Renske wilde snel hypotheekvrij zijn: “Maar ik werd doodongelukkig van het besparen”

Renske had een droom: over tien jaar volledig hypotheekvrij zijn. Ze ging zo hard voor dat doel dat het ten koste van haar levensgeluk ging. Dat moest anders!

Vertel, waar komt de droom om hypotheekvrij te zijn vandaan?
“Al lange tijd had ik het gevoel dat ik mijn leven anders wilde inrichten. Ik had twijfels over mijn werk en zag me niet tot aan mijn pensioen bij mijn werkgever doorbuffelen. Ik verlangde naar meer vrijheid. Een aantal jaren geleden hoorde ik voor het eerst van de FIRE-beweging. Door minder geld uit te geven en als het ware beneden je stand te leven, kun je flink sparen. Het uiteindelijke doel is financieel vrij worden en vervroegd met pensioen kunnen.”

Klinkt goed. Maar hoe begin je met het verwezenlijken van deze droom? Het lijkt me een flinke klus.
“Klopt! Het was een volledig nieuwe wereld voor mij. Maar ik werd er flink door gegrepen en las alles over het onderwerp wat ik maar kon vinden. Het was echt verslavend. Als we onze hypotheek binnen tien jaar konden aflossen, kon ik mijn baan opzeggen en had ik eindelijk de vrijheid waar ik zo naar verlangde. We begonnen met bezuinigen en besparen om hypotheekvrij te worden. Ik kocht bijvoorbeeld alleen nog maar kleding als ik het écht nodig had, en dan voornamelijk tweedehands. En in plaats van een uitje naar een duur pretpark, gingen we een dagje naar het strand of het bos. Ook ging ik het huis flink ontspullen, wat een leuk zakcentje opleverde. In twee jaar tijd hadden we zo goed gespaard, dat we ruim € 32.000 konden aflossen op het aflossingsvrije deel van onze hypotheek. So far, so good.”

Lekker op schema dus?
“Nou, het liep allemaal wat anders. Ik merkte dat mijn werk me steeds meer tegen ging staan. Het was niet verschrikkelijk, maar het gaf me niet de voldoening die ik wilde. De uitdaging verdween en ik begon de interesse te verliezen. Steeds vaker kwam ik doodmoe thuis. Na een vakantie zag ik er als een berg tegenop om weer aan de slag te gaan. Ik voelde fysieke weerstand. Van het idee dat ik het nog acht jaar moest volhouden – want zo lang zou het nog duren voordat we hypotheekvrij waren – werd ik echt diepongelukkig. Het opzeggen van mijn baan klonk hemels, maar was geen optie, we hadden immers een plan. Totdat ik me realiseerde wat het uiteindelijke doel van dat plan ook alweer was. Dat was niet het aflossen an sich, maar het creëren van vrijheid. Toen viel het kwartje. Het streven naar die vrijheid hield me nú juist gevangen.”

Heb je toen toch je baan opgezegd?
“Ik heb eerst onze vaste en variabele lasten op een rijtje gezet en ben gaan rekenen wat er zou gebeuren als mijn inkomen wegviel. En wat bleek? We konden het prima redden met één salaris. Misschien moesten we hier en daar nog wat meer bezuinigen en wat strakker budgetteren, en zou die verre reis er volgend jaar niet inzitten, maar we konden gewoon in het huis blijven wonen en onze boodschappen betalen. Het enige wat niet meer kon, was extra sparen en aflossen. Iets minder welvaart, maar wel meer welzijn. Ons plan moest in de ijskast. Mijn man vond het wel spannend, hoor. Maar hij zag ook dat ik zo niet langer door kon gaan en stond volledig achter mijn besluit om mijn baan op te zeggen. Dus ik ga inderdaad stoppen.”

En wat ga je dan doen?
“We kunnen het jaren op deze manier uitzingen. En we hebben ook nog een goede buffer, aangezien we jaarlijks maar 10% boetevrij konden aflossen. Maar in principe hoeven we hier niet aan te komen. En het is niet zo dat ik niet wil werken. Integendeel, ik wil juist graag werken en bezig zijn met dingen waar ik energie van krijg. Ik wil gaan ondernemen. Mijn eigen illustratiebureau opzetten. Daar geef ik mezelf een jaar de tijd voor. Het lijkt me heerlijk om voor mezelf te werken en vrijer te kunnen ‘bewegen’.”

En het streven naar FIRE? Heb je dat helemaal losgelaten?
“Als je iets doet wat je heel erg leuk vindt, wordt de behoefte om eerder met pensioen te gaan vanzelf minder. Misschien verdwijnt die wel helemaal. Als ik weer aan het werk ben en geld verdien, gaan we zeker verder met ons plan om hypotheekvrij te worden. Maar ik leg mezelf geen deadline op. Het zou mooi zijn als verdiensten over een aantal jaar geen rol meer spelen en ik zelf de regie kan nemen. Dat ik bijvoorbeeld ook de keuze kan maken om als vrijwilliger aan de slag te gaan.”

Maakt geld gelukkig?
“Tot op zekere hoogte wel. Het geeft vrijheid om te doen wat je echt wilt. Maar je hebt er niet veel van nodig om gelukkig te zijn. We leven in een consumptiemaatschappij en willen steeds meer. Ondertussen moeten we keihard werken om de hypotheek van de steeds groter wordende huizen te betalen. Maar niet per se ieder weekend buiten de deur eten of dure uitstapjes maken, maakt je toch niet minder gelukkig?”

Heb je nog een tip voor onze lezers?
“Het aflossen van je hypotheek en sparen kan heel fijn en verstandig zijn. Maar hypotheekvrij zijn moet geen doel op zich worden. Het moet een middel zijn om gelukkiger te kunnen leven. Verlies dat niet uit het oog, zodat je niet ineens een slaaf bent van je eigen geld.”

Wil je meer geldinspiratie? Luister dan elke vrijdag mee met de PorteRenee-podcast. Kasper en Renée gaan dan in gesprek over uiteenlopende onderwerpen rondom geld. Luister je de volgende keer mee?

Je vindt de podcast trouwens ook in onze gratis app. Deze download je hier.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’