vermogen opbouwen

Vermogen opbouwen zonder giga inkomen: 4 gouden tips

Ik ga je niet vertellen hoe je snel rijk wordt. Ik ga je wel vertellen hoe je met vier simpele geldgewoontes kunt starten met vermogen opbouwen. 

Door Renée

Vermogen opbouwen. Die woorden hoor je eigenlijk alleen in reclames van beleggingsmaatschappijen. Dan ‘mag je al meedoen’ vanaf een inleg van €10.000. Hartstikke aardig van ze. Maar hoe kom je in vredesnaam aan die eerste €10.000? Hoe begin je met het opbouwen van vermogen? Nou, door deze vier geldgewoontes aan te nemen. Gewoon beginnen en doen, totdat je je niet meer herinnert dat je het ooit anders deed.

Sparen om te starten

Mensen zijn tegenwoordig niet zo’n fan van sparen. Je krijgt 0% rente over je spaargeld, dus wat heeft het voor zin? Toch begint vermogen opbouwen altijd met sparen. Natuurlijk ben ik fan van je geld laten groeien. Ik beleg ook, heb ook wat geld in Bitcoin (wees wel voorzichtig) en heb zelfs een recreatie-appartement dat we verhuren aan vakantiegangers. Maar om zover te komen, moest ik eerst sparen. Als allereerste om een buffer te hebben. Die voorkomt dat ik financieel in de klem kom wanneer het even niet gaat zoals ik wil. Het voorkomt ook dat ik geld moet lenen om kosten op te kunnen vangen of – ook heel vervelend – aan mijn beleggingen moet zitten daarvoor. Dat wil je niet. Dat geld is ingelegd om te laten groeien, niet om een nieuwe koelkast van te betalen. De beurs zou maar net wat ongunstig staan. Dan verlies je geld op je investeringen, omdat je geen buffer hebt.

Ook daarna blijft sparen belangrijk. Toen wij ons appartement bij zee kochten, moesten  we een flink deel van de koopprijs zelf betalen. Daar hadden we spaargeld voor nodig. Dus zelfs nu de spaarrente zo laag is, blijft sparen een belangrijk onderdeel van vermogen opbouwen.

Doe iets met je geld

Van oneindig spaargeld op een spaarrekening zetten, tegen 0,03% rente wordt niemand vermogend. Tenzij je wel heel hard spaart. Dus doe iets met je geld. Ga beleggen, investeer. Als je dat eng vindt, stop het dan in ieder geval in een deposito, waar je iets meer rente krijgt. Let op: ik heb het nu over geld dat je niet nodig hebt. Dus niet het geld dat je bij elkaar hebt gespaard voor je buffer. Ook niet het geld dat je nodig hebt om een huis te kopen, bijvoorbeeld.

Doe niet klakkeloos wat een ander met zijn/haar geld doet. Ga op zoek naar manieren om vermogen op te bouwen die bij jou passen. Wij vinden het verhuren van onze recreatiewoning heel leuk. Daar besteden we graag wat tijd aan. Beleggen? Dat doe ik dan weer het liefst zo passief mogelijk. Kortom: maak een mix van investeringen die bij jou passen en die goed voelen.

Track wat je doet met je geld

Als je kunt leven van minder dan je binnenkrijgt, houd je geld over. Johan Cruyff zou het gezegd kunnen hebben. Natuurlijk gaat vermogen opbouwen daarna om: wat doe je vervolgens met dat geld? Maar het geld moet er wel eerst zijn om mee aan de slag te kunnen.

Mensen focussen, wanneer ze een vermogen willen opbouwen, vaak op hun inkomen. Om dat maar zo hoog mogelijk te krijgen. Maar als je het allemaal uitgeeft, heb je daar alsnog geen bal aan. Als je €100 per maand meer gaat verdienen en je trackt niet waar dat geld naartoe gaat, dan verdwijnt het waarschijnlijk. Dan geef je het uit aan boodschappen, aan een drankje op het terras of aan een cadeautje. Zo wordt de kans dat je ooit een leuk bedrag op de bank, in aandelen of ergens anders hebt staan, niet bepaald groter. Door €150 te schrappen in je uitgaven, dat iedere maand tegen gemiddeld 4% rendement op de beurs te brengen, is dat bedrag na 30 jaar ruim een ton in euro’s waard. Toch de moeite waard.

Je geld onder controle krijgen, is dus juist bij het opbouwen van vermogen belangrijk!

CHECK OOK:  Waarom wij per direct stoppen met versneld hypotheek aflossen

Slim met schulden

Ik ben en blijf voorzichtig met schulden aangaan. Voor onze recreatiewoning leenden we een deel van het aankoopbedrag. We gebruikten daarvoor de overwaarde van ons eigen huis. Ik heb er wel heel goed over nagedacht en de rekensom vaak gemaakt. Klopt het wel dat ik hier geld op ga verdienen? En wat als het 50% minder goed loopt met boekingen, dan ik nu misschien denk? Ook met dat scenario moet je rekening houden.

Geld lenen kan een manier zijn om vermogen op te bouwen. Bijvoorbeeld door geld te lenen om een appartement te kopen dat je verhuurt. Je betaalt dan met de huur je hypotheek af. Slim en als de som klopt best een goed idee. Maar blijf wel rekenen en verschillende scenario’s bekijken. De vastgoedmarkt zal niet altijd blijven zoals nu. Er waren genoeg tijden waarin een goede huurder vinden lastig was en die tijden zullen vast ooit weer komen.

Vies van schulden zijn is niet gek. Ik ben dat nog steeds. Daarom lossen wij de lening die we aangingen voor ons appartement ook weer zo snel mogelijk af. Alle winst gaat naar de bank voorlopig. Maar schrijf lenen om vermogen op te bouwen ook niet direct af. Voor vastgoed is het een optie. Lenen om bijvoorbeeld Bitcoin mee te kopen, zou ik absoluut afraden. Daarmee kan je gigantisch in de problemen komen. De kans dat Bitcoin ooit niks meer waard is, is nu eenmaal een stuk groter dan dat dat met vastgoed zal gebeuren.

Deel dit artikel gerust op Pinterest!
Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.