“Onze crypto was 3 ton waard, nu nog maar €12.000”

Max (33) en Marcelle (34) investeerden voor de lol € 3.000 in de cryptomunt Telcoin. Hun inleg werd steeds meer waard. Tot het op bijna 3 ton stond. Ze droomden er al van om cryptomiljonair te worden, zo vertelden ze eerder aan PorteRenee. Maar toen daalde de koers. We vragen Max hoe het er nu voor staat.

De cryptomarkt is flink gezakt sinds de vorige keer dat we elkaar spraken. Zag je dat aankomen?
“Nee, totaal niet. Onze Telcoin-munten waren op het hoogtepunt bijna € 300.000 waard. Ik was ervan overtuigd dat het alleen maar meer zou stijgen en we binnen een paar maanden miljonair zouden zijn.”

Hoe gaat het nu met jullie investeringen?
“De vorige keer dat we elkaar spraken stonden we natuurlijk echt op de top. Inmiddels is het nog € 12.000 waard. We hebben ooit € 3.000 geïnvesteerd, dus we hebben nog steeds winst. Daar zijn we heel blij mee. Het was dus een positieve investering. Achteraf gezien hebben we heel veel mazzel gehad dat we op een gunstig moment zijn ingestapt.”

Gelukkig hebben jullie winst! Maar ik kan me ook voorstellen dat het toch voelt als verlies, als het ooit meer dan twintig keer zoveel waard was.
“Haha, die vraag krijg ik heel vaak! Ja en nee. Tuurlijk, achteraf doet het een beetje pijn. Al zou het nog meer pijn hebben gedaan als we in het rood stonden. Ik baal, maar leer er ook van. En ik hoop natuurlijk dat het uiteindelijk weer gaat stijgen. En dat ik dan een beter gevoel voor timing heb.”

Waarom heb je niet een deel van het geld eraf gehaald? De helft bijvoorbeeld.
“Natuurlijk heb ik spijt dat ik er niet een ton of zo heb afgehaald. Maar toen rekende ik mezelf rijk. Ik dacht: hoe meer erop staat, hoe sneller het groeit. Als ik er de helft uithaalde, zou het ook de helft minder snel stijgen. Ik werd gewoon een beetje te greedy.”

Heb je er vertrouwen in dat de koers weer gaat stijgen?
“Jazeker. De meeste cryptocurrencies bewegen mee met de koers van de Bitcoin en die gaat sowieso weer stijgen. Daarnaast geloof ik echt in het project waar de munt Telcoin voor staat. Dat is ook een van de redenen dat we ons geld hebben laten staan tot nu toe.”

Kun je daar iets over vertellen?
“Even in het kort: de Telcoin biedt mensen zonder bankrekening een manier om geld over te maken. Er zijn bijvoorbeeld veel arbeiders die vanuit het buitenland ergens anders gaan werken en dan geld opsturen naar hun familie thuis. Die mensen komen vaak uit economisch niet sterke landen en ze hebben vaak geen bankrekening. Als mensen geld willen sturen vanuit Amerika naar bijvoorbeeld een land in Afrika of Azië, was er voorheen alleen Western Union. Maar dat is duur en er zijn vaak tussenpersonen nodig die ook weer geld willen. Het platform dat Telcoin biedt zorgt ervoor dat die provisies kleiner worden en het enige wat je nodig hebt, is een mobiele telefoon. Ik heb veel vertrouwen in dat product, dus ik laat mijn geld staan.”

Over dit verhaal hebben we gehad in de podcast

Je zou ook bang kunnen worden en nu alles in paniek eraf halen.
“Die fout heb ik ooit een keer gemaakt. In 2013 had ik één Bitcoin gekocht voor € 120. Destijds schrok ik nogal van hoeveel die koers schommelde. Ik heb toen snel gecasht, zodat ik geen verlies zou leiden. Als ik dat niet had gedaan, was het nu € 20.000 waard en op het hoogtepunt zelfs € 54.000. Maar ik zit erin voor de lange termijn. Ik ben ervan overtuigd dat crypto weer gaat groeien.”

Gaan jullie nu andere keuzes maken? Bijvoorbeeld juist méér in de Telcoin investeren nu de koers laag staat?
“Haha, daar denk ik wel over inderdaad! De koers is de afgelopen maand weer gestegen. Twee maanden geleden was-ie de helft minder waard dan nu. Dat had ik eigenlijk niet verwacht. Gezien de ontwikkelingen op de markt denk ik dat de koers dit jaar weer gaat dalen. Door de recessie en inflatie. Ik heb met mezelf een bepaald prijspeil afgesproken, als het tot zover daalt, koop ik bij. Dan denk ik aan € 5.000.”

Dat is een flink bedrag!
“Klopt. Het belangrijkste is dat het geld is dat we kunnen missen. Je moet nooit geld beleggen of in crypto’s steken dat je verwacht nodig te hebben. Je kunt het namelijk binnen een dag kwijt zijn. Ik ga er niet vanuit dat we onze inleg verliezen, maar ik houd er wel rekening mee dat het kan gebeuren.”

Hoe voel je je inmiddels over de situatie?
“Ik heb me een maandje rot gevoeld, maar ik ben er inmiddels wel overheen hoor. Inmiddels kan ik erom lachen. De mental support van vrienden die ook in de Telcoin hadden geïnvesteerd, hielp ook. Dat hadden ze trouwens op mijn aanraden gedaan.”

Oei, heeft dat niet voor ruzie in de groep gezocht?
Lachend: “Nee hoor, zeker niet. We kunnen erom lachen. Zij zijn wel later ingestapt, waardoor ze minder winst hebben of quitte spelen. Daardoor is het voor hen wel iets minder leuk. Maar ze zijn zich er bewust van dat het hun eigen keuze was om te investeren en ook hun eigen keuze om het geld te laten staan toen de koers omlaag ging.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!