Snel minder (Russisch) gas gebruiken? Dat doe je zo

Door de oorlog in Oekraïne, willen veel mensen minder gas verbruiken. Niet alleen vanwege de hoge kosten, maar ook omdat je niet (indirect) wilt bijdragen aan het geweld. Een energiecoach geeft tips om snel minder gas te gebruiken.

Het liefst wil je nu misschien helemaal geen Russisch gas gebruiken. Je kunt natuurlijk je verwarming uitzetten en koud douchen, maar in Nederland wordt dat een onaangename ervaring. Voor mezelf zou ik het nog wel aankunnen, maar mijn kleine kinderen worden er niet zo blij van. Leg maar eens uit waarom je dat doet. En wat een warme douche met een oorlog te maken heeft. Dat lukt niet. Voor mezelf heeft de oorlog in Oekraïne mijn wens om meer zelfvoorzienend te zijn qua energie, nog sterker gemaakt. Ik vermoed dat ik niet de enige ben.


Energiecoach

Afgelopen week zat Michael James Lucas aan onze keukentafel. Hij is architect. In zijn werk heeft hij veel aandacht voor het verduurzamen van huizen. Zijn eigen huis in Den Haag is een groen paradijsje. In zijn eigen buurt werkt hij ook als energiecoach. Hij gaat bij buurtgenoten langs die willen verduurzamen en geeft ze (onafhankelijk) advies. Hij weet als geen ander hoe je snel minder energie verbruikt en dus ook minder gas.

15% minder

Ons gesprek ging eigenlijk over zonnepanelen, maar natuurlijk kwam gas ter sprake. Door veel geld te investeren kun je zo goed als elk huis van het gas afhalen, vertelde hij. Maar dat betekent wel de hele boel openbreken. Je kunt ook kleiner beginnen, tipte hij. Bijvoorbeeld door minder lang te douchen met een waterbesparende douchekop: “Dat klinkt als een kleine tip, maar zo’n douchekop kan wel 15% besparen op de hoeveelheid gas die je gebruikt om je water te verwarmen. Ik heb er zelf ook één. Die kostte 60 euro en had ik binnen een jaar terug verdiend.” Je krijgt heus geen lullig straaltje uit de douchekop verzekert Michael James je: “Qua comfort is het net zo goed als een reguliere douche. Sterker nog: dit soort douchekoppen hangt zelfs in het Hilton.”

Kieren


Er zijn meer dingen die je per direct kunt doen. Bijvoorbeeld alleen de verwarming aanzetten in de ruimte waar je aanwezig bent. De verwarmingen in je slaapkamer of slaapkamers kun je zo goed als dicht draaien. “Een klein kiertje is voldoende. Zo bevriest je verwarming nooit en blijft hij functioneren”, zegt Michael James.

Over kiertjes gesproken: “Minder gas gebruiken voor verwarming lukt beter wanneer je geen tocht meer in huis hebt. Dat kun je vaak heel makkelijk oplossen. Check de staat van de rubbers van je ramen en deuren. Die zijn bij de meeste mensen versleten. Als je die vervangt door nieuwe, silicone rubbers voorkom je veel tocht. Daardoor heb je minder gas nodig om je huis te verwarmen en het comfortabel te maken. Die rubbertjes kosten bijna niks en kunnen je gasverbruik indirect flink verlagen.”

Hybride warmtepomp

Een iets ingrijpendere manier om je gasverbruik te verminderen is het ophangen van een hybride warmtepomp naast je CV-ketel. Michael James is fan: “Ik kan dit echt iedereen aanbevelen. Die pomp zorgt ervoor dat je water al deels verwarmd is, voordat het naar je cv-ketel gaat. Zo kun je wel 50% minder gas verbruiken. Momenteel krijg je van de overheid flink subsidie, van zo’n 30 procent. Dus dat scheelt. Een hybride warmtepomp is een redelijk klein kastje, die eigenlijk overal probleemloos geïnstalleerd kan worden.

Je huis helemaal van het gas afhalen zou natuurlijk het allermooiste zijn. Maar dan komt er wel meer kijken en wordt het onderdeel van een bouwplan. “Je moet je huis dan eerst extreem goed gaan isoleren. Daarna moet je naar de techniek gaan kijken. Dat wordt het een groter project waarbij je echt kennis en advies nodig hebt en genoeg geld om het te financieren. Maar het verlagen van je gasverbruik, dat kan iedereen”.

Meer weten?

Check ook ons speciaal gasdossier en laat je inspireren met nog meer tips.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!