Zo verdient Renée geld met haar zonnepanelen

Hoera! Renée heeft eindelijk 14 zonnepanelen op haar dak liggen. En dat begint al meteen zijn geld op te leveren. Ze praat je bij over hoe, wat en vooral: hoeveel.

Het voelde een beetje alsof het mijn verjaardag was. De dag dat drie mannen in een paar uurtjes tijd 14 zonnepanelen op ons dak legden. Ze trokken wat kabels, sloten de boel aan op een kastje en in de app zagen we meteen hoe onze zelf opgewekte energie binnen kwam stromen. Ik was er al voor gewaarschuwd: die app waarin je precies ziet hoeveel je opwekt kan verslavend zijn. En dat blijkt inderdaad waar.

Even checken

Elke dag sinds we zonnepanelen hebben, kijk ik hoeveel ze opgeleverd hebben. Ik plak hieronder een plaatje van hoe dat er bij mijn energieleverancier uitziet. De blauwe strepen die je ziet is ons stroomverbruik op die dag. De dag dat we zonnepanelen kregen, zie je opeens ook gele lijntjes verschijnen. Dat is energie die we zelf opwekten.

Salderen

In Nederland kennen we de salderingsregeling. Dat betekent dat de energie die je gebruikt en die je van het net afneemt, tegen elkaar weggestreept worden. Stel dat je 5kwh gebruikt om een apparaat te laten draaien. De zon is al onder en je wekt zelf op dat moment dus geen stroom op. Daardoor gebruik je stroom van het net. Dit wordt uiteindelijk, op je jaarrekening, weggestreept tegen die keer dat je 5 kwh opwekte maar niet gebruikte en dus terugleverde aan het net, zoals dat dan heet. Wat je gebruikt en wat je levert heeft dezelfde prijs. Deze salderingsregeling wordt vanaf 2025 langzaam afgebouwd, maar wij kunnen er de komende jaren dus nog lekker van profiteren. 

We verdienen voor nu op verschillende manieren geld op de energie die onze zonnepanelen opwekken. Ten eerste doordat we ons eigen stroomverbruik weg kunnen strepen. Ten tweede doordat we terugleveren. Let op: de teruglevertarieven verschillen flink per energieleverancier. Die is vrij om dat bedrag zelf te bepalen. Vergelijk vooral goed. 

Winter = minder

In de zomer wekken we veel meer stroom op dan we gebruiken. Daar krijg je van je energieleverancier dus een terugleververgoeding voor. Afgelopen week hebben we op deze manier al 14,65 verdiend aan teruggeleverde stroom. En ook nog ons eigen stroomverbruik weggestreept. Maar let op: trek deze verdienste vooral niet door naar een heel jaar. Want in de herfst en de winter zal de opbrengst een stuk lager zijn. En de investering van netto 5.100 euro moet ook nog terug verdiend worden. Dat gaat nog wel even duren.

Doorpakken

We hebben vooraf lang getwijfeld over zonnepanelen. Ik moet eerlijk toegeven dat de stijgende energieprijzen ons het laatste duwtje gaven om ervoor te gaan. Nu denk ik: waarom hebben we dat niet eerder gedaan? Het is echt niet zo ingewikkeld, het is qua installatie een fluitje van een cent en de meter begint direct na plaatsing al te lopen. En ook vind ik het eigenlijk zo gaaf dat we (deels) onze eigen energie opwekken. Dat we zelfvoorzienend zijn. Dat smaakt naar meer. Dus de volgende stap wordt het beter isoleren van onze tochtende achterpui en misschien een zonneboiler. We houden je natuurlijk op de hoogte.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop