4 manieren waarop ik rijker word in 2024 (en jij dat ook kunt worden)

Elk jaar financieel een beetje vooruitkomen, dat is het doel van Renée. Ze deelt de vier manieren waarop zij dat komend jaar hoopt te bereiken. 

Ooit beloofde ik mezelf: er zal geen jaar voorbijgaan waarin mijn vermogen niet groeit. Nou ja, in het begin was ‘vermogen’ nog een groot woord. Het ging toen over een paar honderd euro op een spaarrekening dat aan het einde van het jaar opeens € 1.000 was geworden. Het hoefde ook niet meteen keihard te gaan.

12 maanden werken

Ik wilde gewoon niet weer een jaar hard werken zonder daar een euro aan over te houden. Lange tijd ging alles op, aan rekeningen, maar ook aan onnodige kosten. Wanneer ik aan het einde van het jaar de balans opmaakte, had ik twaalf keer salaris gekregen maar het allemaal weer uitgegeven. Het geld op mijn spaarrekening was niet eens gegroeid. Van dat idee werd ik zo somber, dat ik met mezelf afsprak: dat nooit meer.

Belofte aan mezelf

Het is nu zo’n tien jaar geleden dat ik met mezelf die afspraak maakte. Ik had toen net mijn schulden afgelost. En ik hield me aan die belofte aan mezelf. In het begin ging het langzaam, maar naarmate de tijd verstreek, ging de groei van mijn vermogen steeds harder. De meeste dingen die ik toen deed om mijn vermogen elk jaar te laten groeien, doe ik nog steeds. 

Ik deel vier van mijn tactieken graag met je, zodat jij er hopelijk ook wat aan hebt.

1. Beperk leefstijlinflatie

Deze tactiek is de basis van alles. Tien jaar geleden verdiende ik minder dan nu. Met salarisverhoging stijgen de uitgaven bij de meeste mensen ook. ‘Leefstijlinflatie’ noem je dat. Waardoor je niet méér, maar vaak minder overhoudt onder de streep. Dus besloot ik: ik wil met de verhoging van mijn salaris ook meer geld overhouden. Niet al het geld dat erbij kwam, hoefde naar de spaarrekening. Maar wel meer dan voordat mijn inkomen omhoogging.

2. Beleg elke maand

Sinds ik een beetje financiële ruimte kreeg, startte ik met beleggen. Ik doe dat structureel elke maand, omdat ik anders weet dat ik het niet doe. Dan schiet het erbij in, vergeet ik het, of ik vind dat ik er die maand financieel geen ruimte voor heb. Ik ben mijn beleggingsinleg gaan zien als een vaste last. Geen optie, maar gewoon iets wat moet elke maand, net zoals je huur of hypotheek betalen. Sindsdien heb ik geen maand gemist, qua inleggen. En daar pluk ik steeds meer de vruchten van.

3. Scoor rente

Ik check elk jaar waar ik een goede rente over mijn spaargeld kan krijgen. In Nederland blijven veel mensen hun hele leven bij dezelfde bank, ook als die een beroerde spaarrente biedt. Dat accepteer ik niet. Mijn geld verdient rente en dus zorg ik dat ik die krijg. We maakten een lijstje met betrouwbare banken waar je veel meer rente krijgt dan bij de grootbanken. Check vooral of er voor jou wat bij zit.

4. Werk aan je kennis

Mensen die weten hoe wetten, belastingen en regels van de bank werken, hebben daar vaak veel voordeel bij. Ik middelde bijvoorbeeld bij de Belastingdienst en kreeg een flinke som geld terug. Hier leggen we uit hoe dat werkt. Ik kon mijn hypotheekrente verlagen door de waarde van mijn huis door te geven. Ook daar schreef ik natuurlijk een uitleg-artikel over. Als je je daar niet voor interesseert, doe je jezelf en je geld tekort. Zorg dat je krijgt waar je aanspraak op kunt maken en recht op hebt. 

Vermogen opbouwen hoeft niet over tonnen of miljoenen te gaan. Ook voor jou en mij is het goed om ons ermee bezig te houden. Gun jezelf een financieel zorgeloze(re) toekomst en ga aan de slag met je geld. Onderweg wordt het nog leuk ook. Wedden?

Over leuk gesproken, volg je ons al op social media? Op YouTube, TikTok, Facebook en Instagram? We delen op social media elke week de beste tips, inspiratie en motivatie rondom geld. Om jou te helpen elke dag weer een beetje rijker te maken. En om vooral geld LEUK te maken. Zien we je daar?

Kijk, zo doen we dat bijvoorbeeld, geld leuk maken!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop