Samenwonen? Dit verandert er qua belastingen

Ga je samenwonen? Neem dan de tijd om te kijken wat er voor de belasting voor jullie verandert. Soms ben je wel fiscaal partner en soms niet.

Door Saskia

Samenwonen? Klinkt hartstikke gezellig! Maar eh, wees je ervan bewust dat er dingen veranderen. En dan hebben we het niet over de toiletbril die altijd omhoogstaat. Of wie de boodschappen doet. Of over de was naast de wasmand. Nee, we hebben het over de regeltjes van de Belastingdienst. Want ga je samenwonen, dan verandert er best wat voor de belasting.

Huisgenoot volgens de Belastingdienst

Heb je het over huisgenoten? Dan denk je waarschijnlijk aan studenten die samen een huis delen. Maar dat is niet hoe de Belastingdienst het ziet. Voor de Belastingdienst ben je huisgenoot met iemand zodra diegene op hetzelfde adres staat ingeschreven bij de gemeente. En dat kan iedereen zijn: van je kinderen tot aan je partner en van vrienden tot aan je oma. Alle mensen die in hetzelfde huis wonen én daar staan ingeschreven, zijn huisgenoten. 

Wel of geen fiscale partners?

samenwonen belasting

Dat je samenwoont, betekent niet automatisch dat je ook fiscale partners bent. Fiscaal partnerschap houdt in dat je samen je belastingaangifte mag doen. En dat kan best voordelig uitpakken. Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, dan zijn jullie sowieso fiscale partners. Zelfs als je niet samenwoont. Maar ook zonder liefdesrelatie kan dit. Je wordt namelijk fiscale partners als je:

  • Gaat trouwen
  • Een geregistreerd partnerschap afsluit
  • Een samenlevingscontract afsluit
  • Samen een huis koopt
  • Samen een kind krijgt
  • Het kind van de ander erkend
  • Bij je partner intrekt die een minderjarig kind heeft (of andersom)
  • Elkaar in jullie pensioenregeling opneemt

Waarom zou je dat doen?

Als fiscaal partner doe je samen belastingaangifte. Dat mag omdat het in een relatie niet altijd even duidelijk is wat van wie is. Daarom mag je samen met je lief een beetje schuiven met inkomsten en aftrekposten. Zo kunnen jullie de aangifte slim indelen. En dat kan zomaar wat belastingvoordeel opleveren. Aftrekposten kunnen bijvoorbeeld meer opleveren als je ze bij de ander opgeeft. Of je betaalt minder belasting over jullie totale vermogen. Deze inkomsten en aftrekposten mag je verdelen. Voordat je je digitale aangifte verstuurt, kun je zo vaak schuiven als je wilt. Net zolang totdat je die optimale verdeling hebt gevonden!

Zijn jullie geen fiscale partners? Dan gaat die vlieger niet op. En doe je allebei apart aangifte. Hebben jullie wel een gezamenlijke rekening? Dat betekent niet dat je ook fiscaal partner bent. Je moet echt aan de voorwaarden van de Belastingdienst voldoen.

Let op je toeslagen

Fiscale partners zijn ook elkaars toeslagpartner. Dat houdt in dat de toeslagen die je krijgt kunnen veranderen. Neem bijvoorbeeld de zorgtoeslag. Zodra je gaat samenwonen en toeslagpartners wordt, keert de Belastingdienst één bedrag aan één van jullie uit. Je krijgt de zorgtoeslag samen. In eerste instantie lijkt het meer. Maar meestal valt het lager uit. Vooral als je samen (veel) meer verdient.

Als je geen fiscale partners (en toeslagpartners) bent, heeft samenwonen wél invloed op je huurtoeslag. En dat is niet altijd fijn. Zodra je gaat samenwonen, wordt één van jullie medebewoner. En kijkt de Belastingdienst naar het gezamenlijke inkomen.

De hoogte van de huurtoeslag is gebaseerd op jouw inkomen. Zodra je partner bij je in trekt, komt er een inkomen bij. En die telt ook mee voor de berekening van je huurtoeslag. De toeslag die jullie dan krijgen, kan daardoor een stuk lager uitvallen. Of zelfs helemaal stopgezet worden.

Laat geen geld liggen

Het doen van de belastingaangifte. Voor veel van ons geen favoriete bezigheid. Toch kun je best wat besparen door hier wat meer aandacht aan te geven. Zeker als je een fiscaal partner hebt. Het schijnt dat er elk jaar zo’n twee miljard aan belastingvoordeel blijft liggen. Vooral aftrekposten vergeten we nog wel eens. Deze vult de Belastingdienst namelijk niet voor je in. Maar je moet er zelf achteraan. Zoals de aftrekbare zorgkosten. Met een fiscaal partner kom je bijvoorbeeld sneller boven de drempel uit. En kun je allerlei kosten aftrekken. Gebruik ook de aanslaggrens van €47. Moet één van jullie €0 betalen? Maak dan een nieuwe verdeling zodat dit op precies €47 uitkomt. Bedragen tot en met €47 hoef je namelijk niet te betalen.

Ga vooral lekker uitvogelen. Schuif een beetje hier en daar. En kijk hoe je samen zo min mogelijk belasting betaalt. In het verdeelscherm van het aangifteprogramma kun je eerst alles invullen en zo vaak veranderen als je wilt. Let er wel op dat je ‘m niet per ongeluk te vroeg verstuurt!

 

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop