Passief inkomen: zo begin je er vandaag nog mee

Slapend rijk worden. Lekker op de bank liggen, terwijl er geld binnenkomt. Hoe lekker zou dat zijn? Passief inkomen wordt dat genoemd. Ik ga op zoek naar manieren om daar vandaag nog mee te beginnen.

Ooit werkte ik volgens het systeem: uurtje-factuurtje. Ik was zzp’er en verdiende alleen geld wanneer ik aan het werk was. Ik schreef artikelen voor tijdschriften en kranten. Voor elk stuk kreeg ik een bedrag. Simpel en doeltreffend. Ik werkte hard en verdiende daar ook naar. Maar als ik niet werkte, kwam er ook geen geld binnen. Ik verlangde steeds meer naar het loskoppelen van die verdiensten en de hoeveelheid gewerkte uren. Online zocht ik naar succesverhalen. Zo vond ik Michel Penterman. Hij begon in 2009 met het filmen van gitaarlessen. Camera op de hoek van de bank en tokkelen maar. Dat idee werd zo’n succes dat hij er in goede maanden van kan leven. Hij verkoopt nu online cursussen. Die zet hij één keer in elkaar en kan hij oneindig verkopen. Niet dat dat allemaal vanzelf gaat, maar hij hoeft niet voor iedere verkochte cursus een x aantal uur te werken.

Laat je inspireren

Misschien denk je nu: dat is niks voor mij. Misschien kun je geen gitaarspelen, heb je geen goede camera of ben je niet goed op een computer. Snap ik best. Maar er zijn honderden of misschien wel duizenden manieren om passief inkomen te genereren. Geld verdienen, terwijl je op dat moment niet aan het werk bent. Er wordt soms over geschreven alsof het een trucje is. Volg even deze vier stappen et voilà: zeg je baan maar op. Het relaxen kan beginnen. Dat is onzin natuurlijk. Maar je kunt je best door de trend van het passief inkomen laten inspireren. Pak eruit wat je aanspreekt en waar je wat mee kunt.

Wat is jouw unique selling point?

Wij verdienen ook een deel van ons inkomen passief. Bijvoorbeeld met de bol.com-linkjes naar boeken die je hier op de site soms ziet. Als jij daarop klikt en iets koopt, krijgen wij een paar procent van die omzet. We maken cursussen en andere producten die ook verkocht worden terwijl wij slapen. Niet dat we niet keihard werken (want dat doen we wél) maar een deel van ons inkomen is niet meer gekoppeld aan het aantal uren dat we werken.

Bij het bedenken van een manier om passief inkomen te verdienen, moet je naar je eigen mogelijkheden kijken. Iedereen blinkt wel ergens in uit. Waar heb je superveel verstand van? Wat vinden anderen leuk aan jou? Waar ben je goed in? Wat studeerde je? Vraag je af: wat is jouw unique selling point, om er maar eens een marketingterm tegenaan te gooien. En deel dat met de wereld. Het internet maakte het opzetten van een stroom aan passief inkomen zo makkelijk. Laat op YouTube zien hoe je taarten bakt of hoe je je hond trucjes leert en verdien met de advertenties die het platform uitzendt rondom jouw video’s. Maak de mooiste Excel-sheets en verkoop ze op Etsy of Fiverr.

Verhuren die handel!

Bij passief inkomen denken veel mensen ook nog aan vastgoed. Om daarmee aan de slag te kunnen, zul je meestal een flinke bak eigen geld moeten hebben of lekkere overwaarde op je koophuis die je kunt inzetten. Meestal, zeg ik. Want het kan ook op je pad komen zonder al die moeite. Toen mijn man en ik een paar jaar op Curaçao woonden, hadden we een huis met ernaast een kleine studio. Het was ooit bedoeld geweest voor de verzorgster van de oud-bewoonster. We maakten het gezellig, budgetstijl. Gordijntjes, wat tweedehands meubeltjes en het zag er superleuk uit. Foto’s gemaakt en op Airbnb gezet. Het liep storm. De ene na de andere vakantieganger trok erin. Het was voor ons een kleine moeite om het te verhuren (een paar e-mailtjes over en weer). En na iedere gast er even met wat schoonmaakmiddelen doorheen. Dit werkt in Nederland natuurlijk net zo goed. Slaapkamer over? Lege garage? Verhuur de boel. Let wel even op de regels, zowel die van Airbnb, van de gemeente waar je woont en van de Belastingdienst.

Om jou te motiveren op zoek te gaan naar jouw manieren om passief inkomen te verdienen, deel ik nog wat ideeën die misschien wat voor jou zijn:

Gebruik je jouw caravan maar twee weken van de zomervakantie? Zonde! Verhuur ‘m dan. Je kunt ‘m natuurlijk op Marktplaats zetten, maar er zijn ook sites gespecialiseerd in de verhuur van caravans, vouwwagens en campers.

Verhuur andere spullen die je bezit. Wist je dat er bijvoorbeeld een actieve handel is in de verhuur van duurdere co-sleepers en andere babyspullen. Het is natuurlijk niet helemaal passief, maar als je eenmaal een huurder hebt, krijg je wel elke dag geld binnen terwijl je op dat moment niets meer hoeft te doen.

Geef je nu ergens één-op-één les in? Overweeg dat digitaal te gaan doen. Zo kun je je product schaalbaar maken. Dit betekent dat het niet meer werk kost als honderd of misschien zelfs duizend mensen je lessen volgen, in plaats van één. Automatiseren is hierin je vriend. Zo kun je bijvoorbeeld bij ons cursussen kopen, die je aan kunt schaffen, kunt betalen en kunt volgen, zonder dat wij er op dat moment actief mee bezig hoeven te zijn.

[mailerlite_form form_id=9]

Ben je een goede fotograaf? Verkoop je foto’s online. Via een eigen kanaal of Etsy. Foto’s zijn voorbeelden van digitale producten die je onbeperkt kunt verkopen. Ze zijn allemaal hetzelfde en kunnen digitaal verzonden worden. Zo zijn er nog meer producten die hier geweldig geschikt voor zijn, zoals alles wat je kunt printen en inlijsten voor in huis. Ben je een ster in kalligraferen? Maak mooie teksten in sierlijke letters en bied ze te koop aan.

Koop die ene briljante domeinnaam die nog vrij is en laat ‘m weer verkopen door een daarin gespecialiseerd bedrijf. Een beetje inzicht in de markt is hiervoor wel handig. Maar een gemiddelde domeinnaam kost een paar euro, dus je kunt je er ook geen buil aan vallen.

spaardoelen

Schrijf een boek. Ook hier geldt: je wordt er niet overnight rijk van. Ik kan het weten 🙂 Je stopt twee maanden lang al je tijd en energie in het schrijven. Daarna de boer op en afwachten wat het doet. Ik ken genoeg mensen die alleen maar geld verloren op een boek (ai!) maar ik ken er ook die er echt wel lekker mee verdienden. Als je denkt dat dit je talent is: go for it!

Start een blog. Ik weet uit ervaring hoeveel werk dat is, maar ook dat je er prima passief inkomen mee kunt genereren. Bijvoorbeeld via sales van producten of via advertenties.

Word tussenpersoon. Wist je dat uitzendbureau’s ook een deel passief inkomen verdienen. Ze vinden een kandidaat voor een functie en krijgen daarna een percentage van elk uur dat iemand voor hem/haar werkt.

Beleggen is ook een soort passief inkomen. Je investeert geld, maakt hopelijk wat winst en hoeft daar in principe niets voor te doen. Behalve je even goed inlezen. Weet wat je doet en doe dit alleen met geld dat je kunt missen. Want de beurs kan omhoog, maar ook zeker naar beneden. Ingewikkeld? Valt reuze mee. Ik leer je de eerste stapjes op de beursvloer.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop