in je financiën

Hoe zorg je dat je het beste en snelste kunt sparen? Begin met een duidelijk overzicht van je financiën. Waar gaat je geld naartoe en welke kosten kun je beperken of schrappen om zo meer te kunnen sparen?

Maak een grote pot voor alle extra beetjes bespaarde euro’s, die gaan straks linea recta naar jouw nieuwe huis. Zet bijvoorbeeld een spaarpot op het aanrecht. Zo heb je dagelijks letterlijk zicht op je spaargeld, wat ervoor zal zorgen dat je extra gemotiveerd bent. Hulp nodig bij het sparen? Bestel de PorteRenee Money Planner hier

Stap 3: Je maximale hypotheek checken

Het is belangrijk om te checken hoeveel geld je kunt lenen bij de bank, in de vorm van een hypotheek. Doe dit voordat je naar je eerste bezichtiging gaat. Je hoeft de hypotheek natuurlijk nog niet helemaal rond te hebben voordat je uit huizenjacht gaat, maar het wel is goed om te weten in welke prijsklasse je kunt zoeken.

Je kunt online checken wat je maximale hypotheek is door wat gegevens in te vullen, maar voor een nauwkeurige indicatie kun je het best even langs een professional. Zo hoef je niet naar huizen van € 500.000 te gaan kijken als je dit helemaal niet kunt betalen. Bedenk trouwens ook: je hoeft niet per se zoveel te lenen als je kan. Misschien zie je wel een leuke woning die minder kost.

Stap 4: Bepaal je wensen

Wat vind je belangrijk in je zoektocht naar een huis? Hoelang ben je van plan in dat huis te wonen? Wil je extra ruimte voor eventuele gezinsuitbreiding later? Allemaal vragen waar je van tevoren de antwoorden op moet vinden. Door helder te hebben waar je naar op zoek bent en wat belangrijk voor jou of jullie is, ga je veel selectiever te werk. Wanneer je zeker weet dat je minimaal drie slaapkamers nodig hebt, zal je ook niet snel voor een huis gaan met minder kamers.

Stap 5: Bekijk je opties

Vrienden van ons waren al een tijdje op zoek naar hun eerste koophuis en deden de ene bezichtiging na de andere. Steeds waren de huizen te klein, te oud of te slecht onderhouden. De moed zakte ze in de schoenen, want waarom konden ze nou hun droomhuis niet vinden?

Totdat ik hen op een dag vroeg: “Maar wat verwachten jullie dan? Je eerste koophuis, dat hoeft toch niet direct je droomhuis te zijn?” Dit was blijkbaar een eyeopener voor ze.

Als je niet veel hypotheek kunt krijgen of niet te veel wil lenen, zul je realistisch moeten zijn. Je droomhuis is waarschijnlijk duurder. Maar dat is helemaal niet erg! Wees je hiervan bewust, voordat je allerlei bezichtigingen inplant. Zo voorkom je eventuele teleurstellingen.

Als je al deze stappen doorlopen hebt, ben je klaar voor je eerste bezichtiging. Succes en vooral, veel plezier!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’