“We sparen € 1.400 per maand”

Manon en Arnout gaan voor een duurzame leefstijl en sparen voor een elektrische kampeerbus. Kijk mee in hun kasboekje.

“Ik ben thuis hoofd financiën. Ik ben van de overzichten en grafiekjes. Toen we in 2016 ons huis kochten heb ik ook verschillende hypotheekvormen vergeleken met grafieken. We kozen voor een lineaire hypotheek, omdat dat over de hele looptijd gezien voordeliger bleek dan een annuïtaire hypotheek. Zo’n helder overzicht vind ik fijn. De looptijd van onze hypotheek is 30 jaar, maar we lossen iedere maand €300 extra af. Binnen 20 jaar hopen we hypotheekvrij te zijn.”

Jullie sparen ook een lekker bedrag per maand. Met welk doel?

“We proberen zo duurzaam mogelijk te leven. Stapje voor stapje steeds een beetje meer. We eten bijvoorbeeld voornamelijk plantaardig, kopen veel tweedehands en rijden een elektrische auto. Een bijkomstig voordeel van deze leefstijl is dat het best goedkoop is. We kunnen dus veel sparen. Dat geld gebruiken we onder andere om ons huis verder te verduurzamen. En we hebben nog een droom: een elektrische kampeerbus.”

De afgelopen tien jaar nam het aantal tweedehandswinkels toe met 32,9%.

BRON: CBS

En dan lekker met het busje op vakantie?

“Ja, daar willen we zeker mee op vakantie. Maar de bus willen we ook als gewone auto gaan gebruiken. Dat lijkt me echt super. Arnout moet regelmatig een nachtje weg voor zijn werk. Dan kan hij in het busje slapen in plaats van in een hotel. En als we bij vrienden op bezoek zijn en het wordt laat, kunnen we de kinderen lekker in het busje leggen. Ik denk dat een kampeerbus ons ongekende vrijheid geeft.”

Duurzame leefstijl

Jullie hebben een elektrische auto. Was die niet erg duur in aanschaf?

“We hebben vorig jaar een kleine tweedehands elektrische auto gekocht, een koekblikje, voor €11.000. Dat klinkt misschien als een duur grapje, maar het rijden is veel goedkoper en ook in onderhoud ben je echt veel minder geld kwijt. Er gaat gewoon minder kapot aan een elektrische auto dan aan een benzineauto.”

Het aantal verkochte elektrische occasions is vorig jaar bijna verdubbeld ten opzichte van het jaar daarvoor. 

BRON: AD

Wat koop je verder nog allemaal tweedehands?

“Ik koop eigenlijk alles wat mogelijk is tweedehands. Kleding koop ik in een tweedehandswinkel hier in de buurt. Ik heb in het verleden wel online geshopt, maar vaak viel dat toch wat tegen. Het is overigens niet zo dat tweedehands per definitie altijd goedkoper is, maar ik maak bewust de keuze gebruikte spullen te kopen.”

Je geeft €600 per maand uit aan boodschappen. Wat vind je van dat bedrag?

“Die post is wel wat hoog, maar dat komt ook wel een beetje door mijn luiigheid. Ik kijk eigenlijk nooit naar aanbiedingen. We hebben een abonnement op een zelfoogsttuin en dat is niet per definitie goedkoop. Iedere week gaan we met de bakfiets op pad om onze eigen seizoensgroenten te plukken. Dat is echt een uitje. En voor de kinderen natuurlijk heel educatief. Ze zien waar hun eten vandaan komt en leren dat je niet het hele jaar door aardbeien kan plukken. En iedere zaterdag gaan we naar de markt om vers fruit te kopen.”

Wat doen jullie allemaal om het huis te verduurzamen?

“We hebben zonnepanelen en willen binnenkort helemaal van het gas af. We maken op verschillende gebieden duurzame keuzes, zonder dat we echt heel rigide zijn hoor. We eten plantaardig, maar als ik echt zin heb in een stukje vis, dan eet ik dat. Beter inconsequent goed, dan consequent fout. We wonen ook in een gewoon rijtjeshuis en niet ergens buitenaf. Ik lees wel eens over Tiny houses en dat klinkt mooi, maar als ik dan realistisch nadenk weet ik dat het niets voor mij is. Ik vind het heerlijk om op loopafstand van het centrum te wonen in een kindvriendelijke wijk. Ook als je een normaal leven leidt, kan je duurzame keuzes maken. Het hoeft echt allemaal niet extreem.”

LEES OOK: “Saskia deed het: een jaar lang niks nieuws kopen”

Heb je nog een goede geldtip?

“Wanneer je bewuste keuzes maakt, kan je dromen waarmaken. Als je er bijvoorbeeld voor kiest niet mee te doen met de laatste modetrends, dan hou je geld over voor andere dingen. Wij hadden met ons salaris een hogere hypotheek kunnen krijgen en dus een groter en duurder huis kunnen kopen. Maar daar hebben we heel bewust niet voor gekozen. Daardoor kunnen we nu kiezen wat we willen doen met ons geld. Dat geeft me echt een vrij en gelukkig gevoel.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop