niks nieuws kopen

Saskia deed het: een jaar lang niks nieuws kopen

Views 1.65k

Saskia Sampimon-Versneij (37) nam zich voor dit jaar niks nieuws te kopen. Als ze iets wilde kopen, moest het tweedehands zijn. Ze nadert het einde van haar challenge en we spreken haar over hoe ze het afgelopen jaar heeft ervaren, in hoeverre het haalbaar is en hoe het nu gaat met haar portemonnee. 

“Mijn dieptepunt was toen ik eind vorig jaar voor 400 euro kleding kocht bij mijn favoriete winkel in Amstelveen, en ik nog stééds niet winterklaar was. Bovendien was ik op deze kleding waarschijnlijk snel weer uitgekeken.” Er moest nu écht wat veranderen. Bewuster en duurzamer! Saskia besloot een jaar lang niks nieuws te kopen. Sinds 1 januari 2020 doet Saskia haar best om – zoals zij dat noemt – een groener leven zonder spruitjeslucht aan te meten. Saskia blogt en vlogt hierover op The Green List

Een goede voorbereiding, is het halve werk 

Een goede voorbereiding is volgens Saskia belangrijk om de challenge uiteindelijk vol te houden. “Bedenk goed wat uiteindelijk je doel is.” Zo wilde Saskia zichzelf graag een kringloop-lifestyle aanmeten. “Ik trok voor mijzelf daarom de grens om een jaar lang niets nieuws te kopen. En als ik dan toch iets nieuws kocht – zoals verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen of ondergoed – moest dat duurzaam zijn.” 

“Je moet ook realistisch zijn”, vertelt Saskia. “Je kunt de challenge ook anders inrichten door je bijvoorbeeld alleen op kleding te focussen. Of juist de challenge verkorten. Je moet aan het einde van de rit wel wat te vieren hebben.” Volgens Saskia is het wel belangrijk om de challenge minimaal een kwartaal vol te houden, zij merkte dat het zaadje bij drie maanden was geplant. “Een maand is te kort.” 

Ups-and-downs

“Het is niet altijd makkelijk”, vertelt Saskia. “Soms heb je kleine dingen die je heel gemakkelijk even bij de drogist kunt halen. Zo was mijn elektrische tandenborstel stuk. Een nieuwe kopen – en wegboeken onder verzorging – vond ik te makkelijk. Uiteindelijk heb ik een story geplaatst op Instagram. Binnen een paar uur vond ik iemand die wilde ruilen. Zo had ik een elektrische tandenborstel én maakte ik een ander blij met de oude jas van mijn zoontje.” 

“Ook bij het restylen van ons interieur hadden we een tegenslag. Ik had twee boekenplanken voor de kinderkamer nodig, die je koopt bij de IKEA. Een klein kwartiertje rijden, maar ik wilde het toch graag tweedehands. Uiteindelijk heb ik deze planken pas na een maand via Marktplaats op kunnen halen, omdat er niet veel aanbod in de buurt was.” 

“Maar wat meeviel is dat er bij ons thuis geen grote apparaten kapot zijn gegaan. Als je wasmachine stuk gaat, of de vaatwasser, mag je dat volgens mijn eigen spelregels eigenlijk niet nieuw kopen. Maar als je kijkt naar het grotere doel, is het misschien toch wijzer om dit wel te doen. Veel energiezuiniger: beter voor het milieu en in the end ben je waarschijnlijk goedkoper uit.” 

LEES OOK: Elizabeth zat 3 jaar lang in de schuldsanering

Marie Kondo-opruimbui 

De thrift queen vertelt ons dat je moet voorkomen dat je niet té veel tweedehands spullen in huis haalt. “Zo sloeg ik ook wel eens op hol in de kringloop. ‘Hé! Kijk! Nog een leuk pannetje!’” Maar omdat tweedehands zo goedkoop is en je altijd wel wat leuks tegenkomt, is het heel verleidelijk om veel te kopen – en dat is niet heel duurzaam. Saskia is zich toen gaan verdiepen in de bekende opruimmethodes van Marie Kondo

“Ik keek de serie op Netflix en las twee boeken. Ik nam vervolgens een week vrij en heb mijn hele huis volgens haar methode opgeruimd. Elke doos, lade of vliering heb ik aangepakt. Ik weet hierdoor beter wat ik belangrijk vind en let meer op kwaliteit. Zo herkende ik opeens een kleurenpatroon in mijn kast. Mijn kleding is nog nooit zo leuk geweest!”

Vintage en tweedehands cadeautjes

Alhoewel de challenge voor Saskia zelf bedoeld is, krijgen vrienden en familie op verjaardagen natuurlijk ook een tweedehands of vintage cadeau. “Juist de cadeautjes hebben de wauw-factor. Zo had mijn zoontje een partijtje van een vriendje. Hij wilde graag een nieuwe tol. Deze kost normaal gesproken 15 euro, maar ik kocht er drie op Marktplaats voor dezelfde prijs. De jongen wist niet wat hij zag.’ Saskia pakt de cadeautjes ook altijd leuk in. ‘Ik schrijf er dan ook altijd wat leuks bij, bijvoorbeeld handpicked for you.’ 

niks nieuws kopen

Structureel minder geld uitgeven 

Saskia heeft de challenge niet gedaan om extra te besparen – en dit dus ook niet bijgehouden – maar geeft wel aan dat het een hele goede manier is om structureel minder geld uit te geven. “Je bespaart vooral op speelgoed en kleding. Zo kocht ik laatst voor 7,50 euro een teddyjas, die later 180 euro bleek te kosten. Voor mijn zoontje koop ik graag Mini Rodini – een duur kledingmerk. Zijn winterjas kocht ik voor twintig euro, de winkelprijs is tweehonderd euro.”  

“En het scheelt met de feestdagen. Reken maar uit. Mijn zoontje kreeg voor Sinterklaas twee spellen, die in de winkel twintig euro kosten. Ik heb deze spellen voor drie euro! En speel het vooral slim. Zo vond ik laatst een NERF-pistool in de kringloop voor 2,50 euro. Deze special edition kost in de winkel 70 euro. Ik bewaar het cadeau op zolder tot mijn zoon er oud genoeg voor is.” 

Goede voornemens

Kortom, een vrouw met een missie en een zeer geslaagd jaar. “Het jaar heeft mij heel veel plezier gebracht én ik heb veel geleerd over een duurzamer leven. Ik ga zeker door met mijn kringlooplifestyle.” Als we Saskia vragen over de goede voornemens voor 2021, is er één kleine verandering. “Als ik iets nieuws nodig heb, mag ik dat nieuw kopen. Maar duurzaamheid en kwaliteit staan nog altijd voorop.” 

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

Wil je nog meer inspiratie?
Check de wekelijkse nieuwsbrief van PorteRenee!
Je ontvangt dan ook de wereldberoemde PorteRenee kleurplaten voor de nodige motivatie.