“Mijn zus woont voor €400 per maand in een chalet en gelijk heeft ze”

De woonlasten van veel mensen rijzen de pan uit. Hoge huizenprijzen, gestegen hypotheekrente, praktisch onbetaalbare huren. Steeds meer mensen zoeken een alternatief voor een huis dat ze duizenden euro’s per maand kost. De zus van Renée vond het.

Mijn zus en ik lijken in niks op elkaar. Nou ja, misschien qua uiterlijk een beetje. We hebben andere vrienden, andere interesses, een andere levensinvulling, andere ambities en doelen. Zij snapt niet altijd waarom ik dingen doe zoals ik ze doe, en vice versa. Maar we houden van elkaar en moedigen elkaar aan in het leven.

Van India tot Portugal

De laatste vijftien jaar zwierf mijn zus rond over de wereld. Van India naar Portugal, en uiteindelijk belandde ze in België. Financieel was het voor haar niet altijd makkelijk, maar inmiddels heeft ze een baan gevonden waarmee ze zichzelf goed kan onderhouden. Waar mijn zus en ik het wel over eens zijn, is dat dure spullen bezitten geen zinvol doel is in het leven. En dat je geld uitgeven aan samenzijn, en mooie herinneringen maken, veel waardevoller is.

Duur huren

Na een verbroken relatie moest mijn zus een jaar geleden op zoek naar eigen woonruimte. De meeste mensen zullen weten hoe lastig dat is. Bij onze zuiderburen is een betaalbare woning vinden bijna net zo moeilijk als bij ons. De huren schieten zo boven de € 1.000 per maand. Los van het feit dat dit lastig te betalen was voor haar, zou het sowieso betekenen dat er geen ruimte overbleef voor ook maar iets extra’s.

Creatieve oplossing

Mijn zus zou mijn zus niet zijn als ze het niet creatief wist op te lossen. Ze vond een chalet waar permanente bewoning toegestaan wordt en mocht daar voor € 400 per maand haar intrek in nemen. Het is geen luxe penthouse of netjes gestucte nieuwbouwwoning, laat dat duidelijk zijn. Maar ze heeft een eigen plekje met twee slaapkamers. En voor het eerst in tijden zie ik haar met trots en vol genoegen zich een plekje weer echt eigen maken.

Niet klem zitten

Toen ik haar onlangs opzocht, hebben we heerlijk ontbeten op haar houten patio. Met uitzicht op alleen maar groen. En ik dacht: ze heeft hartstikke gelijk. Ze had zichzelf klem kunnen zetten in een dure huurwoning, als ze die al had kunnen vinden. Of ze kon dus kiezen voor wat minder luxe, maar wel financiële ruimte overhouden om van te leven. Ik snap haar keuze wel. Al weet ik ook dat ze het geluk heeft gehad dát ze die keuze überhaupt had.

Hap uit het budget

Het is triest dat een basisbehoefte als wonen zo duur is geworden. Steeds meer mensen met een prima en vrij gemiddeld salaris komen niet rond, omdat de woonlasten een te hoge hap uit het maandelijkse budget nemen. Niet gek dus dat steeds meer mensen op zoek gaan naar alternatieve manieren van wonen. Samen met je vrienden een huis kopen. Een duurder huis opsplitsen in kleinere appartementen. Naar Spanje vertrekken en remote werken. Een vakantiehuis tot woonhuis bombarderen. Het zou fijn zijn als de regels daarvoor iets soepeler zouden worden en de procedures wat minder complex en traag.

Lekker lage huur

Mijn zus zit de komende jaren op een fijn plekje. Al droomt ze ervan om ooit een huis te kopen. Dat voelt voor haar als echt mee kunnen doen en iets opbouwen. Ik snap het, al is de realiteit wat dat betreft niet altijd een feest. Genoeg mensen die de laatste tijd een huis hebben gekocht, betalen door de gestegen hypotheekrente en de amper gedaalde huizenprijzen de hoofdprijs. Maandlasten van € 2.000 per maand voor een tussenwoning in de Randstad zijn geen uitzondering meer. Dus ik gun het mijn zus om nog een paar jaar te genieten van haar groene vakantieplekje met een lekker lage huur. Er zijn genoeg huizenbezitters met zware hypotheken jaloers op haar situatie.

Ken je de PorteRenee Podcast trouwens al? Elke vrijdag ga ik met Kasper in gesprek over geld. Geen saai gedoe, maar gewoon leuke gesprekken over geld. Om jou te inspireren, motiveren en informeren. Luister je vrijdag mee?

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop