Rechtsbijstandverzekering: wel of niet nodig?

Online bestelling niet geleverd? Conflict op je werk? Dan kan een rechtsbijstandverzekering handig zijn. Maar is het nou altijd slim om ‘m af te sluiten of kun je dat geld beter in je zak houden?

Zoveel mensen, zoveel verzekeringen. Maar wat voor de één nodig is, is dat voor de ander niet. Dus het antwoord op de vraag ‘Heb je een rechtsbijstandsverzekering nodig?’ verschilt per persoon en per situatie. Maar we gaan je uitleggen wat het is en hoe jij voor jezelf bepaalt of je er een nodig hebt.

Wat dekt de rechtsbijstandverzekering?

Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd voor juridische hulp bij conflicten. Denk bijvoorbeeld aan een conflict op je werk, met je familie, aannemer of met een (online) winkel. Je kunt dan juridische hulp van juristen van de verzekeraar krijgen of dekking van de kosten van een juridische procedure. Stap je naar de rechter? Dan vergoedt de rechtsbijstandverzekering in veel gevallen de nodige kosten. Bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering kies je uit verschillende modules. Daar komen we zo op terug. Je kunt trouwens ook je gezinsleden meeverzekeren.

De verschillende modules

Een rechtsbijstandverzekering bestaat uit verschillende modules. We zetten ze op een rij, zodat jij kunt bedenken of het bij jouw situatie past. Let op: er zijn meer modules dan we hier opnoemen, zoals voor Vermogen en voor Familie & Relatie.

Consument

Wordt een online bestelling niet (op tijd) geleverd? Is een abonnement duurder dan afgesproken? Of heb je een conflict met de keukenboer? Met deze module ben je als consument voor conflicten verzekerd van hulp.

Werk & Inkomen

Heb je problemen op je werk en dreigt je werkgever met ontslag? Of heb je gedoe met een uitkering of over je pensioen? Met de module Werk & Inkomen kun je juridische hulp vergoed krijgen.

Wonen & Burenrecht

Net een huis gekocht en kom je alleen maar meer verborgen gebreken tegen? Ruzie met je buren? Of heb je problemen met je aannemer of verhuurder? Met de module Wonen & Burenrecht ben je verzekerd voor rechtshulp bij conflicten over de (ver)koop, (ver)huur of bouw/verbouwing van je woning. En ook als je problemen hebt met je buren.

Verkeer

Problemen met de verkoop of aankoop van een nieuwe auto? Ben je betrokken bij een auto-ongeluk? Of word je aangereden op de fiets? Als je deelneemt aan het verkeer (ook als voetganger) krijg je met de module Verkeer & Motorrijtuigen rechtshulp bij verkeersconflicten en bij letsel als gevolg van het verkeersconflict.

Heb ik een rechtsbijstandverzekering nodig?

Wij kunnen niet voor jou bepalen of jij deze verzekering nodig hebt en welke modules dan precies. Dat moet je zelf doen. Kijk vooral kritisch naar je eigen situatie. Neem je vaak deel aan het verkeer, wissel je regelmatig van baan of bestel je geregeld (dure) producten online? Ben je aan het verbouwen? Of ga je jouw eerste huis kopen? Die situaties kunnen een extra reden zijn om (nu) een rechtsbijstandverzekering te overwegen.

Hoeveel kost een rechtsbijstandverzekering?

Voor de rechtsbijstandverzekering betaal je per module een bedrag per maand. Des te meer modules je afsluit, des te hoger de premie. Een rechtsbijstandverzekering kost gemiddeld tussen de € 20 tot € 40 per maand.

Denk je nu: ik baal van die hoge verzekeringskosten? Dat snappen we en daar hebben we ook een oplossing voor. Ken je verzekeringspartij Deck al? Zij bieden verzekeringspakketten aan met een verhoogd eigen risico, van € 500, € 750 of € 1.000, waardoor de premie van je verzekeringspakket flink lager uitvalt. Bij pech betaal je dus eerst dat eigen risico zelf, waarna je verzekering de rest uitkeert (als je pech binnen de dekking valt, natuurlijk).

Op de rechtsbijstandsverzekering bij Deck geldt trouwens bewust géén eigen risico, zodat je meteen geholpen kan worden. Maar door je pakket bij hen af te sluiten en voor de andere verzekeringen wel voor zo’n hoger eigen risico te kiezen, kun je de kosten voor je verzekeringspakket flink drukken. Let op: zorg dan wel voor een spaarpot om dat eigen risico op te vangen.

Benieuwd hoeveel jij kunt besparen bij Deck? Doe hier een proefberekening!

Waar moet ik op letten als ik een rechtsbijstandverzekering afsluit?

Voordat je een rechtsbijstandverzekering afsluit, is het belangrijk om een aantal dingen na te vragen en te checken.

Opzegtermijn

Niet bij elke verzekeraar is de rechtsbijstandverzekering dagelijks opzegbaar, bij Deck bijvoorbeeld wel. Vraag dit na, zodat je er niet langer aan vastzit dan je wilt.

Wachttijd

Je kunt bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering een wachttijd hebben. Dit houdt in dat zodra je de verzekering afsluit, het nog een paar maanden of zelfs jaren duurt voordat je een beroep op de rechtsbijstand kunt doen. De voorwaarden verschillen per verzekeraar, sommige verzekeraars hebben helemaal geen wachttijd. Deck heeft alleen een wachttijd bij maatwerkmodules zoals bij een WIA-uitkering en bij scheidingsmediation.

Oh, en als je al in een conflict verwikkeld bent vóórdat je de verzekering afsloot, kun je daarvoor ook geen beroep doen op rechtsbijstand.

Dubbel verzekerd

Check van tevoren goed waar je allemaal al voor verzekerd bent. Je autoverzekering kan bijvoorbeeld ook rechtsbijstand voor verkeer bieden. Of misschien heeft je partner al een rechtsbijstandverzekering. Het is doorgaans goedkoper om samen op één polis te staan dan je beiden apart te verzekeren.

Uitsluiting

Kijk van tevoren in de voorwaarden naar eventuele uitsluitingen. Welke geschillen worden uitgesloten van de dekking? Handig om te weten.

Externe kosten

Bekijk ook de dekking van externe kosten, want deze verschillen per verzekeraar. Stel, je schakelt je verzekering in en de zaak is zo complex dat de juristen van de verzekeraar jou niet kunnen helpen. Dan wordt jouw conflict uitbesteed aan een externe advocaat, dus buiten de verzekeraar om. De kosten voor die advocaat vallen onder de externe kosten. Fijn om te weten welk deel van die kosten betaald wordt door de verzekeraar en hoeveel op jouw bordje komt.

Franchise

Vaak staat er een franchise op de polis. Dit betekent dat een zaak een minimaal financieel belang moet hebben voordat de zaak in behandeling wordt genomen. Dit bedrag ligt doorgaans tussen de € 150 en 200. Als je een conflict hebt dat qua kosten onder dit bedrag ligt, kun je alleen juridisch advies inwinnen, maar geen zaak beginnen.

Zoals je leest, zijn er best wat zaken om goed uit te zoeken rondom de rechtsbijstandverzekering. Doe dat ook, zodat je weet of deze verzekering op dit moment nuttig is voor jou of niet. Neem bij twijfel contact op met je adviseur of verzekeraar. Succes!

Dit artikel is een samenwerking met Deck. De inhoud is 100% PorteRenee.

Meer weten over Deck? In de video hieronder legt Renée meer uit over hoe deze verzekeraar werkt. De premie bij Renée daalde met zo’n € 60 per maand!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop