Minister bezoekt PorteRenee: “Niet voor iedereen hulp bij inflatie”


De prijzen blijven maar stijgen. Steeds meer mensen dreigen in de financiële problemen te komen. Kijk je naar Den Haag voor een oplossing? Voor inkomens vanaf 1,5 tot 2 keer modaal, hoef je niet zoveel te verwachten, vertelde minister Karien van Gennip tijdens een bezoek aan onze redactie. “De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten. Dat hoort bij een crisis.”

Minister van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kwam bij ons op werkbezoek. Via een videoverbinding sprak de minister met PorteRenee-volger Veronique. Haar maandelijkse vaste lasten stegen de afgelopen maanden met ruim € 300 per maand. Haar energiekosten gingen van maandelijks € 180 naar € 410. Ze vertelde de minister dat ze zich zorgen maakt: “Ik ben zwanger en werk als zzp’er. Ik wilde een buffer opbouwen maar dat lukt nu amper nog. En mijn grootste angst is nu: hoe lang gaat dit door? Hoe lang kunnen we het blijven betalen?”

Steun vanuit Den Haag

De minister heeft de antwoorden daar ook niet op. Wat ze wel kon vertellen was dat er een flink pakket met steunmaatregelen komt. De details daarvan blijven tot Prinsjesdag geheim, al is er al het een en ander gelekt. Zoals bijvoorbeeld dat er belastingverlichting komt voor veel mensen. De bedoeling van de maatregelen is vooral om de laagste inkomens te helpen, aldus de minister: “Zeg tot 120% van sociaal minimum, meestal mensen in een uitkering of met een laag salaris.” Ook de lagere middeninkomens worden niet vergeten: “Daar kun je niet alles voor oplossen maar je kunt wel kijken of je door toeslagen of andere belastingtarieven kunt helpen.”

De tekst gaat hieronder verder

Meer dan 1,5 keer modaal

Het plan is dus niet om iedereen te helpen. De groep die ondersteuning mag verwachten omschrijft Minister van Gennip als volgt: “half tot anderhalf modaal.” Ja, in Den Haag voelen ze een verantwoordelijkheid, maar het is nu eenmaal niet mogelijk om iedereen uit de brand te helpen. Ze wil zuinig zijn op het potje dat hiervoor beschikbaar is: “Want dat potje is eigenlijk van onze kinderen. Als we teveel uitgeven, moeten zij straks die rekening betalen.”

Ze wijst erop dat mensen met een redelijk tot goed inkomen ook zelf verantwoordelijkheid dragen voor hun financiële situatie: “Mensen zijn ook zelf verantwoordelijk om inzicht op te bouwen en te kijken: waar kan ik besparen? Of dat nou door verduurzaming van je huis is, of in de boodschappen. Misschien met je werkgever onderhandelen voor meer salaris.”

Preventie

De minister beaamde dat er de laatste jaren te weinig aan preventie van financiële problemen is gedaan: “Ja, aan het creëren van inzicht.” Ze verwijst naar een les die haar ouders haar leerden: “Om 10% van alles wat er binnenkwam weg te zetten.” Dat klinkt natuurlijk goed, maar is niet direct voor iedereen haalbaar. Daarom voegen wij daar als PorteRenee nog aan toe: zoek naar een percentage dat je nu al elke maand weg kunt zetten. Al is het één procent. Ga aan de slag met je financiën, creëer overzicht, zoek naar besparingen, en schroef dat percentage steeds een beetje verder op. 

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop