“Mijn hypotheekrente middelen leverde mij €9.000 op”

Janke baalt van haar hoge woonlasten. Zeker omdat de rente nu zo laag staat. Ze ontdekt middeling van de hypotheekrente en weet duizenden euro’s te besparen.

Ik ben de laatste tijd druk met mijn hypotheek. Ik baal van de hoge rente die ik betaal, zeker nu de actuele rente zo laag staat. Ik heb van alles gelezen hierover. Bijvoorbeeld over oversluiten. Dat betekent dat je je rentecontract openbreekt en een nieuwe hypotheekrente krijgt. Een actuele rente, die je bijvoorbeeld weer 10 of 20 jaar vast kunt zetten. Maar om dat te kunnen doen, moet je ook een boete betalen.

Hypotheekrente 20 jaar vast

De hypotheekverstrekker loopt rente mis en wil dat terugzien in de vorm van een boete. Niet leuk, maar op zich logisch. Je hebt tenslotte je handtekening gezet onder een overeenkomst voor 20 jaar. Dat ik er nu al vanaf wil is ook logisch, maar dat kost de bank wel geld. Die boete wil en kan ik nu niet dragen. Natuurlijk zou je deze mee kunnen financieren, maar dat vind ik voor mijn situatie op dit moment geen optie. Ik verwacht namelijk binnen een paar jaar alweer te verhuizen. Dan kan ik sowieso zonder boete een nieuwe hypotheek aangaan, dus nu een boete betalen is een beetje zondegeld.

Er blijkt een andere manier

Als ik eenmaal zit te rekenen, laat het me niet los. Er moet toch een manier zijn. Ik log in op de online omgeving van mijn hypotheekverstrekker en neus daar wat rond. Ik zie er allerlei gegevens over mijn huidige hypotheek. En opties als ‘extra aflossen.’ Helaas is dat nog geen optie voor mij. Wanneer ik wat heen en weer klik, zie ik opeens een ander kopje staan. Ze vertellen me daar dat er een alternatief is voor je hypotheek oversluiten. Dat heet rentemiddeling en ik moet eerlijk toegeven: ik heb er nog nooit van gehoord.

Hypotheekrente middelen: research

Google helpt me verder. Heel kort door de bocht betekent het middelen van je hypotheekrente dat je boetebedrag meegenomen wordt in je nieuwe rente. Je krijgt dus een nieuwe rente, maar de boete die daarbij hoort, betaal je indirect doordat de hypotheekrente wat wordt verhoogd. Je krijgt op die manier dus niet de laagste rente, maar in veel gevallen betekent het wel dat je rente omlaag gaat. Voor mij ideaal: ik hoef die hoge boete nu niet te betalen, maar krijg wel direct lagere maandlasten. Ik lees tijdens mijn research dat rentemiddeling niet altijd voordelig is. Omdat je indirect natuurlijk de boete alsnog terugbetaalt aan de bank en niet de laagste rente krijgt. Maar in mijn situatie, met de wens om direct lagere woonlasten te hebben én de wens om binnen een paar jaar te verhuizen, lijkt het een prima idee.

Wow, €9.000

Ik ga terug naar de online omgeving van mijn hypotheekverstrekker en laat een calculator uitrekenen wat dit voor mij zou betekenen. Voor een groot deel van mijn hypotheek betaal ik nu 3,2% rente. Ik vul mijn wensen in en zie dat die hypotheekrente direct naar beneden kan door te middelen. De nieuwe rente zou worden: 2,72% Dat is niet schokkend laag, maar wel 0,5% minder rente dan ik nu betaal. Dat lijkt niet veel, maar dat is in mijn situatie €35 per maand. Als je dat doorrekent naar de hele looptijd van mijn hypotheek, dan gaat het ineens om bijna €9.000. Ik vind het veel geld.

Trots!

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, dus ik gooi er voor de zekerheid nog wat belletjes tegenaan. Maar het klopt echt en dus ga ik ervoor. Ik ben trots op mezelf. Dat ik de tijd heb genomen om me hierin te verdiepen, mijn onderzoek heb gedaan en actie heb genomen. Het geeft me zelfvertrouwen. Tot voor kort vond ik dit allemaal zo ingewikkeld. Maar steeds weer blijkt dat best wel mee te vallen. Als je er maar even geconcentreerd voor gaat zitten. Ik zou bijna zeggen: als ik dit soort dingen kan, kunnen anderen het zeker. Ik schenk een kop thee voor mezelf in met een koekje erbij. Dat heb ik wel verdiend.

Dit artikel stamt uit 2020 en benoemt de toen actuele rentes.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop