Hoe regel je het als jij en je partner flink anders verdienen?

Wat als je partner veel meer of minder verdient dan jij? Hoe organiseer je dan jullie financiën? Er zijn meerdere opties, die we natuurlijk met je delen.

Door Renée

Mijn man had voor mij een vriendin die flink minder verdiende dan hij. Dat leverde nogal wat wrijving op. Ze hadden, toen ze gingen samenwonen, afgesproken dat zij allebei een vast maandelijks bedrag in zouden leggen. Dat van haar was lager want ze verdiende minder. Dat leek een eerlijke afspraak. Maar naarmate ze langer samen waren, leverde dat toch wat frustratie op bij mijn man. Die had het idee veel te veel af te moeten dragen van zijn salaris. Hij werkte zich een ongeluk en waarvoor? Om het grootste deel van de vaste lasten te betalen. Ook niet helemaal fair natuurlijk, om het zo te stellen, al snap ik het gevoel wel.

Wat dat betreft gaat het hier in huis een stuk soepeler. Wij keren onszelf iedere maand precies hetzelfde bedrag uit en dragen dus ook tot op de euro evenveel bij aan de vaste lasten. Die afspraak was snel gemaakt, want het lag erg voor de hand. Nooit geen gedoe over. Wel zo lekker.

Maar wat als het anders zit. En er veel verschil zit tussen wat jij en je partner verdienen. Wat zijn dan de opties om het financieel te regelen? Dit mag je natuurlijk helemaal zelf bepalen. Er zijn veel meer mogelijkheden dan de vijf opties die ik hier geef, maar deze zijn wel vrij gangbaar.

Alles op één hoop

Al maak je aan het begin van je relatie nog zulke goede afspraken over verdelingen, bij veel Nederlandse stellen eindigt het toch in het alles-op-één-hoop-systeem. Zo’n 61% van alle Nederlanders heeft het zo geregeld. Het is wel zo makkelijk, is vaak het argument. Bij dit systeem komen allebei de inkomens op één rekening binnen. Daar worden vaste lasten en andere kosten van betaald. En als er wat overblijft, komt dat op een gezamenlijke spaarrekening terecht. Je zou zeggen: dat kan geen problemen opleveren. Maar dat kan zeker wel. Wat als je uit elkaar gaat? Wie krijgt dan wat? En ook eerder kan dit systeem al frustratie opleveren, want hoe doe je het als je iets voor jezelf wilt kopen? Moet je de ander dan altijd om toestemming vragen?

Ieder de helft

partner verdient meer

De naam zegt het al, in dit systeem betaal je ongeacht je inkomsten gewoon allebei de helft van de kosten. Het salaris komt bij allebei op een eigen rekening binnen. Zo’n 15% van de Nederlandse stellen heeft het zo geregeld. Je spreekt af dat je op dat moment precies hetzelfde bedrag op een andere rekening stort. Van dat bedrag worden de maandelijkse kosten zoals water, gas, licht, hypotheek/huur en boodschappen afgeschreven. Wat je na die kostenpost overhoudt, is voor jou. Nadeel van deze methode is dat het nogal verschillend kan zijn wat je na je bijdrage aan de kosten overhoudt. Stel, je moet €1.000 bijdragen per maand. Jij verdient €3.000 netto per maand en houdt dus €2.000 voor jezelf over. Je partner verdient €1.300 en houdt maar €300 over. Dat zorgt voor scheve gezichten. Bovendien kan ik me voorstellen dat je met €1.300 aan inkomsten wat voorzichtiger bent met uitgaven dan wanneer je maar liefst €3.000 netto per maand binnen krijgt. Het kan ook dat de één niet genoeg verdient om die gelijke bijdrage te doen. Dan gaat dit systeem sowieso niet op.

Percentueel bijdragen

Als je allebei flink anders verdient, kan percentueel bijdragen een goede optie zijn. Zo’n 12% van de Nederlandse stellen doet het zo. Dit betekent dat je allebei niet in een absoluut bedrag hetzelfde bijdraagt, maar percentueel wel. Hoe reken je dat uit? Je telt allebei de netto inkomens bij elkaar op. Dat is 100%. Nu reken je uit hoeveel procent jij daarvan verdient en hoeveel je partner. Die percentages gebruik je ook om te bepalen hoeveel je per maand inlegt om de rekeningen te betalen. Je zou bijvoorbeeld tot een verdeelsleutel kunnen komen als 40% – 60%. Zeker wanneer je jonge kinderen hebt en afspreekt dat één van de partners minder werkt om bij de kinderen te zijn, voelt dit als een eerlijke oplossing. Zorgen moet nu eenmaal ook gebeuren en hoeft niet te betekenen dat je daar financieel onder lijdt.

Zakgeldmethode

Ken je de zakgeldmethode al? Hierbij krijg je allebei op een aparte rekening zakgeld uitgekeerd om uit te geven aan wat jij maar wilt. Die vrijheid is veel waard, al zeg ik het zelf. Als jij met je vriendinnen wilt gaan lunchen, hoef je dat niet te overleggen met je partner. En je partner hoeft het niet te overleggen als-ie nieuwe wielrenspullen wil kopen. Van alle Nederlandse stellen werkt 8% met deze zakgeldmethode. Vrijheid, blijheid! Hoe je het naast het zakgeld regelt, kun je zelf bepalen. Je zou het kunnen combineren met een percentuele inleg, bijvoorbeeld.

Wie betaalt wat?


Sommige mensen verdelen de kosten per categorie. Zo van: ik betaal de boodschappen en de verzekeringen, jij doet de huur/hypotheek en de kinderopvang. Prima methode, op zich. Al moet je wel opletten want wanneer jouw partner altijd de hypotheek betaald heeft, dat problemen kan opleveren wanneer jullie uit elkaar zouden gaan. Als de ander kwaad in de zin heeft, kunnen die afschrijvingen als bewijs dienen om jou uit dat huis te krijgen. Ik ga nu even van het ergste uit, maar scheidingen verlopen in veel gevallen nu eenmaal niet netjes en vriendelijk. Denk daar dus wel goed over na.

Welke manier bij jullie past, bepalen jullie samen. Praat er vooral openlijk over en uit het wanneer iets niet helemaal eerlijk voelt. Voel je aan de andere kant ook niet te snel aangevallen, dan kom je er samen vast goed uit.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!