Karin: “Ik wil sparen maar het vliegt eruit. Waarom toch?”

Karin en haar vriend willen zo snel mogelijk financieel vrij zijn. Maar momenteel is de balans tussen zuinig leven en spenden een beetje zoek. Hoe kan ze stoppen met te veel geld uitgeven?

Bij het idee van financieel vrij zijn en alleen nog maar te werken wanneer je er zin in hebt, ga ik watertanden. En als ik eraan denk dat ik mijn kinderen een financieel zorgeloos leven kan geven, maakt mijn hart een sprongetje. Dat betekent dat we momenteel hard moeten werken en zuinig moeten leven. Dat gaat ons meestal goed af. Momenteel alleen even niet.

Het vliegt eruit

Het geld lijkt op dit moment uit onze portemonnee te vlíegen. Is het de inflatie? Is het een gebrek aan motivatie? Is het een honger naar spullen? Ik vrees dat het vooral een reactie is op de afgelopen jaren, waarin we de gordels flink strakgetrokken hadden.

Afgelopen jaren leefden we redelijk zuinig. We waren erg gemotiveerd om financieel vrij te worden en een kersverse baby in huis zorgde er bovendien voor dat we maar weinig weg konden. Uit eten met en zonder kinderen deden we amper (met baby: te veel gedoe, zonder baby: geen puf voor door de gebroken nachten). We zijn bovendien in haar geboortejaar één keer een weekje naar een bungalowpark geweest, want op vakantie met een baby is gewoon je leven met baby op een andere plek voortzetten. Leuk voor een keertje, maar verder gedoe en zonde van het geld.

In de spiegel kijken hadden we geen tijd voor, dus ook op het gebied van uiterlijke verzorging bespaarden we een hoop. We werkten daarnaast allebei ook nog eens fulltime vanuit huis dus niemand die zag dat we vijf dagen lang in dezelfde goedkope joggingbroek liepen of al een paar dagen niet gedoucht hadden. (Sorry, not sorry). We gaven eigenlijk amper geld uit aan onszelf.

Kinderen groeien

Inmiddels is de jongste bijna twee. De corona-lockdowns zijn voorbij, we slapen weer en de dreumes heeft inmiddels een mening over naar buiten gaan; dat vindt ze fantastisch. Dat betekent dat we er weer op uitgaan! Alleen eh… inmiddels iets te vaak.

In de zomer vinden we het heerlijk om naar een (kindvriendelijk) terras te gaan en in de winter wordt het al snel een overprized binnenspeeltuin of een kindvriendelijk cafeetje waarin we de vrije dagen slijten. Voor je het weet ben je tientallen euro’s verder.

Er weer leuk uitzien

Inmiddels werk ik ook weer vaker op kantoor en heb ik steeds meer de behoefte om er een beetje gezellig uit te zien. En dus koop ik oorbellen. Véél oorbellen, want dat is toch lekker goedkoop. Oh, en wat superhandig die permanente make-up! Ik kom m’n bed uit en m’n wenkies en eyeliner zijn gewoon al getekend. Laten we het vooral niet over de prijs hebben van de behandelingen, want dat gaat om honderden euro’s. En iedereen heeft tegenwoordig van die prachtige gellak-nagels. Wilde ik ook en ik word zo blij van de aanblik van die vrolijke vingers. Maar als ik dit iedere maand laat doen, ben ik failliet. En toch wil ik ook alles wat ik om me heen zie. Oh en ook nog nieuwe broeken kopen.

Een schaap over de dam…

Kortom, het lijkt erop dat als ik even proef van geld spenden, ik steeds meer wil. Dan vind ik het moeilijk om maat te houden. Óf ik ga helemaal voor zuinig leven óf ik laat alle teugels vieren. Er zit weinig tussenin.

Dan heb ik het nog niet eens over de boodschappen die inmiddels een stuk duurder zijn, de gestegen energieprijzen én de kinderopvang die duurder is geworden. Tijd dus om keuzes te maken en de broekriem weer wat aan te trekken.

Nieuwe kleding heb ik écht nodig, maar al die beautybehandeling zijn een overbodige luxe. En die kinderen vermaken zich bij een vriendje thuis net zo goed als in een binnenspeeltuin… Focus weer aan en gáán!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop