Janke: “Ik bespaar € 250 per maand door te stoppen met roken”

Janke deelde afgelopen maanden openhartig hoe ze haar financiën op de rit kreeg. Dit is haar laatste column, waarin ze nog een paar grote besluiten deelt.

Alweer een paar maanden schrijf ik trouw over mijn avontuur. Want als een avontuur voelde het wel. Ik sprong in het diepe, wetende dat mijn financiën een rotzooi waren. Doodsbang om de feiten onder ogen te zien en om aan verandering te gaan werken. Maar ik heb het wel gedaan. 

En man (of vrouw), wat heb ik veel geleerd. Over geld, maar ook over mezelf. En hoewel ik het bij vlagen nog veel te langzaam vind gaan, zie ik heus wel wel dat er enorme vooruitgang is geboekt. Eerder deelde ik al hoeveel ik wist te besparen door over te stappen, budgetten te stellen en door (eindelijk) overzicht te hebben in mijn financiën. 

Groot besluit

Ik heb sindsdien nog een beslissing genomen. Elke maand rookte ik in mijn eentje € 250 weg. Wat een geld. Ik wist wel dat ik het anders wilde, maar ik was nog niet zover. Inmiddels is de knop om. Ik zeg met gepaste trots: ik ben gestopt met roken. Helemaal. Al bijna twee maanden heb ik geen sigaret aangeraakt. Dat is dus nu al een besparing van € 500. Ik ben voornemens dat voor altijd vol te houden. Reken maar uit hoeveel dat scheelt. 

Maar ik heb meer winst geboekt de afgelopen maanden. Het gaat niet alleen om klinkende munten die ik wist te besparen. Het gaat ook over gevoel. Ik heb eindelijk grip en ervaar rust wanneer het over mijn financiën gaat. Ik heb nog volop doelen, maar voel in plaats van paniek nu enthousiasme wanneer ik eraan denk. Ik weet namelijk dat ze steeds dichterbij komen, gewoon omdat ik nu slimmer met mijn geld omga. 

Stop impulsaankopen

De knop is ook eindelijk om qua impulsaankopen. Ik geef zoveel minder geld uit aan ‘losse rommeltjes.’ Vooral sinds ik een weekbudget heb voor losse uitgaven. Ik vind het echt zonde om hiervan te moeten snoepen omdat ik impulsief iets in mijn karretje gooi. Weet je nog dat ik vertelde over mijn verslaving aan het kopen van alles wat de HEMA maakt? Ik ben afgekickt. Ik doe het eindelijk niet meer. Ik kan er inmiddels weerstand aan bieden. Het idee dat ik voor dat soort uitgaven mijn spaarrekening moet aanspreken, staat me zo tegen. Eeuwig zonde. Aan het opkrikken van dat saldo, werkte ik de afgelopen maanden veel te hard. Deze verandering in mindset scheelt me zeker € 100 per maand. Ook hier geldt weer: de besparing is fijn. Geweldig, zelfs. Maar de rust die ik nu in mijn hoofd ervaar, is nog zoveel meer waard.

Falen en successen

Mijn verhaal op PorteRenee is verteld. Ik heb open en eerlijk alles met jullie gedeeld. Falen en successen. Dank jullie wel voor het meelezen, voor de aanmoedigingen, de tips, de soms kritische noten. Ik ben trots op mezelf en op iedereen die met mij dit pad bewandelt. En het is echt waar: als IK het kan, kan echt iedereen het.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop