Renée: “Ik had opeens 40.000 euro schuld”

Renée Lamboo (36) belandde diep in de schulden. Ze moest de bank €40.000 terug betalen en inmiddels (zo’n 10 jaar later) heeft ze van die tegenslag haar kracht gemaakt. “Denk niet: dit gebeurt mij nooit. Het kan iedereen overkomen.”

Door Renée

Mijn portemonnee was jaren geleden een mooi symbool voor hoe ik met geld omging. Het Gucci-exemplaar (jaja) zat vol met bonnetjes, van alle (impuls)aankopen die ik deed. Ik dacht er nooit over na om die bonnen eens door te gaan. Of om nu eens op een rij te zetten wat ik allemaal uitgaf. Ik dacht überhaupt weinig over geld na. Eigenlijk alleen over hoe ik genoeg geld kon krijgen om te kopen wat ik nu weer op het oog had.

Vakkenvuller met koophuis

Waar ik ook niet zo lang over nadacht was het huis wat ik op mijn 23e kocht, samen met mijn toenmalige vriend. Hij werkte naast zijn studie nog als vakkenvuller bij de lokale Dirk van den Broek en ik was pas 1,5 jaar aan het werk als freelance journalist. Zo moeilijk als banken nu kunnen doen, zo makkelijk ging dat toen allemaal. We kregen gewoon een hypotheek voor het 100m2 grote appartement in Almere. Vraagprijs: 175.000 euro. We waren de eerste van vrienden en familie met een koophuis en voelden ons de koning te rijk.
We lieten de badkamer en de keuken verbouwen. We legden overal nieuwe vloeren en kochten natuurlijk nieuwe meubels. Het meeste geld daarvoor leenden we gewoon bij de bank. Ook dat kon toen nog. Een paar jaar later klapte mijn relatie. Daar zaten we dan met al die dure spullen, plus bijbehorende hypotheek. Ondertussen waren we ook financieel nog in een crisis beland. Banken gingen over de kop, mensen verloren hun banen, huizenprijzen waren in elkaar gestort als een zelfgemaakte griesmeelpudding die te lang in de koelkast had gestaan (om even in Miljuschka-termen te blijven). 

[mailerlite_form form_id=9]

40.000 euro

Mijn ex vertrok, want ik was verliefd geworden op iemand anders en daardoor natuurlijk de boeman. Hij liet wat centen achter voor de hypotheek, maar het grootste deel van de schuld – zo’n 40.000 euro – kwam op mijn bordje. Ik was binnen een paar maanden gegaan van alles-voor-elkaar-vrouw naar in-zak-en-as-vrouw. Mijn nieuwe liefde maakte me bloedjegelukkig, maar we konden samen alleen maar bonen en rijst eten. Het was de ultieme relatietest, meteen aan het begin al. Hij slaagde met vlag en wimpel. Hij bleef bij me, ondanks alle narigheid. 

Tranen gelaten

Samen werkten we deze enorme schuld weg. Ik los dit probleem in dit artikel nu in één zin op. In werkelijkheid duurde het bijna vier jaar. Jaren waarin we keihard werkten, allebei, en iedere euro naar de bank ging. Ik heb heel wat tranen gelaten, ik heb heel wat gevloekt en gescholden en was woedend op zowel de bank, mijn ex als iedereen die me nooit iets had geleerd over geld. Nu – hoe gek dat ook klinkt – ben ik blij dat ik het heb meegemaakt. Het heeft me laten zien dat ik ook met weinig kan leven. En dat het leven dan (meestal) nog steeds leuk is. Ik weet nu ook dat geld me zo kan ontglippen, hoe belangrijk het is om verder vooruit te kijken dan mijn volgende salaris en dat die creditcard-slogan over hoe de mooiste dingen in het leven gratis zijn, echt waar is. 

Bestand tegen rampspoed

Eind 2017, toen de onrust van dit alles een beetje was gaan liggen, schreef ik mijn eerste stukje over geld en ik poste het op PorteRenee.nl (naam bedacht door mijn man). Inmiddels runnen we samen het grootste personal finance-platform van Nederland, zoals dat dan heet. Kun je me op Instagram vinden, schreef ik twee boeken en maak ik een wekelijkse, goedbeluisterde podcast. En ga ik dus elke week schrijven over geld voor de website van Miljuschka. Mijn missie: mensen meer laten nadenken over geld. En zij vindt dat net zo belangrijk. We willen vooral vrouwen motiveren om meer met hun geld te doen dan het alleen maar iedere maand ontvangen en uitgeven. Inmiddels ben ik financieel bestand tegen dit soort rampspoed. Ik spaar, beleg, maak financiële plannen voor de toekomst. Ik durf geld nu zelfs mijn hobby te noemen. En dat enthousiasme ga ik in mijn stukjes op jou proberen over te brengen. Je kunt het je misschien nu nog niet voorstellen, maar als je mee blijft lezen, zou het zomaar kunnen gebeuren dat jij straks niet meer steeds je spaargeld terug boekt, een budget hebt gemaakt, je impulsaankopen onder controle krijgt en zo de mooiste dromen bij elkaar kunt sparen.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek