“Door deze 5 tips halveerde ik mijn boodschappenbudget bijna”

Janke baalde van haar boodschappenbudget en ging ermee aan de slag. Ze wist door deze 5 tips haar kosten aan eten en drinken te halveren. 

Ik gaf vorig jaar nog € 900 per maand aan boodschappen uit. Ik durfde het lang niet uit te rekenen, omdat ik wist: het moet anders. Met je kop in het zand kun je het nog net iets langer negeren. Toen ik op een dag niet meer kon pinnen bij de supermarkt, besloot ik: nu is het klaar. Ik telde alle losse bedragen – uitgegeven bij supermarkt, bakker en slager – bij elkaar op en schrok me rot. Bijna € 1.000 per maand. Krankzinnig!

Ondertussen is er gelukkig veel veranderd. Mijn boodschappenbudget is enorm gedaald. En dat is een understatement. Waar ik eerder nog € 900 per maand aan boodschappen uitgaf, is dat nu € 500 per maand geworden, voor mij en mijn zoontje. En mijn vriend die soms mee-eet. Bijna gehalveerd dus. Wauw! Laatst vroeg een vriendin hoe ik dat voor elkaar had gekregen. Ik gaf mijn tips aan haar door en in dit artikel ook aan jou. In de hoop dat het jou ook helpt besparen.

boodschappenbudget

Verandering 1: Budgetteren

Ik ben gaan budgetteren. Het klinkt misschien een beetje suf, maar tegenwoordig budgetteer ik alles. Zo ook de boodschappen. Elke drie maanden tel ik al mijn uitgaven voor boodschappen bij elkaar op en deel dit weer door drie. Zo weet ik wat ik gemiddeld per maand uitgeef aan boodschappen en of dit een beetje in lijn is met mijn budget.

Verandering 2: Weekgeld

Deze truc leerde ik van Renée. Hier lees je hoe zij dat doet. Zij werkt al heel lang met weekgeld. En dat is precies zo simpel als het klinkt. Elke zaterdag stort ik een bedrag op onze ‘boodschappenrekening’. Van dit bedrag moeten we boodschappen doen én tanken. Ondertussen zijn we allemaal thuis gewend aan deze methode. Dit is het en hier moeten we het mee doen.

Verandering 3: Weekmenu

Elke zaterdag (als ik ook het weekgeld stort) maak ik een weekmenu. Aan de keukentafel zit ik dan met onze agenda’s en bepaal wat we gaan eten de komende week. Vaak check ik dan ook nog even wat er bij de supermarkt in de aanbieding is. Ons menu wordt dus vrij vaak bepaald door de aanbiedingen. Leuk, want zo eten we ook nog gevarieerd. Dankzij het weekmenu bestel ik veel minder pizza’s en sushi, maar heb ik ook altijd genoeg in huis voor een lekkere en gezonde maaltijd. Ik gooi ook minder weg, omdat ik beter plan.

Verandering 4: Weekboodschappen

Hoewel ik al eerder pogingen deed om weekboodschappen te doen, mislukte dit vrij vaak. Ik bedacht pas in de supermarkt wat ik de aankomende week wilde eten en deed boodschappen uit mijn hoofd. Dus vergat ik van alles, moest ik terug en gooide ik toch weer meer in mijn kar dan de bedoeling was. Het weekmenu helpt me enorm met de weekboodschappen. Zo kan ik ook rekening houden met de houdbaarheid van verschillende producten. Ik weet namelijk precies wanneer ik wat wil eten. Vaak ga ik op woensdag nog een keer voor wat verse groenten en vlees, maar echt vaak kom ik niet meer in de supermarkt. Dat scheelt absoluut geld.

Verandering 5: Discipline

Tsja, en dit is wat mij betreft de belangrijkste voor mij. Zonder discipline kom je met al je goede bedoelingen nergens. Zonder discipline stond ik nog eten in de vuilnisbak te mikken, omdat ik meer zin had in sushi. Zonder discipline checkte ik mijn budgetten niet en had ik nog steeds geen idee waar mijn geld naar toe ging. Dus hier moet zeker aan gewerkt worden. Bij mij hielp het om mijn vooruitgang bij te houden (kijk, het werkt!) maar ook om mezelf af en toe een mentale schop onder mijn kont te geven: ‘Er zijn mensen die niks te eten hebben en jij wilt eten weggooien? Echt niet!’

Ik ben best trots op mezelf. Dat dit gelukt is. Geld overhouden is fijn, maar de regelmaat en het overzicht vind ik ook een dikke winst.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek