In kleine stapjes minder afhankelijk van je energieleverancier

De hoge prijzen voor gas hebben ons aan het denken gezet. Kunnen we er ook minder afhankelijk van worden? We denken mee over hoe je dat voor elkaar krijgt.

De verwarming laag of zelfs uit. Isoleren waar het maar kan. Dikke truien, sloffen en dekentjes. Deze wintermaanden hebben we massaal bespaard op energie. In 50 jaar tijd was ons gasverbruik niet zo laag. Ook gaan we bewuster met ons energieverbruik om. En denken we na over de volgende winter. Hoe kunnen we ons huis toch warm houden, zonder een (te) hoge energierekening?

Minder afhankelijk energieleverancier

Als je minder afhankelijk van je energieleverancier wilt zijn, zul je minder gas en stroom moeten afnemen. Helemaal geen gas en stroom kopen? Dan ga je off-grid wonen. Tiny-housers weten wel wat dat is: helemaal van het net af. Dus geen aansluitingen meer voor gas, stroom, water, riolering en telefoon. Je bent dan helemaal onafhankelijk. Dat is natuurlijk een uiterste. 

Misschien wil je niet helemaal afgesloten zijn. Maar wel wat meer zelfvoorzienend zijn. Zodat je niet overgeleverd bent aan de grillige energieprijzen. We noemen een paar oplossingen, groot en wat kleiner.

Duurzamer thuis

Hoe energiezuiniger je huis is, hoe minder gas en stroom je nodig hebt. Uiteindelijk ga je misschien helemaal van het gas af. En wek je zelf je stroom op. Een goede isolatie is daarvoor de basis. Want hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe minder warmte je nodig hebt.

Benieuwd hoe jouw huis ervoor staat? Op de website van Milieu Centraal kun je een isolatie-zelfscan doen. Tijd voor verbetering? Met de verbetercheck zie je wat jij kunt doen, wat ’t je kost en hoeveel je bespaart. 

Zonnepanelen voor stroom

Stroom kun je opwekken met zonnepanelen. Wil je je huis verwarmen met zonne-energie? Dan heb je wel een verwarming nodig die op elektriciteit werkt. Bijvoorbeeld met een warmtepomp. Daarnaast kun je zonne-energie gebruiken voor andere elektrische apparaten. Zo kun je wasjes draaien en koken op inductie met je eigen stroom.

Voor stroom die je opwekt, betaal je niks. Die krijg je gratis van de zon. Wel gaat daar een flinke investering aan vooraf. Zonnepanelen en eventueel een warmtepomp, zijn niet goedkoop. Is dat het waard? Dat lees je hier.

Thuisbatterij om op te slaan

De zon schijnt niet altijd. En soms ben je niet thuis. Het kan dus zijn dat je je eigen zonne-energie niet kunt gebruiken wanneer je dat wilt. ’s Avonds gebruik je bijvoorbeeld alsnog stroom van het net. Nu hebben we in Nederland de salderingsregeling. Stroom die je afneemt, mag je wegstrepen tegen de stroom die jij teruglevert. Dat heet salderen.

Maar die regeling wordt afgebouwd. Dan is het voordeliger om méér eigen stroom te verbruiken. Dat kan met een thuisaccu. Hiermee sla je een deel van je opgewekte stroom op, zodat je die later kunt gebruiken. En neem je minder stroom af.

Die thuisbatterijen zijn nu nog klein. Niet al je opgewekte stroom kun je opslaan. En de kosten van zo’n thuisaccu zijn vaak hoger dan de besparing op de stroomrekening. Of dat in de toekomst verandert? Wij hopen van wel!

Houtkachel voor warmte

Wie een flinke voorraad hout en een houtkachel heeft, had deze winter geluk. Hout stoken kost je geen gas en stroom. Maar levert wel een fijne warmte op. Houtkachel aan, verwarming uit. Dan daalt je energieverbruik. Wel is het handig als je zelf hout hebt. Vorig jaar steeg de vraag naar houtkachels enorm. En ging de prijs van hout ook flink omhoog.

Helaas zijn houtkachels niet zo goed voor het milieu. En kan de buurt (en jijzelf) last krijgen van de rook. Toch een vuurtje stoken? Hier vind je 9 tips.

Minder verbruiken = minder afhankelijk

Veel van ons moesten afgelopen winter uit noodzaak besparen op gas en stroom. Stress door de energierekening is natuurlijk niet fijn. Maar er is ook een positieve kant. Zo hebben we bij ons thuis gemerkt dat de verwarming op 16 graden best te doen is. We zijn er nu aan gewend. Is het ergens 20 graden? Dan breekt het zweet me al snel uit.

Ook gaan we veel bewuster om met water en stroom. Het gaat nu vanzelf. En de einstand? We hebben ruim 1.000 kuub minder gas verbruikt dan vorig jaar. Als het moet, kan het dus best met wat minder. En volgende winter moet het misschien niet. Maar willen we het wel. Voor onszelf, de portemonnee én het milieu!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek