7 redenen om niet over te stappen van zorgverzekering (en waarom ze onzin zijn)

Waar de een elk jaar overstapt van zorgverzekeraar, blijft de ander jarenlang braaf bij dezelfde. Maar waarom? Wij delen zeven redenen waarom mensen niet overstappen én ontkrachten de achterliggende redenering ervan.

Om te weten welke zorgverzekeraar volgend jaar het beste bij jouw wensen en budget past, kun je maar één ding doen: vergelijken. Zo ging ik laatst vergelijken en zag dat ik voor dezelfde basisverzekering (naturapolis) bij een andere verzekeraar tot bijna € 200 op jaarbasis goedkoper uit ben. Wow, dat gaat over serieus veel geld, waar ik graag andere leuke dingen mee doe.

Toch vergelijkt lang niet iedereen zorgverzekeringen, zo bleek uit een Instagram-poll onder onze 131.000 volgers. We vroegen ook om redenen waarom mensen niet vergelijken en overstappen. En daar kwam een hele waslijst uit. De meest genoemde redenen verzamelen we in dit artikel en we vertellen je ook gelijk waarom ze (eigenlijk) onzin zijn.

Reden 1: ik weet niet waar ik moet beginnen, dus doe ik het maar niet

Deze reden horen we vaak. Toegegeven: zorgverzekeringen vergelijken is niet de leukste klus. Maar het is wel een belangrijke. Tegenwoordig wordt het ons zo gemakkelijk gemaakt om te vergelijken. Er zijn vergelijkingssites die je erbij helpen, zoals Zorgkiezer.nl. Daar vul je jouw gegevens in en dan komen daar zorgverzekeraars uitrollen die aan jouw wensen en budget voldoen.

Om je nóg meer op weg te helpen, maakten we een stappenplan om zorgverzekeringen te vergelijken. Dus, de reden dat je niet weet waar je moet beginnen, telt bij dezen niet meer!

Reden 2: ik heb geen zin om alle basisverzekeringen te vergelijken

Ik ook niet, want het is niet nodig. De overheid bepaalt namelijk elk jaar wat er door de basisverzekering wordt vergoed. Elke verzekeraar moet zich hieraan houden. Denk aan kosten voor de huisarts, psycholoog, ziekenhuisopname en een groot aantal medicijnen. Bij elke zorgverzekeraar is de dekking van het basispakket dus hetzelfde. Weten wat er allemaal vergoed wordt vanuit de basisverzekering? Dat lees je op de website van de Rijksoverheid.

Wil je gewoon de goedkoopste basisverzekering met een standaard eigen risico? Dan is dit objectief gezien de goedkoopste.

Het enige verschil zit ‘m bij de basisverzekering in de soort polis: natura, restitutie, combi of budget. Zo kun je met een budget-, natura- en combipolis niet bij alle zorgverleners terecht, maar alleen bij de zorgverleners waar de verzekeraar een contract mee heeft. Wil je vrije zorgkeuze? Die heb je alleen met een restitutiepolis. Maar voor deze volledige keuzevrijheid betaal je wel (flink) meer premie. Soms wel een paar tientjes per maand meer.

Reden 3: ik vertrouw de kleinere verzekeraars niet

In Nederland kennen we tien zorgverzekeraarconcerns, namelijk: Achmea, ASR, CZ, DSW, Eno, EUcare, Menzis, ONVZ, VGZ en Zorg en Zekerheid. Nu zie ik je al denken: maar de zorgverzekeraar die uit de vergelijkingssite komt rollen, staat er niet bij. Dat kan kloppen, want onder deze concerns vallen allerlei zorgverzekeraars.

Kijken we naar Achmea, de grootste uit bovenstaand rijtje, dan vallen daar onder meer FBTO, Interpolis, Zilveren Kruis en ZieZo onder. Bij VGZ, de op één na grootste, horen onder meer Univé, Zekur, VGZbewuzt en IZZ. Ook al lijken sommige zorgverzekeraars klein, er zit altijd een concern achter. En daarbij zijn er strenge controles op de zorg en zorgaanbieders in ons land.

Reden 4: ik heb alleen een basisverzekering, overstappen heeft dan geen zin

Ho, wacht. Zeker wel! Als je het begin van dit artikel hebt gelezen, weet je dat ik met alleen een basisverzekering bijna € 200 bespaarde door over te stappen. Dus zéker ook met alleen een basisverzekering heeft het zin om zorgverzekeringen te vergelijken en eventueel over te stappen naar een goedkopere.

Reden 5: ik weet niet welke zorg ik volgend jaar nodig heb

Dat weet bijna niemand. Tenzij je bijvoorbeeld zwanger bent, ziek bent of weet dat je volgend jaar geopereerd wordt. Daar kun je jouw zorgverzekering op aanpassen. Als dit allemaal niet het geval is, dan is het inderdaad lastig inschatten. Maar op basis van de afgelopen jaren en je gezondheid kun je een redelijke inschatting maken. Al kan er natuurlijk altijd iets gebeuren. Het is geen reden om niet over te stappen. Als je bij je huidige verzekeraar blijft, weet je ook niet welke zorg je nodig hebt, toch?

Reden 6: ik zit nu goed, waarom zou ik dan overstappen?

Natuurlijk is het fijn als je tevreden bent over je zorgverzekeraar. En als je daar wilt blijven zitten, mag dat altijd. Maar het is zonde als je te veel betaalt voor dezelfde zorg die bij een andere verzekeraar goedkoper is. Daarom raden wij altijd aan, ook als je tevreden bent met je huidige zorgverzekeraar, om gewoon eens te vergelijken. Want stel nou dat je bij een andere verzekeraar een tientje per maand minder betaalt, voor precies dezelfde zorg? Zonde om dan niet over te stappen, wat mij betreft. Is toch weer een besparing van € 120 waar je veel ander leuks mee kunt doen.

Reden 7: ik stap niet over, want er zijn vast allemaal kleine lettertjes

Als je even goed gaat zitten voor het vergelijken van zorgverzekeringen, en dan bedoel ik écht even zitten met volle aandacht, vinden de meeste mensen het minder ingewikkeld dan ze dachten. Lees altijd de voorwaarden en kies niet zomaar een nieuwe verzekeraar alleen op basis van de prijs. Kijk bijvoorbeeld naar de contracten die de verzekeraar heeft met zorgverleners bij jou in de buurt, welke polis bij jouw wensen past, of je een aanvullende verzekering wilt en zo ja: wat de voorwaarden daarvan zijn. Door er een uurtje voor uit te trekken, ben je er daarna weer voor een jaar vanaf én is je portemonnee je als het goed is dankbaar.

Dus, je weet nu wat je te doen staat. Toch? Veel succes!

Je zorgverzekering vergelijken doen we bij PorteRenee het liefst bij ZorgKiezer.nl. Die vergelijker geeft bij overstappen namelijk een Oral-B-tandenborstel of drie maanden online sporten cadeau, én ze bieden een gratis overstapservice. Wanneer je via ZorgKiezer.nl oversluit (maakt niet uit naar welke verzekeraar), krijgen we bij PorteRenee een vergoeding die ons helpt om nog veel meer toffe, gratis content voor jou te maken.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop