Kasboek Mariët: “Onze hypotheek kost €2.438 per maand”

Mariët (40) woont met haar gezin in Noorwegen. En daar gaat het er financieel wel wat anders aan toe dan in Nederland. Kijk mee in hun kasboekje.

Wat gaaf Noorwegen, hoe ben je daar terechtgekomen?
“Ik heb in het buitenland gestudeerd. Dat vond ik fantastisch. Toen ik mijn man ontmoette, vertelde ik dat ik graag een tijdje in het buitenland wilde wonen. Dat zag hij ook zitten. We wilden wel dat ze in het land waar we gingen wonen, goed Engels zouden spreken. En dat we er allebei werk konden vinden. Uiteindelijk werd het Noorwegen. We wonen hier nu 10 jaar. Zo’n fijn land. Volop buitenleven. Daar houden we van.”

Wat is het grootste verschil met Nederland, op geldgebied?
“Je wordt hier bang van alle leningen. Voor alles sluiten ze een lening af. De relatie met geld is heel anders. Eén op de tien heeft bijvoorbeeld een Tesla. Natuurlijk allemaal op lening. Wij hebben een prima Volvo, uit 2008. Die hebben we gewoon gekocht. De enige lening die wij hebben, is de hypotheek.”

Even over die hypotheek. Dat bedrag is wel pittig.
“Ja klopt! Ik moest laatst wel een beetje lachen. Jullie deelden een kasboekje waar de hypotheek € 1.700 was. Iedereen reageerde eronder: wat hoog, zóveel geld, enzovoorts. Wij hebben een hypotheek van bijna € 2.500 per maand. In één jaar tijd is ons maandelijkse hypotheekbedrag met € 600 gestegen. We hebben namelijk een variabele rente.”

Een variabele rente op je hypotheek, dat hoor je niet vaak.
“Ja, er zitten namelijk allerlei nadelige voorwaarden aan een vaste hypotheekrente in Noorwegen. Zo mag je bijvoorbeeld niet versneld aflossen. Dus kozen we voor variabel. Maar als de rente bij de bank stijgt, stijgt onze rente dus ook meteen. En stijgen ook onze maandlasten. Het kan natuurlijk ook dalen en dan profiteren we ervan. Ik ben nu vooral blij dat we geen maximale hypotheek hebben, dan hadden we namelijk een probleem.”

Mensen zeggen altijd dat Scandinavië zo duur is. Deel jij die mening ook?
“De salarissen liggen hier hoger dan in Nederland. Maar in vergelijking met Nederland is het hier wel duur, ja. Het grappige is wel: luiers zijn bijvoorbeeld weer spotgoedkoop. Een pak met vijftig luiers kost € 3. Dat wordt gesubsidieerd door de overheid.”

Over kinderen gesproken: hoe zit het met het bedrag voor de kinderopvang?
“We hebben twee kinderen, van 2 en 6 jaar. Zij gaan vijf dagen in de week naar de opvang. Daar betalen we ongeveer € 500 per maand voor. De overheid stimuleert ouders om te werken. Iedereen werkt hier fulltime, dus ook alle ouders. Daarom is de kinderopvang zo goedkoop. Vanuit de overheid krijgt elke ouder jaarlijks € 2.000 terug bij de belastingaangifte. Dus wij krijgen € 4.000. Daardoor hebben we amper kosten aan kinderopvang.”

Ik zie geen zorgverzekering staan. Hebben ze die niet in Noorwegen?
“Klopt. Zolang je werkt, hoef je geen zorgverzekering te betalen. Dat wordt vanuit werk geregeld. We hebben wel een eigen bijdrage voor bijvoorbeeld de huisarts, maar kinderen en zwangeren zijn gratis.”

Het bedrag voor tv en internet vind ik best hoog. Hoe komt dat?
“Ja joh, niet normaal. Hier is één provider, die heeft een monopolypositie en bepaalt zelf de prijs. Het verschilt zelfs per gemeente of provincie hoe hoog het bedrag is. Gelukkig komt er nu een tweede provider, die is € 30 goedkoper. Daar stappen we naar over. Mooie besparing.”

En die spaarrekeningen, die zijn mooi gevuld.
“Ik schrok er een beetje van toen ik alles bij elkaar ging optellen, meer dan een ton. We maken elke maand hetzelfde bedrag over naar de huisrekening. En wat we verder met ons geld doen, mogen we zelf weten. We sparen samen, maar ook apart. Ik spaar veel geld, altijd al gedaan. En mijn man geeft veel geld uit aan hobby’s. Dat kan en mag van mij gewoon. Het is zijn geld. Sparen geeft mij een fijn en veilig gevoel.”

Heb je al plannen met het geld?
“Ik wil misschien een deel van het spaargeld gebruiken voor het aflossen van de hypotheek. Alleen, hier worden de maandlasten niet lager, maar wordt de aflossingsperiode korter. Dus daar ga ik me nog even in verdiepen. En ik wil gaan beleggen. Ik heb jullie cursus al gedaan.”

Trouwens, als laatste nog: wat toevallig dat jullie precies hetzelfde verdienen.
“Haha, ja grappig toch. Ik wist wel wat we ongeveer verdienden, maar niet dat het precies hetzelfde was. Dat maakt het met de financiën ook wel gemakkelijker. Leggen we ieder evenveel in.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop