Kasboek Anne: “We moeten verhuizen óf minder luxe gaan leven”

Anne (37) en Arjan (53) houden van luxe. Ze gaan graag uiteten en op vakantie. Maar met twee kinderen en een hoge hypotheek is daar eigenlijk geen geld voor. Toch kunnen ze (nog) geen afscheid nemen van hun luxe leven. Kijk mee in hun kasboekje.

Drukt jullie hypotheek erg op jullie financiën?
“Ja! De hypotheek is echt schreeuwend duur, bijna € 1.700 per maand. Dat is veel geld. We hebben een goed inkomen, daar moeten we het wel mee redden zou je denken. Maar dat is niet zo. We zitten nu op het punt dat we denken: misschien moeten we kijken voor een ander huis. Het is een mooi huis waar we wonen hoor, in een fijne wijk. Maar ja, onze levensstijl past niet bij deze grote maandelijkse uitgave.”

Hoe bedoel je dat?
“We leven nog steeds zoals we deden voordat we kinderen hadden en deze hoge hypotheek. Ik heb op best wat vaste lasten bespaard. We hebben zelfs de schoonmaakster eruit gedaan. Maar we leven te luxe. Gaan graag uit eten, boeken geregeld een vakantie. Dan vinden we het weer nodig om een caravan te kopen of een tweede auto. Met deze hypotheek én twee kinderen kan dat eigenlijk niet meer.”

Hoe doe je dat dan als je er geen geld voor hebt?
“We hebben altijd wel een goede reden om iets te kopen. We praten het steeds goed. Arjan stort bijvoorbeeld vaker geld van de zakelijke rekening naar die van ons. Doordat hij een eigen bedrijf heeft, hebben we altijd een back-up. Dat maakt overboeken heel verleidelijk.”

Dat kan ik me voorstellen.
“Maar het moet anders hoor. Ik wil uiteindelijk minimaal € 6.000 op de spaarrekening hebben. Dan hebben we een fijne buffer.”

Hoe gaan jullie dat bedrag bij elkaar sparen?
“Het bedrijf van Arjan loopt steeds beter. Hij gaat vanaf nu € 500 per maand sparen. We weten waar ons probleem zit, daar gaan we actief mee aan de slag. Laatst wilde Arjan bijvoorbeeld nog even naar het buitenland, omdat hij niet zo goed tegen de winters in Nederland kan. Ik heb dat tegengehouden. We moeten elkaar afremmen om die ‘luxe’ uitgaven te doen. Net zoals uit eten en sushi bestellen. Dat tikt lekker aan op de spaarrekening.”

Dus jullie gaan iets minder luxe leven?
“We moeten uiteindelijk een keuze maken. Of we willen een lekker luxe leven en leuke dingen blijven doen, dan moeten we een ander huis kopen. Of we willen in het huis blijven wonen, maar dan moeten we minder leuke dingen doen.”

Ik zie een schuld van € 437,50 staan.
“Ik wilde een tweede auto, voor mijn werk. Ik leende het geld bij mijn moeder, de auto was € 1000. Geen hoog bedrag. Toch is het een schuld die ik nog moet terugbetalen. Soms denk ik ook: misschien moeten we die auto maar weg doen, want het onderhoud is ook best duur.”

Als ik het goed zie in jullie kasboekje, blijft er toch maandelijks nog een paar honderd euro over.
“Het lijkt inderdaad alsof er geld overblijft, was dat maar zo. Ik vraag me soms wel af: hoe kan het dat het geld weg is? Het gaat op aan dingen die buiten onze standaard categorieën vallen. Onvoorziene kosten, bijvoorbeeld. Ik heb mezelf aangeleerd om elke dag naar mijn bankrekening te kijken, zodat ik weet hoe we ervoor staan. We hebben het in principe hartstikke goed. Maar we hebben alleen soms geen controle over ons geld. Ach, als ik al zie welke stappen we nu zetten, kan het uiteindelijk alleen maar allemaal beter worden!”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop