Karin: “Mensen vinden me gierig omdat ik tweedehands verjaardagcadeaus geef”

Karin heeft genoeg te besteden, maar koopt tweedehands cadeaus voor de kinderen. Daar vinden mensen wat van.

Ons zoontje wordt binnenkort vijf jaar. Hij moet al een tijdje een nieuwe fiets hebben, want bij ons in de schuur staat alleen een peuterfietsje. Zijn knieën raken inmiddels het stuur aan als hij erop zit. Maar een fiets is best een dure aankoop, dus we willen zijn verjaardag afwachten tot hij een nieuwe fiets krijgt. Gelukkig is meneer ook niet zo’n fan van buitenspelen in de winter, dus hij heeft ‘m weinig gemist afgelopen maanden.

Bijna nieuw, voor de helft van de prijs

Toen ik een beetje goede fiets zocht, kwam ik al snel op bedragen van € 300 uit. Nu kun je denken: er zijn ook goedkopere fietsjes, maar ik heb slechte ervaringen met goedkope fietsen. In dat geval is goedkoop duurkoop.

Maar € 300 voor een kinderfiets? Vind ik veel geld. Dat moet toch goedkoper kunnen, ook voor een merkfiets, dacht ik. Daarom deed ik voor zijn verjaardag een rondje Marktplaats. Natuurlijk koop ik geen oud barrel voor zijn verjaardag. Waar de verf van afbladdert en het voorlicht aan een zielig stroomdraadje bungelt. Zaak is dus om kritisch te kijken.

Uiteindelijk vond ik een exemplaar in de juiste fietsmaat. Hij zag er nog als nieuw uit. Het frame was onbeschadigd en de fietsketting blonk. De schade? Ik kreeg ‘m voor € 150 mee; de helft van de nieuwwaarde.

Tweedehands cadeaus

Eenmaal aangekomen op het adres om de fiets te halen zag ik ‘m staan: dit fungeerde prima als verjaardagscadeau! De man vertelde dat de fiets inderdaad erg weinig gebruikt was. Toen ik liet vallen dat het voor de verjaardag van mijn zoontje was, zag ik de verraste en verschrikte blik in zijn ogen. Ik zag ‘m denken: ze ziet er niet uit als een alleenstaande bijstandsmoeder. Is dat niet zielig voor haar zoontje?

Meteen merkte ik dat ik mezelf ging verdedigen. “Ik vind het zonde om er zoveel geld voor te betalen als hij er zo snel uitgroeit. Het maakt hem toch niet uit als de fiets tweedehands is en je ziet het ook niet.” De man knikte instemmend en ik zag de radartjes in zijn hoofd draaien. Hij voegde eraan toe: “En wie weet kun je ‘m weer verkopen als hij te groot is geworden.” Ik knikte en vertelde er maar niet bij dat zijn zusje ‘m daarna waarschijnlijk nog krijgt.

Meer dan alleen besparen

Het is niet alleen dat ik een vrek ben. En het doodzonde vind om meer te betalen dan nodig is. Ik vind het ook slecht voor het milieu om bepaalde dingen nieuw te kopen, terwijl er bij een ander een bijna ongebruikt exemplaar in huis of in de schuur staat. De man van Marktplaats was daar zelf het perfecte voorbeeld van: een nieuwe fiets voor zijn zoon gekocht met een nieuwprijs van meer dan € 300, terwijl het kind er amper op gefietst heeft!

Het kan nog gieriger

Vond je dit een gierige verjaardags-actie? Het kan nog erger. Toen onze dochter één jaar werd, wist ik maar niet wat te kopen voor haar. Eigenlijk hadden we alles al in huis wat een eenjarige nodig heeft. Ze zat net in de fase van het leren lopen en toen haar broer één jaar werd, gaven we hem daarom een loopkarretje cadeau. Die jongen heeft er kilometers mee afgelegd. Toen ik dit besprak met mijn vriend, keken we elkaar aan: “Zullen we..?”

Loopkarretje

We kropen de vliering op en haalden het loopkarretje naar beneden. Zag er nog goed uit! We deden er cadeaupapier en een strik omheen et voilà: mevrouw was uitzinnig van geluk. Ook zij heeft er heel wat kilometers mee rondgebanjerd. Wij niet nog meer troep in huis, het milieu niet verder aangetast en een hartstikke blij kind dat geen idee heeft dat ze zojuist het oude loopkarretje van haar broer cadeau heeft gekregen.

Gierig stel

Onze omgeving vindt ons soms maar een raar, gierig stel. Wij vinden onszelf vooral slim en duurzaam. Inmiddels zijn we alweer volop aan het bedenken wat we onze dochter voor haar tweede verjaardag kunnen geven. Even een rondje Marktplaats doen…

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’