Kom jij nog rond wanneer je partner overlijdt?

Als je partner overlijdt, verandert er financieel veel. Red je het dan nog wel? Waar heb je recht op? En wat kun je nu alvast regelen?

Het liefst denk je er helemaal niet aan. Toch is het goed om te weten hoe je zelf financieel achterblijft, als je partner overlijdt. Of hoe jij je nabestaanden achterlaat. Dat doe je door een aantal zaken op een rij te zetten.

Inzicht in jullie financiën

Als je je partner verliest, verandert je hele financiële situatie. Er valt een inkomen weg, maar er komen misschien ook inkomsten in de vorm van toeslagen of een nabestaandenpensioen bij. Ook uitgaven zullen deels veranderen.

Om een beeld te krijgen van hoe het zal zijn wanneer je partner overlijdt, moet je eerst weten hoe je er nu financieel voorstaat. Dus: maak een lijstje van inkomsten en uitgaven zoals ze nu zijn. Van daaruit kijken we verder.

Je inkomsten

Nu je een overzicht hebt, kijk je wat er gebeurt als je partner wegvalt. We beginnen met het inkomen.

Hoe hoog wordt je inkomen?

Streep het inkomen van je partner door, zoals het salaris of de uitkering. Daarna kijk je hoeveel erbij komt. In sommige gevallen krijg je namelijk een nabestaandenuitkering. Daar zitten wel voorwaarden aan verbonden. Het is een soort basisinkomen. Op de website van de Sociale Verzekeringsbank lees je daar meer over.

Werkte je partner in loondienst? Dan is er meestal een nabestaandenpensioen. Dit heet ook wel het partnerpensioen. Hoeveel dat is, verschilt per persoon. Vaak is er ook een wezenpensioen. Dat is er voor de kinderen. Op mijnpensioenoverzicht.nl zie je wat voor jou geldt. Niet duidelijk? Vraag het vooral even na bij de werkgever of het pensioenfonds.

Als je partner overlijdt, valt jullie totale inkomen lager uit. Dan heb je misschien recht op een toeslag, zoals de zorgtoeslag of huurtoeslag. Op de website van de Belastingdienst zie je welke toeslagen er zijn, en welke voorwaarden gelden.

Misschien hebben jullie een overlijdensrisicoverzekering. Of een ander soort levensverzekering. Bijvoorbeeld toen jullie samen een huis kochten. Dan krijg je een bedrag uitgekeerd. Hoeveel dat is, hangt af van je verzekering. Met dit geld kun je dan bijvoorbeeld de hypotheek betalen.

Streep alle inkomsten die wegvallen af, en schrijf op welke inkomsten erbij komen. Vergeet ook je eigen, reguliere inkomen niet. We gaan er nu vanuit dat je gewoon hetzelfde salaris behoudt als voorheen. Tel alles bij elkaar op. De uitkomst is het inkomen dat je ongeveer kan verwachten.

Je uitgaven

Nu gaan we kijken naar de uitgaven. Sommige blijven hetzelfde. Bijvoorbeeld de huur of hypotheek. Anderen vallen weg of worden lager. Zoals de boodschappen en abonnementen. Zet vaste lasten op een rij en pas aan wat je denkt dat er – wanneer je partner zou overlijden – verandert.

Doe dit ook voor meer variabele lasten, zoals boodschappen en reiskosten. Het is een beetje koffiedik kijken, dat weten we. Maar dat de zorgverzekering van je partner weg zou vallen, weet je bijvoorbeeld zeker. Net als dat je minder geld kwijt bent aan benzine, omdat hij/zij/hen niet meer naar het werk hoeft te rijden. Probeer een inschatting te maken, het hoeft niet 100% accuraat te zijn.

Wel samenwonen, geen contract: let op!

Woon je samen, maar hebben jullie geen huwelijks- of samenlevingscontact? Dan is het extra opletten. Want voor de wet zijn jullie dan vreemden van elkaar. En ben je dus ook geen erfgenaam. Als je partner overlijdt, loop je het risico dat je niks erft. Dat voorkom je met bijvoorbeeld een testament. Hier lees je daar meer over.

Ook is het extra opletten bij het nabestaandenpensioen. Ben je niet getrouwd of heb je geen geregistreerd partnerschap? Dan moet je je partner toevoegen. Anders heb je niet automatisch recht op de uitkering.

Moet je nu al iets regelen?

Je weet nu wat je inkomsten ongeveer gaan zijn en wat je uitgaven ongeveer zullen zijn in deze hypothetische situatie. Misschien kom je er achter dat je het in je eentje financieel niet redt. De huur is bijvoorbeeld te hoog. Of er is niet genoeg spaargeld om een tijdje op terug te vallen.

Praat hier eens met je partner over. Misschien kunnen jullie samen een financiële buffer opbouwen. Of een levensverzekering afsluiten. We weten: het is geen makkelijk of gezellig gesprek. Maar van elkaar houden betekent ook voor elkaar willen zorgen. En dat is wat je nu doet.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

📧 Niet met onze vermogensmails! Ik deel mijn persoonlijke ervaringen, tips, en tricks die voor iedereen toegankelijk zijn.
Vermogen opbouwen is niet alleen voor de rijke elite. Door inflatie kun je jaarlijks armer worden zonder dat je het doorhebt. Schrijf je in voor onze gratis mails en begin vandaag nog met slimmer sparen en beleggen.