Michelle: “Ik heb geen idee hoeveel ik maandelijks aan energierekeningen betaal”

Michelle betaalt elke maand trouw haar gas- en energierekeningen. Nu ze veel geklaag om zich heen hoort over stijgende prijzen, gaan haar wenkbrauwen omhoog. Want hoeveel betaalt ze eigenlijk elke maand? En kan ze dat bedrag verlagen? Het is daarom tijd om haar stroom- en gasverbruik onder ogen te komen.

Ik weet nog dat ik als jonge twintiger aan mijn ouders vertelde dat ik op kamers wilde. Ik had een kamer ter grootte van een postzegel gevonden aan de rand van de stad. Toen ze me vroegen naar de prijs, was hun tweede vraag ‘is dat exclusief of inclusief’? Ehhh, inclusief wat…? Gas, water en licht dus – ik nam het tot die tijd eigenlijk altijd voor lief. Als de schakelaar omging was er licht en douchen deed ik altijd onder warm water (afgezien van die korte bevlieging dat ik, brrrr, à la Wim Hof mijn dag met een koude douche begon – maar dat was volledig vrijwillig). Alles doet en deed het gewoon altijd. Maar dat er ook dik voor betaald wordt, daar stond ik eigenlijk nooit bij stil.

En als ik eerlijk ben… sta ik er nog steeds niet bij stil. Er wordt al jaren elke maand iets afgeschreven, maar ik zou eigenlijk niet weten hoe hoog dat bedrag precies is. En de meterstanden doorgeven elk jaar – wélk getal bedoelen ze nou precies?! – is helemaal abracadabra. Nu ik veel om me heen hoor over de prijsstijgingen van het gas, is het misschien toch eens tijd me er wat meer in te verdiepen. Want wie weet, kan ik iets besparen op mijn elektra- en gasrekening. Of zijn dat twee aparte dingen? Gênant, zelfs dat weet ik niet eens.

Energierekeningen? Gevalletje struisvogel

Onze energie gaat via Vattenfall. Mijn voorafgaande onderzoek aan het afsluiten van een energiecontract beperkte zich vooral tot de conclusie dat mijn ouders ook altijd Vattenfall hadden en nou ja, dan zal het wel goed zijn toch? Geen idee of het elders misschien wel eens goedkoper zou kunnen zijn. Maandelijks stuurt Vattenfall me een factuur per email. Die ik trouw niet openmaak – het geld wordt gewoon afgeschreven. Blijkbaar geen probleem, want ik heb nog nooit een aanmaning gekregen. Er bekruipt me een gek gevoel: wáárom wil ik niet weten hoeveel honderden euro’s er elke maand uitvliegen? Gevalletje struisvogel? Het is natuurlijk een ontzettende luxe dat ik me deze onverschilligheid kan permitteren. Nu ik meer overzicht over mijn uitgaven wil is het tijd mijn kop uit het zand te halen en moet ik mijn energierekeningen onder ogen komen.

Ik download de Vattenfall-app, maak een account aan en voilà: al mijn kosten op een rij. Blijkbaar maken wij elke maand een standaardbedrag van € 250 over voor elektra en gas. Maar ik krijg ook direct een waarschuwing. Met dit termijnbedrag moeten we aan het einde van het jaar flink bijbetalen. Als ik ergens een hekel aan heb, zijn het onvoorziene rekeningen. Liever ontvang ik later geld terug, in plaats van dat ik moet bijbetalen, dus besluit ik het termijnbedrag te verhogen naar € 450. Dat levert me rond de feestdagen een zelfgespaarde eindejaarsbonus van ongeveer € 250 op, een (kleine) vorm van sparen.

Elektrische auto’s

Omgerekend gaat er € 5.400 per jaar uit aan energie en stroom. Wat een geld! Waar betaal ik dat allemaal voor? Vattenfall geeft de optie je energie- en gasverbruik te vergelijken met andere huishoudens in Nederland. Qua gasverbruik zitten we ver onder het gemiddelde – ik geloof niet in lang douchen – maar qua stroomverbruik hebben we in mei van 2022 190% meer verbruikt dan het gemiddelde 2-persoonshuishouden in Nederland. Dat is bijna twee keer zoveel! Maar, logisch te verklaren. We hadden al een elektrische auto toen we hier kwamen wonen, en in 2021 is er nog een bij gekomen. In totaal verbruikten we in 2021 8143 kWh, ten opzichte van 6462 kWh in 2020. Dat scheelt dus best veel.

Die auto’s hebben we nodig voor werk – daar kunnen we niet zo makkelijk iets aan veranderen. Maar de rest? Onze nieuwe airco-installatie bijvoorbeeld? Een beetje research leert me dat airco op jaarbasis 810 kWh verbruikt, wat neerkomt op zo’n € 218! Net als de wasdroger. Omdat alles er zo babybilletjes-zacht uitkomt, stop ik er wekelijks al mijn ‘hete’ was in. Kost je op jaarbasis € 210. En die kokend waterkraan die we hebben laten inbouwen is natuurlijk ook niet gratis: € 126 per jaar. Die grote vriezer die we tot de nok toe gevuld hebben met brood en vergeten kliekjes kost ons jaarlijks € 81, de tv € 54 en de computer € 59. Uiteraard zijn dit allemaal schattingen bij een gemiddeld verbruik van deze apparaten. Al dat geld, het is allemaal zo logisch, maar ik stond er gewoon echt nooit bij stil.

Zonnepanelen scheelt energierekeningen

Het heeft ons in ieder geval wel het laatste zetje gegeven om over te stappen op zonne-energie. We speelden al langer met de gedachte en hebben er een aantal jaar geld voor opzij gezet. Het is alleen best een klap geld voor een stel zwarte platen op je dak. Maar die hoge energierekeningen kunnen we hiermee wel terug gaan verdienen. Ik zie het dus als een mooie investering in de toekomst. Vorige week zijn ze gelegd. Twintig stuks! En ik vind ze nog mooi ook. Via een app kunnen we precies bijhouden wat het ons oplevert. Dat bedrag loopt best snel op: sinds 31 mei hebben we zo’n € 48 bespaard! Ook in de Vattenfall-app zie ik de verandering direct: mijn verbruikte kWh deze maand staat in de min! Dat ‘eindejaarsbonusje’ zou zomaar iets hoger kunnen uitvallen dit jaar…

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!