“Ik kan op deze manier honderden euro’s per maand besparen op mijn boodschappen”

Marjolein wil weten hoe ze slimmer boodschappen kan doen. Daarom deed Renée de weekboodschappen samen met haar en gaf tips om te besparen. Dat scheelde flink: “En mijn man dacht nog wel dat we niet konden besparen.”

“Mijn man doet elke week de weekboodschappen. Ooit deed ik dat, maar ik was er niet goed in. Ik ben erg gevoelig voor verleidingen. Als ik ergens korting op zie, dan neem ik het mee. Dan denk ik: dat kan altijd in de voorraadkast. Terwijl die kast al hartstikke vol staat. Dat ging niet goed, dus doet mijn man het nu.”

En? Doet hij dat goed?
“Beter dan ik, maar ik zie nog ruimte voor verbetering. Wij gaan één keer per week naar de supermarkt voor de grote boodschappen, maar gaan vervolgens nog tig keer per week terug. Nog even dit, nog even dat. Ik dacht dus dat we zo’n 130 euro per week uitgaven, dat blijkt een stuk meer te zijn.”

Hoe ziet jouw thuissituatie eruit? Wie eten er allemaal mee van die boodschappen?
“Mijn man Dirk en ik. We hebben een dochter van 12 weken, die nog niet mee-eet. En nog een dochtertje van 2,5 die erg kieskeurig is. Daarom eten we sowieso twee keer per week rode soep, met veel verstopte groenten. Wat tomaten, wortel, pastinaak, broccoliroosjes en ui. Lang leve de staafmixer!”

Wij hebben een weekmenu voor jullie gemaakt. Jullie eten deze week onder meer kikkererwtenbowl en ratatouille met linzen. Lekker veel groenten én lekker veel bonus-korting.
“Ja, klinkt heerlijk en perfect voor mijn gezin. Ik vond de prijs ontzettend meevallen. Ik had 150 euro verwacht. Dat was al 50 euro minder dan wat we normaal uitgeven, maar het bleek – ook dankzij de korting – zelfs 116 euro te zijn.”

Welke tip van ons gaat jou het meeste helpen?
“Ik ga het Brood van Gisteren vaker meepakken. Dat is brood dat de dag van afbakken niet verkocht is en daarom de volgende dag vanaf 0,25 cent verkocht wordt. Ook de groenten en fruit uit de vriezer komen vaker op mijn lijstje. En ik denk dat vaker kiezen voor Prijsfavorieten, het huismerk van Albert Heijn, voor ons veel verschil maakt. Wij kiezen toch vaker voor duurdere merken. Maar ook het voorbereiden van de boodschappen, met een goede boodschappenlijst waar écht alles op staat, het checken van mijn voorraad thuis en het maken van een weekmenu, niet alleen voor diner maar voor alle maaltijden, kan ons helpen om te besparen op de boodschappen.”

Die maaltijdplanning bespaart geld, maar ook tijd. Ik kan me voorstellen dat de bespaarde tijd ook nuttig is, met kleine kinderen. 
“Ja, absoluut. Het is fijn om te weten dat je de spullen voor het avondeten gewoon al in huis hebt. Iets minder chaos zou fijn zijn. En toch nog lekker en duurzaam eten.”

Ja, duurzaamheid is ook belangrijk voor jullie, he?
“Daar probeer ik wel naar te kijken. Wanneer het kan kies ik ook voor biologisch, zeker bij vlees en eieren. Dat is tijdens het rondje boodschappen met Renée ook nog gelukt, binnen die 116 euro. Daar ben ik blij mee. Betaalbaar is leuk maar er zijn ook andere dingen die belangrijk zijn.”

Als je geregeld biologische producten koopt, kan het slim zijn om Albert Heijn Premium af te sluiten. Daarmee krijg je niet alleen dubbele koopzegels, meer bonus-box aanbiedingen maar ook 10% korting op het hele biologische assortiment. Albert Heijn Premium kost 12 euro voor een jaar, maar dat heb je zo terugverdiend. 
“Ja, dat zei Renée inderdaad. Daar ga ik eens naar kijken. Ik denk dat het voor ons wel voordelig uitpakt. Ik probeer waar ik kan voor biologisch te kiezen en dan scheelt het sowieso al.”

Jouw man dacht vooraf, toen je hieraan meedeed, dat er voor jullie niet zoveel te besparen viel. Hoe denkt hij er nu over?
“Hij was best wel enthousiast. Natuurlijk over de besparing maar ook over de boodschappen zelf. Hij had gedacht dat, als het goedkoper zou zijn, het ook een beetje kleurloos zou worden. Elke dag gekookte aardappels bijvoorbeeld, maar dat is helemaal niet zo. Dus hij was er erg blij mee en ik ook.”

Weekmenu van Marjolein: 

  • Donderdag: chili sin carne
  • Vrijdag: Kikkererwtenbowl met zoete aardappel en spinazie
  • Zaterdag: Rode soep met salade 
  • Zondag: Japanse teriyaki (maaltijdpakket)
  • Maandag: Broodje vegahamburger met volop rauwkost
  • Dinsdag: Ratatouille met linzen
  • Woensdag: Rode soep met stokbrood en smeersels

Dit is een samenwerking met Albert Heijn, de inhoud is 100% PorteRenee

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

📧 Niet met onze vermogensmails! Ik deel mijn persoonlijke ervaringen, tips, en tricks die voor iedereen toegankelijk zijn.
Vermogen opbouwen is niet alleen voor de rijke elite. Door inflatie kun je jaarlijks armer worden zonder dat je het doorhebt. Schrijf je in voor onze gratis mails en begin vandaag nog met slimmer sparen en beleggen.