Verhoogd eigen risico bij verzekeringen: zo werkt het (en zoveel bespaar je ermee)

Je verzekeringen kunnen een stuk goedkoper als je kiest voor een verhoogd eigen risico. Maar hoe werkt het? Wat zijn de risico’s? En hoeveel scheelt het eigenlijk op je premie?

We kennen het principe van een verhoogd eigen risico van de zorgverzekering. Daar heb je standaard een eigen risico van € 385 (cijfers uit 2023), maar je kunt dit vrijwillig verhogen tot maximaal € 885. Dat betekent dat je bij vergoedingen die uitgekeerd worden vanuit het basispakket, de eerste € 885 zelf betaalt.

Zoveel bespaart het

Dat verhoogde eigen risico verkleint het risico voor de verzekeraar en in ruil daarvoor krijg je korting op je premie. Meestal is die korting ongeveer 50% op de jaarpremie van het bedrag waarmee je het eigen risico verhoogt. Met die som kom je bij een vrijwillige verhoging van € 500 extra, uit op een korting van € 250 op je te betalen jaarpremie. Wanneer je doorgaans weinig zorg afneemt en dus weinig zorgkosten maakt, kan dit een slimme manier zijn om de kosten voor je zorgverzekering te verlagen.

Ook bij andere verzekeringen

Bij andere verzekeringen kun je ook kiezen voor een verhoogd eigen risico. Ik heb zelf bijvoorbeeld op mijn complete verzekeringspakket, die bestaat uit een woonhuisverzekering, inboedelverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, autoverzekering en reisverzekering, gekozen voor een eigen risico van € 1.000. Zo’n hoog bedrag is overigens nog niet zo gangbaar. Ik sloot mijn verzekeringen af bij Deck, een partij die een uniek concept aanbiedt. Namelijk het complete verzekeringspakket onder hetzelfde, verhoogde, eigen risico. Je kunt kiezen voor een eigen risico van € 500, € 750 of € 1.000.

Mijn premie daalde

Mijn premie ging van zo’n € 100 per maand naar € 41 per maand. De premie is een stuk lager, dus. Deck kan zo scherp prijzen, omdat 75% van de claims die verzekeraars krijgen onder de € 1.000 zijn. In die prijsklasse wordt ook veel gefraudeerd. Deck filtert die kosten eruit door het verhoogde eigen risico, en mede daardoor kan jouw premie omlaag. Kortom: je betaalt niet meer mee aan andermans fraude.

Super, natuurlijk. Tegenover die lagere premie staat wel dat als ik schade heb, ik de eerste € 1.000 dus zelf moet betalen. Daar heb ik genoeg spaargeld voor. In de drie jaar dat ik er verzekerd ben, heb ik daar nog nooit gebruik van hoeven maken. Gelukkig! En in die tijd bespaarde ik al € 2.160 op mijn verzekeringspremie. Ik werd nog blijer toen ik begreep dat ze elk jaar uit zichzelf op zoek gaan naar een nog scherpere premie voor mij. Waardoor ik nu zelfs € 1 mínder betaal! Oh, en ze nemen gewoon direct de telefoon op wanneer je belt, zonder keuzemenu. Ook een verademing in het verzekeringslandschap.

Voorwaarden

Voordat je kiest voor een verhoogd eigen risico, moet je een paar dingen voor jezelf helder hebben:

  • Zorg dat je voldoende spaargeld hebt om het eigen risico bij eventuele schade op te vangen.
  • Kies een eigen risico dat past bij jouw financiële situatie.
  • Deck verzekert alleen pakketten, geen losse verzekeringen.

Hier bereken je wat jouw premie zou zijn bij Deck. En check je dus of een verhoogd eigen risico voor jou een manier is om te besparen op je verzekering.

Dit artikel is een samenwerking met Deck. De inhoud is 100% PorteRenee.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!