Loonstrookje: deze 10 dingen moet je weten

Wit? Groen? En wat betekent loonheffingskorting? Leer je loonstrookje begrijpen en check of je krijgt waar je recht op hebt. Michelle legt het uit.

Van mijn baas van Van der Valk kreeg ik back in the days elke maand keurig een envelop met mijn loonstrookje. Ik werkte daar in de bediening. Erg goed was ik niet, maar dat even terzijde.  Hoe dan ook, ik weet nog dat ik het loonstrookje niet begreep. Ik keek altijd wat er onderaan stond: het bedrag dat ik zou ontvangen. Verder geloofde ik het allemaal wel. Nu, ouder en wijzer, krijg ik nooit meer zo’n briefje. Al bijna mijn hele volwassen leven werk ik als ondernemer. Maar áls ik een loonstrookje zou krijgen, zou ik ‘m willen begrijpen. Gewoon, zodat ik snap wat er nou staat. En vooral: om te checken of ik krijg waar ik recht op heb.

Deze 10 dingen moet je écht weten over je loonstrookje.

Persoonsgegevens

We beginnen simpel. Je persoonsgegevens zoals je adres en rekeningnummer vind je terug op je loonstrook. Geen verdere uitleg nodig, lijkt me. Door naar punt 2.

Loonheffingskorting

Ha, korting! Daar houden we van. Hoe zit dat dan? Loonheffingskorting is een stukje van je salaris waar je geen belasting over hoeft te betalen. Je krijgt deze korting maar bij één werkgever. Heb je twee banen? Zet deze korting dan bij één van de twee stop. Doe dit vooral bij de werkgever waar je het minst geld verdient. Dat is het meest gunstig voor jou.

Loonheffingstabel

Ben jij team groen of wit? Waarom staan hier kleuren? Hoeveel loonheffing je betaalt, wordt berekend op basis van wat ze de loonheffingstabel noemen. Bij werkenden in loondienst staat er ‘wit’ op je loonstrookje. Jij valt dus in de witte loonheffingstabel. Heb je een uitkering of ben je met pensioen? Dan staat er groen. En ja, dan val je dus in de groene loonheffingstabel. Mysterie ontrafeld.

Deeltijdfactor

De deeltijdfactor laat zien hoeveel je werkt. Werk jij fulltime? Dan staat het cijfertje 1 achter de deeltijdfactor. Werk je 60%, dan is de factor 0,6. Niet zo ingewikkeld, dus!

Jaarloon bijz. bel.

Het Jaarloon Bijzondere Beloningen (daar staat die afkorting voor) is het heffingsloon van afgelopen jaar. Vorig jaar was vorig jaar, waarom staat dat dan nu op de loonstrook? Nou, op basis van dit loon berekent de belastingdienst hoeveel belasting je moet betalen over bijzondere beloningen, zoals vakantiegeld, overwerk en bonussen. Ook weer helder. En nog zo’n mooie afkorting:

Fisc. mind. auto bijdr. privé gebr.

Heb je een auto van de zaak en tour je daar ook in je vrije tijd mee? Dat is niet gratis. Tenminste, niet als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Als je dat doet, dan krijg je te maken met fiscale bijtelling. Dit bedrag wordt bij je loon opgeteld en daar betaal je dus belasting over. Betaal jij een eigen bijdrage voor het privégebruik? Dan wordt deze van de bijtelling afgetrokken. Dat bedrag zie je op je loonstrookje terug onder ‘fiscale mindering eigen bijdrage privégebruik auto van de zaak’.

Vakantiegeld

Krijg jij één keer per jaar vakantiegeld? Dan staat dat op je loonstrook van de maand waarin je het vakantiegeld ontvangt. Verdeelt jouw werkgever het vakantiegeld over 12 maanden? Dan staat er iedere maand een beetje vakantiegeld op je loonstrook. Vakantiegeld wordt bij je loon opgeteld, dus je betaalt er gewoon belasting over. 

Brutobedragen

Op je loonstrook zie je wat je bruto verdient. Niet alleen je salaris, maar bijvoorbeeld ook reiskosten en overuren. Over al deze bedragen betaal je belasting en draag je premies af. Hoeveel? Dat zie je weer bij de bedragen onder loonheffing.

Loonheffing

Hier kun je lezen hoeveel er van je brutoloon afgaat. Naast loonbelasting betaal je ook premies voor volksverzekeringen. Dat is verplicht. Dit zijn sociale verzekeringen die je helpen als je ziek wordt of je baan kwijtraakt. Geen weggegooid geld, dus.

Nettobedragen

Pak je rekenmachine er maar bij. Trek de loonheffingsbedragen nu eens af van brutobedragen en tadaaa: je hebt de nettobedragen. Tel die weer op en je weet precies hoeveel er in jouw portemonnee terechtkomt. En als het goed is, klopt je loonstrookje!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!