Zo bepaal je je uurtarief (en laat je deze snel weer los)

Welk uurtarief vraag je als zzp’er? Het is zo’n vraag weer veel startende en ervaren freelancers mee worstelen. Renée geeft je tips en legt uit hoe je ook weer van dat uurtarief afkomt.

Wat is je uurtarief? Die vraag krijg je nu eenmaal als zzp’er/freelancer wanneer je praat over een klus. De financiën moeten besproken worden. Op zich is die vraag goed nieuws, want het betekent dat de andere partij serieus geïnteresseerd is om je in te huren. Als jullie er financieel samen uitkomen tenminste. Toen ik nog zzp’er was, gingen er na deze vraag zoveel gedachten door mijn hoofd. Wat zeg ik? Ga ik hoger zitten dan bij die andere klus? Zeg ik gewoon wat ik daar kreeg? Zet ik hoger in?

En dan zei ik uiteindelijk toch niet wat ik vooraf had bedacht dat ik zou zeggen. Ik floepte altijd een lager bedrag eruit. Wat ze dan meestal meteen accepteerden. Ik balen, natuurlijk, want dat bedrag was gewoon te laag. Inmiddels, heel wat jaren later, ga ik er heel anders mee om.

Ik moet zeggen: het komt ook met de jaren. Beter weten wat ik waard ben, wat mijn talenten waard zijn en wat ik voor een partij kan betekenen. Ik heb meer ervaring in mijn werk, maar ook meer ervaring met dit soort onderhandelingen en ben gewoon ouder en wijzer geworden.

Er zijn allerlei manieren om je uurtarief als zzp’er te bepalen. Ik geef je er een paar en zal daarna vertellen hoe ik het zelf aan zou pakken.

Reken een salaris in loondienst om naar een uurtarief

Dit zie je vooral veel gebeuren wanneer mensen vanuit loondienst zzp’er worden in dezelfde branche of soms zelfs voor hun oude werkgever. Dan neem je je salaris in loondienst plus de waarde van alle secundaire arbeidsvoorwaarden zoals pensioen, auto van de zaak, dertiende maand, vakantiegeld. Er zijn online handige berekenaars te vinden die je daarbij helpen, bijvoorbeeld op de website van Knab. Er wordt hier gevraagd om declarabele uren. Dat zijn de uren waar je dus écht betaald voor krijgt. Niet de acquisitie, de administratie, en ook niet het over en weer mailen over een klus en de afspraken. Als startende zzp’er zou ik hier 50% voor aanhouden ongeveer. Dat loopt, hopelijk op, wanneer je vaste klanten hebt.

Kijk naar het uurtarief van concurrenten

Ik hou eigenlijk niet zo van kijken naar anderen. Toch is het handig om te weten wat anderen voor honorarium vragen. En te kijken hoe het uurtarief dat je in gedachten hebt, daarop aansluit. Is het hoger of juist lager? Trek hier niet direct conclusies uit. Er zijn vast mensen met meer ervaring dan jij, maar ook mensen met minder ervaring. Dat verschil zie je terug in de uurtarieven. Probeer een inschatting te maken waar jij qua ervaring en kwaliteit staat ten opzichte van die anderen. Onderschat jezelf daarin niet, daar zijn vrouwen nog wel eens toe geneigd. Eigenlijk zou je naar een situatie toe moeten werken waarin jouw werk uniek is. Zoveel beter of anders dan dat van anderen, dat je die vergelijking eigenlijk niet meer kunt maken. Dan maakt het niks meer uit wat anderen vragen, want er is niemand die het doet zoals jij. Werk daar bewust aan, bijvoorbeeld door je te specialiseren.

Wat zou je willen verdienen?

Ik ben groot fan van deze benadering. Eerst nadenken over wat jij netto (dus na belastingen) een passend, goed en reëel salaris vindt. En daarna omrekenen wat daar voor bruto uurtarief bij past. Vergeet je kosten als ondernemer niet, denk aan je boekhouder, je softwarepakket, je kantoor, etc. Dat moet je allemaal meerekenen. Denk hierbij ook na over investeringsuren (die je dus niet betaald krijgt) en uren waar je wel voor betaald wordt. Hou het allemaal wel realistisch. Iedereen zou morgen wel € 15.000 netto per maand op de rekening gestort willen krijgen, maar voor het uurtarief dat daaruit komt moet je wel iets heel bijzonders te bieden hebben.

Deze bovenstaande drie manieren worden veel gebruikt door zzp’ers om een uurtarief te bepalen. Ik zou ze alle drie eens uitzoeken en uitrekenen. Het geeft inzicht. Toch zou ik daarna zo snel mogelijk proberen om van een uurtarief af te komen. Het doet veel mensen echt tekort. Ik heb vaak genoeg offerte uitgestuurd, waarbij ik dan als reactie terugkreeg dat ze het omgerekende uurtarief hoog vonden. ‘Want je hebt er maximaal 8 uur werk aan.’ Ik geef niet alleen nu die 8 uur van mijn tijd, maar je maakt als klant ook gebruik van alle ervaring die ik in de jaren ervoor op heb gedaan. Dat heeft mijn waarde vergroot. 

Net als bij de bakker

In de winkel vraag je ook niet aan een bakker hoeveel uur hij heeft gedaan over het bakken van een brood? Dat brood heeft gewoon een totaalwaarde. Los van of hij er een uur of een vijf uur over heeft gedaan om het te maken. Daar wil je uiteindelijk naartoe. Dat jouw product, jouw tekst, jouw website, jouw mening, jouw advies, jouw dienst een waarde heeft voor mensen die losstaat van hoeveel tijd jij eraan hebt besteed. Ik snap dat dat niet voor iedere zzp’er opgaat, maar er zit altijd rek in. Ik ben bereid meer te betalen voor een massage van een uur bij een lieve, supergoede masseuse, die de namen van mijn kinderen onthoudt en me achteraf een kop thee geeft, dan ergens waar het afgeraffeld wordt. Iedere zzp’er kan zijn eigen waarde vergroten. Je uurtarief bepalen is belangrijk, maar ik zou altijd ambiëren deze zo snel mogelijk weer te overstijgen. 

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek