Janke schrikt zich rot: “Kunnen de kosten voor mijn betaalrekeningen omlaag?”

Janke werkt op zondag haar uitgaven bij en stuit dan op een post die ze eerder over het hoofd zag: bankkosten. De kosten voor haar betaalrekeningen zijn een stuk hoger dan ze dacht. Kan dat anders?

Het hele hoofdstuk besparen ligt eigenlijk al even achter me. Natuurlijk let ik nog goed op mijn lasten. Zowel de vaste lasten als mijn variabele kosten. Maar ik kan met trots melden dat ik ze ondertussen goed onder controle heb. Omdat ik ook wel een klein beetje bespaarmoe was, ben ik me gaan richten op sparen en meer inkomen. Beide met resultaat. Na de zomer ga ik weer stap voor stap besparen.

Ritueel op zondag

Nu was ik afgelopen week mijn financieel overzicht aan het bijwerken. Dat doe ik elke zondag. Het kost me inmiddels nog maar een minuut of tien. Heerlijk vind ik dat. Opeens viel mijn oog op een afschrijving die ik niet in mijn budget had staan. Klein maar fijn. Є 2,45 bankkosten op mijn lopende rekening. Er kwam nog een bedrag achteraan. Є 0,62, ook bankkosten, in de omschrijving stond: Kosten extra betaalpas. Nu heb ik nog een betaalrekening. Wat ik vermoedde bleek waar. Ook daar betaal ik Є 2,45 plus Є 0,62 voor een extra betaalpas. Dat is in totaal Є 6.14 per maand.

Om eerlijk te zijn vind ik dat best veel. Zeker in tijden waarin je als klant geen rente krijgt en als je erg veel spaargeld hebt, zelfs rente over dat bedrag moet betalen. Ik weet heus wel dat de bank daar niks aan kan doen. Dat heeft met de economie te maken en met de centrale bank enzo, toch voelt dat wrang. Ik had al ergens gelezen dat bankkosten de laatste jaren flink zijn gestegen. Gemiddeld 42% ten opzichte van de afgelopen 5 jaar, bleek uit onderzoek van de Consumentenbond. ABN AMRO heeft de prijzen het minst verhoogd, maar Triodos gooide de prijs bijvoorbeeld 113% omhoog en Rabobank 73%. Wow.

Dit zijn niet eens alle kosten

Maar dit zijn niet eens al mijn bankkosten. Ik bankier bij twee banken. Ik heb twee persoonlijke bankrekeningen. Daarnaast heb ik ook nog een zakelijke rekening. Die heb ik ondergebracht bij Knab. Ook hier heb ik verschillende potjes. Ik heb één betaalrekening en drie spaarrekeningen. Bij Knab betaal je een maandelijks bedrag en hiermee kun je zoveel rekeningen openen als je wilt. Dat past wel bij mij. Ook betaal ik een bedrag voor een automatische koppeling met mijn boekhoudprogramma. De € 1,50 die ik daarvoor betaal vind ik meer dan prima. Voor dat bedrag ga ik zeker niet alles handmatig overtypen. De bankkosten bij Knab zijn voor mij € 7 per maand.

Schrikken van de kosten betaalrekeningen

Tijd voor een optelsom. Alles bij elkaar kosten al mijn rekeningen dus € 14,64 per maand. Dat is € 175,68 per jaar. Ik vind het nogal wat. Omdat al die bedragen zo los van elkaar worden afgeschreven, zijn ze me nooit eerder opgevallen. Gelukkig nu wel. Nu kan ik kijken of het ergens goedkoper kan. Mijn zakelijke rekening laat ik zoals het is. Ik heb destijds goed onderzoek gedaan naar betaalbare zakelijke rekeningen. De prijzen die daarvoor worden gerekend gaan soms echt door het dak. Het bedrag dat ik nu per maand betaal vind ik goed voor wat ik krijg. Zo’n prijs-kwaliteitsverhouding heb ik nog ergens anders kunnen vinden.

Kan het anders?

Voor mijn persoonlijke rekeningen ga ik toch even verder kijken. Ik kan twee dingen doen:

Optie 1: Gaan voor de goedkoopste betaalrekening die er in Nederland te krijgen valt.
Ik kan kiezen voor OpenBank. Dat is een van oorsprong Spaanse bank, die nu ook in Nederland actief is. Ik ken iemand die zo’n rekening heeft. Werkt op zich prima, maar je krijgt dan wel een Spaans rekeningnummer. Dat vind ik niet zo handig, want het duurt daardoor ook even tot je geld op je rekening staat of bij een ander aankomt. Bovendien staat het in sommige gevallen een beetje vreemd. Verkoop ik iets via marktplaats en geef een Spaans rekeningnummer bijvoorbeeld? Dan krijgen mensen daar argwaan van. Voor mij dus geen optie.

SNS bank is ook goedkoop. Dat zou ook nog kunnen. Dan zit ik in ieder geval in eigen land.

Optie 2: Vergroenen.
Ik kan ook – nu ik de boel toch omgooi – gaan voor een duurzame bank. Waar ik zeker weet dat mijn geld niet belegd wordt in praktijken die het daglicht niet kunnen verdragen. Ik zie dat ze bij ASN een fijne app hebben en dat de rekening per maand € 2,20 kost. Dat is een kleine besparing voor mij, maar een duidelijke vergroening. Daar besluit ik voor te kiezen.

De kosten van betaalrekeningen vergelijken

Wil je ook op zoek naar een betaalrekening met minder bankkosten? Of een betaalrekening die gewoon beter bij je past? De Consumentenbond maakte een heel fijne vergelijker, die verder kijkt dan alleen de kosten. Check die hier.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’