Bonnetje: “Boodschappen doen is voor mij een grote puzzel”

Voor boodschappen doen draait Pauline (30) haar hand niet om. Ze struint zo meerdere supermarkten af voor de beste deals. Lekker gevarieerd eten én ook nog de spaarrekening laten groeien, zo vertelt ze. Wij willen meer weten!

Oké, dus boodschappen doen is zeg maar echt jouw ding?
“Ik vind boodschappen doen eerlijk gezegd best wel leuk. Ik zie het als een grote puzzel, dus het maakt me niet uit als ik meerdere supermarkten af moet voor een goede deal of bepaald ingrediënt. Toko, AH, de markt, Jumbo, Lidl… ik kom er geregeld.”

We zijn benieuwd: hoeveel geld geef je wekelijks uit aan boodschappen?
“€ 45. Vrienden zijn vaak verbaasd over wat wij uitgeven aan boodschappen en dat we toch zo gevarieerd en gezond eten. Met wat creativiteit kunnen we besparen op boodschappen, toch lekker eten én onze spaarrekening laten groeien. Ook met ‘simpele’ gerechten kun je lekker eten maken. Je proeft niet veel verschil als je budget spaghetti kiest of vreemd gevormde groente van de markt. Het gaat erom hoe je het op smaak brengt, combineert en klaarmaakt.”

En voor wie maak je al die creatieve gerechten?
“Over het algemeen voor mezelf en mijn vriend. We zijn beiden best flinke eters (en stiekem snacken we ook graag). Vaak hebben we ook wel wat vrienden over de vloer die mee-eten, dat is ongeveer een keer per week.”

Hoeveel tijd ben je kwijt aan het doen van boodschappen?
“Zo’n 2.5 uur per week denk ik. Van weekmenu en boodschappenlijstje maken tot alles in huis hebben.”

Je maakt ook nog een weekmenu, wat goed. Vertel daar eens wat meer over.
“Voordat ik boodschappen ga doen, kijk ik eerst wat we nog in de (koel)kast hebben. Dan ga ik aan de slag met het maken van een menu voor zo’n 4-5 dagen en maak op basis daarvan een boodschappenlijstje. Vaak eten we allebei wekelijks wel een keertje bij vrienden, belanden we in een eettentje of hebben we een soep-met-restjesdag. Het menu is zo ingestoken dat we een ingrediënt vaker kunnen gebruiken. Als we het bijvoorbeeld maandag bij het ene gerecht gebruiken, dan doen we de rest bij het gerecht op woensdag. Zo gooien we ook niet te veel weg.”

Hoe zorg je voor genoeg variatie in het weekmenu?
“Ik kijk niet alleen wat we nog in huis hebben, maar ook wat we de afgelopen tijd hebben gegeten. Het is zo saai om te vaak hetzelfde te koken en eten. Ik bedenk dus zo veel mogelijk andere gerechten. Bij ons komt het niet vaak voor dat we twee keer gebakken aardappelen eten in een week of een hele week Italiaans. Aardappels, pasta, rijst, bloem, couscous, noedels en (afbak)brood zijn dan ook in grote getalen aanwezig bij ons thuis. Ik koop dit groot in, bij een toko of in de aanbieding, want het blijft lang goed. Het klinkt als een heel uitzoekwerk, maar het is niet zo dat ik hier uren mee bezig ben, hoor.”

Vertel eens iets over dit bonnetje.
“Deze week zit ik onder het budget en heb niet veel bijzonders gekocht. We hadden namelijk nog best wat in huis, zoals pasta, aardappelen, fruit, avocado’s, komkommer, tomaten en kruiden. Mijn zus organiseerde een diner en we hebben een keer buiten de deur gegeten. Ik heb wat vlees gekocht, dat doe ik niet zo vaak. Voor wat extra fruit ga ik nog een keertje naar de markt.”

Wat staat er op basis van dit bonnetje allemaal op het weekmenu?
“Deze week eten we ’s avonds:

  • een paddenstoelen bulgur salade met feta en worstjes
  • een curry met o.a. restjes groenten uit de koelkast, kikkererwten, aubergine en spinazie geserveerd met rijst
  • zelfgerolde verse rijstvelloempia’s vol groenten (o.a. spinazie, taugé, komkommer, bosui, avocado) en wat tonijn uit blik met gebrande cashewnoten en dip
  • een romige volkorenpasta met artisjokharten en prei met een kleine salade.

Als laatste maak ik een frittata van aardappelen, paddenstoelen, tomaatjes, kaas en eieren voor bij eventuele restjes eten of een zelfgemaakt tomatensoepje.”

Volgens mij past de titel ‘Koningin Boodschappen’ heel goed bij je. Maar laat deze koningin zich ook wel eens verleiden in de winkel?
“Ja… vooral door nieuwe onbekende producten, zoals een nieuw geïntroduceerde smaak chips, een type pasta die ik nog niet ken of een exotische groente die normaal niet in de schappen ligt. Deze producten hebben wel vaak een hoger prijskaartje. Oh en op de diepvriesafdeling laat ik me ook iets te vaak verleiden. Dan denk ik: hé dat is handig voor als we wat minder tijd hebben of niks meer in huis hebben. Maar op dat moment heb ik het natuurlijk helemaal niet nodig. Ik plan namelijk alles zo dat we altijd genoeg in huis hebben en ik vind dat er altijd tijd moet zijn om te koken. Dus die redenen zijn sowieso niet vaak van toepassing.”

Wil je als ‘Koningin Boodschappen’ nog iets delen met de rest?
“Zorg dat je basics in huis hebt; genoeg kruiden, een blik tomaten, bouillonblokjes, bloem, uien, pasta en rijst. Dan kun je altijd iets in elkaar flansen. Van tomatensoep, tot een simpele pasta, paella of curry met naan. Die basics komen altijd wel op, dus koop ze lekker in de aanbieding en groot in.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek