Michelle: “Voor mij voorlopig geen Action-aankopen meer”

Michelle (36) heeft een zwak voor de Action. Het lukt haar maar niet om er alleen te kopen wat ze écht nodig heeft. Daar moet een einde aan komen, vindt ze zelf.

Sinds ik niet meer in Amsterdam woon, beperken mijn shopmiddagen zich tegenwoordig tot uitjes naar Blokker, Kruidvat, Hema of Action. Niet erg spannend natuurlijk en daarom een flinke besparing voor je portemonnee, zou je zeggen. Toch valt dat tegen. Met name Action lijkt mijn nieuwe plek te zijn geworden om trouw geld naartoe te brengen.

Wat is het toch met de Action? Ik vind het een bijzonder lelijke winkel met veel troep, en toch ga ik nooit met lege handen naar buiten. Sterker nog: naast het broodnodige kom ik altijd iets ‘extra’s’ tegen. En volgens mij ben ik daar zeker niet de enige in. Op zich ga ik om een goede reden naar de Action. Ze verkopen er bijvoorbeeld mijn merk wasmiddel voor een veel lagere prijs dan in de supermarkt. Tot dusver niets aan de hand. Maar hé, een aardewerk zeeppompje is ook wel leuk. Heel erg VT Wonen en een stuk gezelliger dan zo’n plastic ding. Hup, in mijn mandje.

Helemaal hopeloos

Mooie schetsboeken hebben ze hier trouwens, zeg. Ik heb er wel nog één maar ja, een schetsboek raakt ook een keertje vol, en dan heb ik ‘m alvast maar. Hup, ook in de mand. En wat is dat? Een pluchen voetenwarmer? Ik wist niet eens dat zoiets bestond? Handig, ik heb heel vaak koude voeten. En dat voor maar € 4,99? In de mand ermee.

Helemaal hopeloos wordt het wanneer ik samen met mijn zoontje naar de Action ga. “Auto uitkiezen! Auto uitkiezen!” Ik kan het de kleine man niet kwalijk nemen. Soms gebruik ik het zelfs als ordinair smeermiddel, bijvoorbeeld wanneer hij zijn shirtje niet uit wil trekken bij de dokter, zijn kiezen stijf op elkaar houdt bij de tandarts of wanneer hij geen zin heeft om mee boodschappen te gaan doen. “Kom Jim, ga nou mee, trek je schoenen aan. Jimi, alsjeblieft. Jim, luister eens naar mama. Jimi! Jimi, luister nou. Dan mag jij straks een autootje uitkiezen bij de Action.” Een wandelende pedagogische ramp, dat ben ik. Dit gebeurt namelijk vrij regelmatig, eigenlijk elke maand minstens één keer. Hij ís ook echt dol op auto’s, maar nu er twee kisten tot de nok toe gevuld zijn met speelgoedvoertuigjes van Chinese makelij, is het misschien toch tijd om mezelf een halt toe te roepen.

Volledig nutteloos

Niet alleen zijn al die autootjes volledig nutteloos. Die voetenwarmer bijvoorbeeld: nooit gebruikt. Het ding bleek een stuk minder warm dan pantoffels (die ik al had, ja – huil). Het zeeppompje hield het na drie pompjes voor gezien en zó vaak teken ik blijkbaar niet, want het schetsboek ligt onaangetast stof te vangen. Ik rekende uit dat ik elke maand gemiddeld € 25 uitgeef bij de Action, oftewel: € 300 per jaar! Zou ik het alleen bij wasmiddel houden, dan ben ik per maand ongeveer € 5 kwijt. Dat scheelt mij op jaarbasis dus € 240. Het zal je niet verbazen dat ik dat liever uitgeef aan een weekendje weg. Om nog maar te zwijgen over hoe slecht al dat plastic voor het milieu is. Hier moest verandering in komen.

Dus ging ik deze week voor het eerst naar de Action voor wasmiddel en dan ook echt alleen wasmiddel. Nu hebben ze dat heel slim achter in de winkel gezet, dus het uitje vergt wat discipline. Ik zet zoontje Jimi expres in een winkelwagentje, zodat ik de regie heb over wat er wel en vooral niet in mijn karretje belandt. Met stevige tred baan ik door de winkelpaden heen, met mentale oogkleppen op voor alles om mij heen. Ik pak het wasmiddel, stier langs de speelgoedautootjes en probeer Jimi volledig te negeren wanneer zijn handjes uitreiken naar het schap. Ook bij de kassa geeft hij nog niet op. “Auto uitkiezen! Mamaaaa, auto uitkiezeeeeen!” Hij kijkt me aan alsof er iets mis met me is, maar deze mama is vooral heel erg Oost-Indisch doof.

Voorlopig geen Action meer

Een beetje beteuterd kijkt Jimi mij aan wanneer we buiten komen. En eerlijk is eerlijk: ik ben ook een beetje beteuterd. De lol van de Action is er echt compleet af als je alleen mag kopen waar je écht voor kwam. Uit zelfbescherming loop ik daarom terug de winkel in en herhaal het riedeltje opnieuw: nóg meer wasmiddel dit keer, voor in de voorraadkast. Voor mij namelijk voorlopig geen Action meer.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop