Karin: “Onze luiheid kost écht te veel geld”

Karin en haar vriend zijn hartstikke gemotiveerd om te besparen. Toch gaan ze nog weleens de mist in. Hun grootste verleidingen: apparaten en diensten die het leven makkelijker maken. Eens kijken hoeveel geld hun luiheid ze elke maand kost.

Als werkende ouders van twee jonge kinderen hebben mijn vriend en ik best een druk leven. Hij werkt 36 uur, ik prop mijn zzp-opdrachten in een werkweek van 28 uur. Al zou ik er met gemak 32 uur mee kunnen vullen.

Eten bestellen

Dit betekent dat de vermoeidheid – of luiheid – vaak toeslaat. Zo hebben we standaard de afspraak dat we één keer in de week avondeten bestellen. We willen één keer in de week niet hoeven koken. Dat betekent wel dat dit ons zo’n € 40 per week kost. Per jaar komt dit dus neer op meer dan € 2000!

Gelukkig hebben we inmiddels een iets goedkopere variant van de afhaalmaaltijd ontdekt: de airfryer. Mijn vriend heeft dit culinaire pareltje voor zijn verjaardag gekregen en nu zetten we die af en toe in als we te lui zijn om te koken. Maar eerlijk? Soms zijn we zelfs te lui om de airfryer aan te slingeren en willen we gewoon eten wat met één muisklik voor onze voordeur staat.

Zuigen en poetsen

Maar onze – met name míjn – luiheid zorgt voor nog meer onnodige kosten. Zo ben ik na de geboorte van onze zoon overstag gegaan om een schoonmaker aan te nemen. Of nou ja, overstag gegaan. Ik heb het zelf geïnitieerd, want ik werd krankzinnig van die eindeloze to-do-lijst in huis. En die ruzies over het huishouden was ik ook beu. Het bleek de beste investering in m’n huishouden én relatie ever.

Die € 50 per twee weken verdient zich dubbel en dwars terug in levensgeluk. Ik realiseer me overigens heel goed dat het een luxe is en dat niet iedereen zich een schoonmaker kan veroorloven. Ik heb genoeg vriendinnen die net zoveel uur werken als ik en daarnaast nog aan de poets gaan.

Over poetsen gesproken: ook onze draadloze stofzuiger valt wat mij betreft in deze categorie. We gebruiken ‘m dagelijks en we vinden ‘m onmisbaar. Maar dat is-ie natuurlijk niet. Helaas zijn we op aanraden van een vriend ook nog eens voor een veel te dure Dyson gegaan van zo’n € 500. Tip: er zijn genoeg goedkopere rip-offs van de Dyson. Ongetwijfeld in kwaliteit iets minder, maar voor een fractie van het geld.

Ongedragen kleding

Hoewel bovenstaande wellicht nog enigszins te begrijpen is (hoop ik?), zijn er ook luie acties die echt een beetje gênant zijn. Zo heb ik meermaals gehad dat ik kleding online bestelde en het eigenlijk niet mooi zat. Normale mensen vullen het retourformulier in, pakken de kleding weer in en gaan naar een PostNL-punt om de kleding terug te sturen. En tuurlijk, in de meeste gevallen doe ik dat ook. Maar ik heb ook regelmatig de bestelde outfit gehouden onder het mom van: ach, als ik m’n buik een beetje inhoud is het een prima broek. Ik heb echt geen zin om ‘m weer te retourneren.

Het resultaat? Nooit meer gedragen. Zonde! En oude of ongedragen spullen en kleding verkopen op Marktplaats? Ik doe het weleens, maar het is zo’n gedoe met mensen die niet komen opdagen of afhaken, dat ik steeds vaker mijn zooi gewoon weggooi. Totaal niet duurzaam ook.

Luiheid als financiële zwakte

Laatst had ik ook weer een luie actie. Ik had een lekke band. Kun je natuurlijk heel eenvoudig zelf plakken om kosten bij de fietsenmaker te besparen. Toch ben ik voor de fietsenmaker gegaan: ik had geen zin om buiten in de kou m’n band te plakken. Weer € 15 lichter.

Mijn man en ik mogen dan weinig geven om fancy spullen, onze financiële zwakte is onze luiheid. Zijn we fanatiek in de weer met dekentjes en extra lagen kleding om de verwarming laag te houden, geven we ondertussen veel te veel geld uit aan onnodige luxe. Een goed financieel voornemen voor ons is dus: wees eens wat vaker niet lui. Work in progress.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop