“Zo wordt mijn zomervakantie € 1500 goedkoper dan vorig jaar”

Janke is druk bezig haar zomervakantie te plannen. Daar gaf ze voorheen veel geld aan uit. Ze vond een manier om te besparen op de kosten, zonder in te leveren op plezier.

Ik geef veel geld uit aan de zomervakantie. Dat is de laatste jaren zo ontstaan. Het liefst ga ik op vakantie naar een camping. En dan wel een camping die van alle gemakken is voorzien. Een winkel, een restaurant en bij voorkeur een groot zwemparadijs waar mijn zoon zich kan uitleven. Douchen en naar het toilet gaan deed ik altijd graag op mijn eigen plek. Dus niet met een rol toiletpapier of toilettas over de camping. Oh, en er moet in de omgeving ook genoeg te doen zijn. Door grotten wandelen, abseilen of naar een klimbos. Al deze wensen propte ik dan bij mijn favoriete aanbieder in de zoekmachine, ik klikte wat rond en binnen een uur was de vakantie geboekt. Hatsikidee.

Goede voornemens

Elk jaar gaf ik zo’n € 3500 uit aan dit zomervakantie tripje. Heel veel geld. Begin dit jaar schreef ik over mijn goede voornemens. Mijn plan was om komend jaar een stuk goedkoper op vakantie te gaan. Mijn budget wilde ik terugbrengen naar € 2500, maar liever nog naar € 2000. Daarvoor zal ik voortaan mijn vakantie echt anders moeten boeken. Beter onderzoek doen, in ieder geval. Maar misschien ook wel openstaan voor een andere manier van vakantie vieren.

Ik neem je even mee in mijn rekensom. Bij mijn favoriete aanbieder (zeker niet de goedkoopste) huurde ik vorig jaar een chalet op een camping in Frankrijk. Dit kostte me € 2000. Voor 2 weken. Pittig wel nu ik er zo over nadenk. Dan moeten we er nog naar toe rijden. Dat kost benzine, maar ook tol. Een kostenpost van bijna € 500. Voor elke week dat we daar waren reserveerde ik € 500. Dat is inclusief alle boodschappen, uitjes, ijsje, uit eten en misschien ook een keertje winkelen. Een totaal kostenplaatje dus van € 3500. Dat vind ik inmiddels te veel. Het goede nieuws is dat ik best bereid ben wat in te leveren, bijvoorbeeld op de accommodatie en locatie. Maar ik wil wel het gevoel houden dat ik op vakantie ben. Ik wil leuke dingen doen, lekker uit eten en een ijsje kunnen kopen voor mijn kind. Hoe dan wel goedkoper op vakantie? Ik ga op onderzoek uit.

Tweedehandsje

Een middagje Google brengt me een hoop inzichten. Al jaren droom ik van een vouwwagen. Vraag me niet waarom, maar dat lijkt me nou echt het ultieme vakantiegevoel. Ik heb nooit stil gestaan bij het feit dat je die ook tweedehands kunt kopen. En man, wat staan er veel leuke vouwwagens te koop. Dan moet je natuurlijk wel nog ergens staan. Een camping dus. Ik besluit me open te stellen voor andere aanbieders. Daarbij zet ik mijn VPN aan. Zo lijkt het, doordat mijn internet wordt omgeleid, alsof ik vanuit een ander land kom dan Nederland. Bijvoorbeeld vanuit Frankrijk zelf. In de periode waarin ik op vakantie wil, hebben zij daar geen vakantie. Dat zie je terug in de prijzen. Superhandig.

Ik vergelijk prijzen van tussenpersonen met prijzen direct bij de camping zelf. Veel aanbieders bieden hun website alleen in het Frans aan, dus is het fijn dat ik een woordje Frans spreek. Al kun je Google ook gebruiken om te helpen vertalen. Ook activiteiten die ik graag wil doen, check ik op de eigen website. Dat blijkt ook behoorlijk veel geld te schelen.

Nieuwe zomervakantie rekensom

Op een kladpapiertje verzamel ik wat prijzen en maak opnieuw een rekensom. Ik kies voor een iets kleinere camping met wat minder faciliteiten. Wel nog dat fijne zwembad, maar geen 28 glijbanen meer. In mijn berekening laat ik de campingwinkel even links liggen en rijden we gezellig met zijn allen naar de plaatselijke Intermarché. Stel, we kopen een gekeurde (en dus veilige) vouwwagen. Dat zou ons ongeveer € 500 kosten. Van mijn ouders leen ik dan wat inboedel. Stoelen, een tafel, kookgerei, dat soort dingen. Een staplaats voor twee weken op de camping kost dan nog maar € 450. De vouwwagen en de staplaats samen, zijn dus al goedkoper dan alleen de accommodatie van vorig jaar. Wauw.

Mega besparing op de zomervakantie

Mijn weekbudget stel ik voorzichtig bij naar € 250. Nog steeds een hoog bedrag, maar ik zal wel een beetje op moeten letten. De activiteiten direct bij de lokale aanbieders boeken scheelt al veel geld, dus dat is mijn eerste besparing. Het bedrag voor de reis, € 500, blijft ongewijzigd. Mijn totale vakantie zou dan ineens € 1950 gaan kosten. Dat is inclusief de aanschaf van mijn oh zo gewenste vouwwagen. Die heb ik het jaar erop al terugverdiend. Dus volgend jaar wordt de reis nog goedkoper. Dan zak ik al naar € 1450 voor de hele zomervakantie. Wat een mega besparing.

Natuurlijk realiseer ik me dat het allemaal nog veel goedkoper kan. En makkelijk ook. Maar voor mijn eerste jaar besparen op de vakantie, vind ik dit een groot succes. Ruim € 1500 minder dan vorig jaar. Ik ga eens bedenken wat ik met dat geld ga doen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!