Michelle: “Soms staan er vier pakketbezorgers op één dag op de stoep”

Michelle geeft erg graag geld uit. Ze is de eerste om dat zelf toe te geven. Ze wil dat veranderen en neemt jou vanaf nu elke zaterdag mee op haar missie.

Hoi! Ik ben Michelle, freelance copywriter, social media manager en redacteur. Ik woon samen met mijn vriend Nils (44), kind Jimi (2) en twee katten Cato en Marie (beiden 6) in een dorpje tussen Amsterdam en Leiden. De komende weken geef ik jullie een kijkje in mijn financiële strubbelingen in het dagelijks leven. Om jullie een beetje een idee te geven van hoe de vork in de steel zit: toen ik aan mijn vrienden en familie vertelde over deze column, schoten ze in de lach. Jíj een column over geld? Au.

Haat/liefdeverhouding

Dat dus, want geld… ik heb er al mijn leven lang (en dat is nu bijna 36 jaar) een haat/liefdeverhouding mee. Echte financiële problemen heb ik gelukkig nooit gekend, maar kort door de bocht: ik geef het gráág uit. Of het nu aan lekkere wijnen en gezellige etentjes op vakantie is, of wanneer ik door de Hema of Action loop. “Het geld brandt in Michelle’s zak”, zei mijn vader vroeger al hoofdschuddend. 

Drie klikken

En daar heeft hij gelijk in, ik vind het leuk om geld uit te geven. Als ik uit moet rekenen hoeveel geld er in de afgelopen twintig jaar doorheen is gegaan, gaat het me spontaan duizelen. Zeker nu je een spijkerbroek binnen drie klikken met je telefoon hebt aangeschaft, lijkt het hek soms van de dam. Het schaamrood springt spontaan op mijn kaken als zowel de DHL-, DPD-, PostNL- én GLS-bezorger op dezelfde dag langskomen. Mijn kapstok hangt zó vol dat het lijkt alsof ik permanent visite heb en de koninklijke garderobe van Jimi (ik herhaal het nog maar eens: de beste man is twee jaar oud) wordt nóg belachelijker als je bedenkt dat hij er gemiddeld een half jaar mee doet voor hij eruit is gegroeid (of er onomkeerbare spaghettivlekken in te vinden zijn). En tenslotte mijn kast, die ik toch écht in heb laten bouwen met het idee nooit meer ruimtegebrek te hebben, puilt uit. Terwijl mijn zomerkleding zelfs nog op zolder ligt… Marie Kondo who?

Lekker makkelijk

Daarnaast ben ik ook een heilige aanhanger van het ‘gemak-dient-de-mens’-credo. Ga ik een avondje stappen in de stad, dan pak ik het liefst de taxi naar huis – zo’n 30 kilometer verderop. Schoonmaken doe ik al jaren niet meer zelf en toen ik nog geen kind had en in de stad woonde, kookte ik zelden. Ons avondeten haalde ik altijd kant-en-klaar bij de supermarkt. Ik had zelfs ooit een kattenbak die zichzelf reinigde. Misschien vertel ik daar een andere keer nog eens over.

1+1

Ook slim inkopen is tot nu toe nog niet echt aan mij besteed geweest. Weekboodschappen doen lukt me nog maar weinig. Ik neem niet genoeg de tijd om hier een planning voor te maken of om de aanbiedingen door te nemen. Op de momenten dat ik denk wél slim in te kopen (1+1 gratis, je bent een dief van je eigen portemonnee als je het niet doet) belandt er altijd wel iets in het oneindige zwarte gat van de voorraadkast of diepvries. Vervolgens komt het er óf veel te laat, óf helemaal nooit meer uit. Dat vind ik niet alleen zonde van het geld, ik heb ook nog eens een hekel aan voedselverspilling.

Lekker groeien

Dus ja, lieve vrienden en familie, ik snap helemaal waarom de wenkbrauwen massaal de lucht in gingen toen ik vertelde over mijn werk voor PorteRenee. Het zette me wel aan het denken, en nu ik mijn verhaal opschrijf denk ik het weer: dit kan toch niet. Dit moet toch anders. Zeker nu ik sinds dit jaar voor mezelf ben begonnen. Een goede stap waar ik nog geen moment spijt van heb, maar de zekerheid van een vast salaris is hiermee wel weggevallen. Zou dus fijn zijn als ik dat massale over de balk smijten af ga leren. Dat ik mijn rekening maandelijks zie groeien in plaats van dat het altijd maar gelijk blijft.  

Stap voor stap

Daarom neem ik jullie de komende tijd mee met mijn geld strubbelingen. Hoe kan ik structureel meer overhouden aan het einde van de maand? Hoe ga ik écht serieus geld besparen? Ik ga het stap voor stap bereiken en neem jou mee op mijn reis, die vast niet helemaal vlekkeloos zal verlopen. Maar ach, dat hoort er ook bij.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop