Nakita: “Ik verdien €1.000 en spaar €300 per maand”

Nakita (24) ontvangt geen hoog salaris en weet daarvan elke maand bijna een derde te sparen. Toch is ze daarbij niet al te streng voor zichzelf. “Het potje ‘fun’ gaat regelmatig leeg.”

Waarom spaar je zo fanatiek van je salaris?
“Ik werd al jong wees en was op mezelf aangewezen. Mijn leven stond op z’n kop en mijn financiën waren een zooitje. Ik ben best wel chaotisch en was altijd een big spender. Door de dood van mijn vader kwam er een omslag. Ik móést wel. Nu ben ik het tegenovergestelde. Ik hou mijn inkomsten en uitgaven precies bij en weet zelfs met een laag inkomen best veel te sparen.” 

Nou, vertel, wat komt erin en wat gaat eruit?
Ik heb een vriend, maar woon alleen en beheer mijn financiën helemaal zelf. Dat maakt het heel overzichtelijk. Er komt ruim € 1.000 binnen aan salaris, ik ontvang € 300 aan toeslagen en ik spaar trouw elke maand € 300. Dat doe ik automatisch. Mijn vaste lasten zijn bijna € 800, inclusief de huur van € 448,55.” 

Wat een fijne vaste lasten, zeg. Werk je met potjes bij het sparen?
“Jazeker. Ik heb een potje ‘rijbewijs’, ‘gemeentelijke belastingaanslagen’ en een potje ‘fun’. Dus die € 300 verdeel ik over deze drie potjes. Voor de aanslagen spaar ik het hele jaar door in totaal € 500 en dat is voldoende. Ik kom dus nooit voor verrassingen te staan. Een ander spaardoel is mijn rijbewijs. Hieraan heb ik al € 2.300 uitgegeven. En sinds kort gaat er maandelijks ook nog € 50 naar beleggen.”

Heb je een doel? Je klinkt zo gemotiveerd! 
“Mijn doel is op mijn 35e een B&B in Zeeland te hebben. En daar heb je geld voor nodig. Gelukkig heb ik nog even om door te sparen, ik zit nu boven de € 5.000. Waarom een B&B in Zeeland? Ik ben sociaal, gastvrij en ik kook graag. Verder hou ik van de zee. Dus mijn drive om te sparen is gewoon aan die B&B denken. Mijn vriend deelt deze toekomstdroom, we zitten wat dat betreft op één lijn.” 

Heb je ook een spaardoel, maar wil het sparen ervoor nog niet helemaal lukken? Dan hebben wij dé perfecte cursus voor je: Bereik Je Spaardoel (Snel). In 10 lessen geven we je alle handvaten om ein-de-lijk jouw spaardoel te behalen. Nieuwsgierig? Hier vind je meer informatie. Er gingen je al ruim 8.000 mensen voor, dus join ook de spaarclub!

Kun je van je spaargeld afblijven?
“Nou, soms leen ik van mijn spaargeld. Maar ik stort het altijd terug. Op de dag dat ik leen maak ik meteen een automatische incasso aan voor de datum dat mijn salaris wordt gestort. En ja, dat lukt. Ik leen ook liever van mezelf dan van de bank. Rood staan kost je op jaarbasis zo 10% rente. Dat vind ik zonde. En kom dan maar weer eens in de plus te staan.”  

Hoe hou je het vol?
“Ik geef mezelf ook een budget om vrij te spenderen, zodat ik niet het gevoel heb op een houtje te moeten bijten. Als vrienden vragen of ik iets leuks wil doen, dan kan dat. Ik ontzeg mezelf op deze manier niks. Het potje ‘fun’ gaat regelmatig leeg. Maar daardoor blijf ik wel van de andere potjes af. Voor mij werkt dit, anders hou ik het niet vol. Ik ben dus niet té streng voor mezelf.”

Wat is jouw grote valkuil?
“Ik ben een emotiekoper. Dat weet ik nu. Dus als ik zo’n bui voel aankomen en dingen wil kopen, ga ik muziek luisteren, wandelen of pak ik een boek. Op social media volg ik geen winkels. Dat is ook mijn tip: als je jezelf moet beschermen, zorg dan dat je geen mail krijgt van winkelketens, zodat je niet wordt getriggerd.” 

Hoe bespaar jij op kleding en boodschappen?
“Ik spit folders door. Groente koop ik elke vrijdag op de markt, snij ik voor en vries ze dan in. Vlees eet ik twee keer per week. Is er een aanbieding, dan sla ik in en vries het in. Ik gebruik geen wasverzachter maar azijn. Kleding koop ik uitsluitend bij de kringloopwinkel. Nog een tip: ga geen winkel in als je niets nodig hebt. En kun je iets in een bulkpartij kopen, wc-papier of zo, ga er dan voor. Zo weet ik dat Lidl elke maand wc-papier in de aanbieding heeft.”

Welke tip heeft jou het meest geholpen en wil je graag met ons delen?
“Breng je uitgaven in kaart. Hoe? Simpel, door een maand lang alle bonnetjes te bewaren. Markeer alles wat overbodig is. Van snoep tot schoenen. Reken uit wat dat in totaal is. Of gebruik een online huishoudboekje om achter je totalen te komen. Je hebt nu een bedrag dat je eigenlijk zou kunnen sparen. Zo ben ik begonnen. Maar ook: hou je vaste lasten laag zodat er ruimte is om te sparen. Bij mij heeft het nog best lang geduurd voordat ik een voldaan gevoel kreeg van sparen. Er gaan echt wel maanden overheen voordat je een goed beeld hebt van wat je werkelijk uitgeeft. Nu hou ik me bewust bezig met financiën. Gewoon door mijn boekhouding bij te houden, maar ook door erover te lezen. Zo blijf ik geïnspireerd.”

Wil je ook zo goed kunnen sparen als Nakita? Renée deelt in de video hieronder een aantal heel fijne tips. Op zoek naar meer tips en motivatie? Kom dan bij de PorteRenee-familie op Instagram. Gezellig!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’