Thuis vaak ruzie over geld? Zo los je het op

Ben je niet blij met de manier waarop jij en je partner met geld omgaan? Je bent niet de enige, een kwart van de Nederlandse stellen heeft weleens ruzie over geld. We helpen je dat op te lossen.

Sommige stellen zijn elkaars tegenpool als het op geld aankomt. Daar kan best wat onenigheid over ontstaan. Bijvoorbeeld als de een vindt dat de ander te zuinig is of juist niet zuinig genoeg. Als de een wil sparen en de ander wil spenden. Tja, en kom daar dan nog maar eens uit samen. Het gesprek aangaan over geld vinden veel mensen niet romantisch. Wij vinden het júist romantisch om samen te fantaseren over de toekomst. Daarom hebben we een paar tips om het makkelijker te maken.

Ruzie over geld? Kies je moment

Als jullie elkaar in de haren vliegen omdat je vindt dat je partner nu écht zijn studieschuld moet aflossen of omdat jij niet wilt opdraaien voor zijn dure taxiritje midden in de nacht, is dat moment zelf niet het goede moment om daar uitgebreid over te praten. Als jullie druk zijn of de sfeer gespannen is, kun je beter even wachten. Bespreek het liever een keer tijdens een wandeling. Of ga juist rustig aan tafel zitten met een fles wijn en een bakje chips. Wanneer de ruzie over geld is gezakt en iedereen weer wat gekalmeerd is.

Weet welke opties er allemaal zijn

Er zijn verschillende manieren om het geld en de uitgaven in huis te verdelen. Je kunt bijvoorbeeld alles op één hoop gooien (de inkomsten én uitgaven) op een gezamenlijke rekening. Een groot deel van de Nederlanders doet dit (61%). Andere stellen hebben naast een gezamenlijke rekening een privérekening waar ze bijvoorbeeld kleding, cadeaus en de zorgverzekering van betalen.

Als je de zaken anders wilt verdelen, moet je natuurlijk eerst weten welke opties er allemaal zijn. Kies je bijvoorbeeld voor de zakgeldmethode of gaan jullie maandelijks een bedrag naar rato inleggen? Bespreek deze opties met je partner.

Maak samen doelen en plannen voor de toekomst

Voor de korte én lange termijn. Misschien willen jullie volgend jaar een nieuwe bank kopen of een mooie reis maken samen. En op de langere termijn dromen jullie misschien van een vakantiehuis kopen of de hypotheek versneld aflossen. Hoe gaan jullie dat bereiken? Het is leuk om daar samen over te fantaseren en plannen te maken. Veel leuker dan ruzie over geld maken in ieder geval!

Stel elkaar deze vijf vragen

Praten over geld wordt makkelijker als je weet wat je precies te bepraten hebt. Daarom hebben we vijf geldvragen om eens samen door te nemen. Dat hoeft niet meteen heel zwaar te zijn, maar kan ook gezellig samen op de bank. Als jullie het eens zijn over bepaalde zaken, kan het slim zijn het op te schrijven, zodat duidelijk is wat de nieuwe afspraak wordt. En je elkaar daar ook aan kunt houden. Maar wel met een glimlach, want op die manier kom je er samen beter uit.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop