“Niemand weet dat wij hypotheekvrij zijn”

Janneke (35) en haar vriend kochten een huis dat nu helemaal is afgelost. Alleen hebben ze dat nooit aan iemand verteld.

Vonden jullie € 295.000 destijds een goede prijs voor het huis?
“We konden het maar nét aan betalen. En er moest nog heel veel aan gebeuren. De keuken, de badkamer, alles hebben we verbouwd. Of nou ja, mijn vriend, hij is heel handig en vindt het heerlijk om te doe-het-zelven. Zo hebben we veel geld uit kunnen sparen.”

Hoe lang duurde de verbouwing?
“Dat duurde wel lang hoor, twee jaar in totaal. Ook omdat we overal de goedkoopste materialen op de kop wilden tikken. Maar de basis stond al wel na een paar maanden, dus we konden er gelukkig snel wonen.”

Is het jullie eerste koophuis?
“Ja, we woonden in een huurwoning en vonden het allebei superspannend om een huis te kopen. We wisten niet of we het zouden kunnen blijven betalen. Dus we zeiden tegen elkaar: als we hier twee jaar mogen wonen, dan hebben we dat in ieder geval meegemaakt. De economische omstandigheden waren toen anders, heel onzeker.”

Gelukkig konden jullie het wel blijven betalen. En zelfs extra aflossen.
“De afgelopen jaren zijn wij veel meer gaan verdienen. Ik veranderde een paar keer van baan en ik verdien nu het dubbele van toen. Tegelijkertijd zijn we niet meer gaan uitgeven. We zijn blijven leven zoals we altijd leefden. Alles wat we overhadden losten we af op de hypotheek.”

Waarom wilden jullie extra aflossen op de hypotheek?
“Het begon vanuit die angstgedachte dat we misschien niet altijd geld zouden hebben. Ik was bang dat mijn baan wegbezuinigd zou worden. In dat geval was het fijn om minder hoge lasten te hebben.”

Wat knap dat jullie niet meer zijn gaan uitgeven.
“Voor ons is het eigenlijk geen issue. Het voelde ook nooit alsof ik iets niet kon doen, terwijl ik het wel wilde. Het is ook een beetje onze lifestyle om sober te leven. Ik hoef niet zo nodig naar een of ander zonnig oord. We maken geen verre reizen en doen geen dure uitjes. Ook beter voor het milieu.”

Verloor je weleens de motivatie?
“Nee nooit. Het werd eerder een verslaving om zoveel mogelijk geld opzij te kunnen zetten. Alleen hadden we op een gegeven moment een nieuwe auto nodig, want de oude kon echt niet meer. Toen konden we even wat minder, maar meteen daarna pakten we de draad weer op.”

Hoe voelt het om de hypotheek helemaal te hebben afgelost?
“Heerlijk! Het heeft me echt gelukkiger gemaakt. Niet dat kortstondige gevoel als je iets koopt, maar echt langdurig geluk. Maar de weg er naartoe vond ik ook heel leuk. Dat we weer geld hadden gespaard en weer 10% konden aflossen.”

Waarom denk je dat het zoveel geluk oplevert?
“Het geeft rust. Ik heb nu niet de behoefte om mijn baan op te zeggen, maar stel ik zou dat serieus overwegen, dan redden we het financieel ook nog.”

Waarom vertellen jullie het eigenlijk aan niemand? Je mag er toch ook trots op zijn?
“Ik ben bang dat mensen het niet begrijpen. Dat we het over kunnen houden. En dat ze denken dat we een soort Scrooge zijn. Terwijl we wel zuinig zijn, maar absoluut niet gierig naar andere mensen. Ik ben bang dat ze op een andere manier naar ons gaan kijken.”

Wilden jullie de mijlpaal niet met anderen delen?
“Jawel, dat is heel dubbel. Ik ben er eigenlijk heel trots op en daarom wil ik het graag vertellen. Aan de andere kant heb ik er geen zin om verantwoording af te leggen over hoe wij met ons geld omgaan. Dus we zijn stille genieters.”

Komt geld ook nooit ter sprake in gesprekken met vrienden?
“Laatst klaagde een vriendin over haar dikke hypotheek. En dan zeg ik natuurlijk wel dat dat heel vervelend is. Maar ik vertel dan niet over mijn eigen situatie. Dat hoeft ook niet per se vind ik, want het is ook goed om gewoon te luisteren naar een ander, zonder meteen over jezelf te beginnen.”

Wat wordt jullie volgende spaardoel?
“We zouden ooit weer willen verhuizen. Dus daar sparen we nu voor, om een volgende stap te kunnen zetten. We hebben inmiddels ook twee kinderen gekregen namelijk, dus wat meer ruimte is welkom. Ons huidige huis is meer waard geworden. Dus als we er dan nog wat bijleggen, dan kunnen we misschien ons droomhuis kopen.”

Ook hypotheekvrij leven? Dan is dit ebook wat voor jou. Want hoe werkt dat eigenlijk? Welke regels gelden? Waar moet je rekening mee houden? In het ebook beantwoorden we alle vragen over je hypotheek versneld aflossen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek