Kasboek: “Na mijn loonsverhoging vloog het geld er harder uit dan ik wilde”

Manon (26) kreeg onlangs een vette salarisverhoging van € 500. Ze voelde zich enorm rijk, maar kwam voor het eerst in tijden financieel niet uit. En dat terwijl ze ook nog een fikse studieschuld af te lossen heeft. Kijk je mee in haar kasboekje?

“Ik werk fulltime sinds september 2020. Daarvoor studeerde ik nog. Met een ‘inkomen’ van € 1400 kon ik toen prima € 200 per maand sparen. Toen ik een baan kreeg veranderde al snel het een en ander. Zo moest ik mijn studentenflat uit, zelf mijn zorgverzekering betalen en kocht ik een auto om op werk te komen. Maar meer uitgeven omdat ik meer was gaan verdienen? Dat zou mij niet overkomen. Ik had het goed. Deed genoeg leuke dingen, ging regelmatig op vakantie of een weekendje weg on a budget. Maar toen ik in september 2021 een salarisverhoging kreeg, liet ik het toch gebeuren. Ik kreeg er € 500 bij en kwam aan het einde van de maand ineens tekort. Ongelooflijk!” 

Vertel: waar was die € 500 extra ineens gebleven?
“Voor ik het wist, had ik een kledingbox van € 255 besteld met meer en duurdere kleding dan ik zelf zou kopen. Tijdens een weekendje weg met m’n vriend vond ik ineens dat we niet te moeilijk moesten doen en wel mochten uitpakken. De B&B was dubbel zo duur als wat we normaal gesproken redelijk zouden vinden. En ik was al lang niet naar de kapper geweest, dus dat pakte ik ook maar meteen mee. Waar ik voorheen € 20 kwijt was voor de puntjes, moest ik nu € 50 aftikken.”

Wanneer besefte je: ‘dit gaat niet helemaal lekker’?
“Ik had in die tijd ook nog een vrijgezellenfeest en bruiloft en moest een nieuwe bril. Het was schuiven van het ene naar het andere potje. En ineens waren meerdere potjes helemaal leeg. Toen bedacht ik wel dat dit snel moest stoppen. Ik heb meteen een plan van aanpak gemaakt om m’n extra uitgaven in de kiem te smoren. Binnen een jaar wilde ik namelijk juist heel graag € 10.000 sparen voor een aantal mooie doelen. Dat ging op deze manier niet lukken.”

Waar wilde je zo graag € 10.000 voor sparen?
“Onder anderen om mijn motorrijbewijs te halen, m’n studieschuld versneld af te lossen en gewoon voor vermogensopbouw. Ooit hoop ik een eigen huis te kunnen kopen.” 

Oef, ja die schudieschuld van € 49.840. Doet dat bedrag wel eens pijn?
“Het is dubbel. De eerste drie jaar had ik recht op een uitwonende beurs van € 300 per maand. Daarna veranderde het stelsel en heb ik nog vier jaar maximaal geleend. Met € 900 per maand loopt je studieschuld snel op. Ik heb een bestuursjaar gehad en een jaar vertraging opgelopen. En verder heb ik me nooit ingehouden om dingen te doen. Daar heb ik ook geen spijt van. Ik heb een technische studie gevolgd en de banen in die branche liggen over het algemeen voor het oprapen. Daarnaast heb ik 35 jaar om m’n studieschuld terug te betalen. Al wil ik er wel eerder vanaf zijn dan dat.”

Wat is je plan om je studieschuld versneld af te lossen?
“Ik wil elk jaar € 1000 meer dan het jaar daarvoor apart zetten om af te lossen. Afgelopen jaar ben ik met € 1000 begonnen. Dit jaar ga ik voor € 2000 en dan volgend jaar € 3000. Misschien een tikkie ambitieus, want dan moet ik in het laatste jaar € 9000 aftikken. Maar ik hou wel van hoge doelen.” 

Tekst gaat verder onder de video

Het klinkt alsof je aardig plezier hebt in je financiën. Is dat ook zo?
“Ja, heerlijk. Ik ben een jaar penningmeester bij onze studentenvereniging geweest. Geld an sich interesseert me niet eens zo. Ik vind het fantastisch om met cijfers bezig te zijn. Budgetteren, bijhouden en dingen tot op de bodem uitzoeken. Zo wees iemand me laatst op de ‘Middeling sterk wisselende inkomens’ van de Belasting. Daarmee krijg ik waarschijnlijk € 1800 aan te veel betaald belastinggeld terug. Je moet er even goed voor gaan zitten en het is een flinke invulklus, maar daar kan ik echt enthousiast van worden.”

Da’s een lekker bedrag om ‘zomaar’ terug te krijgen. Leg eens uit: hoe steekt die regeling in elkaar?
“Via de site van de Belastingdienst tel je je inkomen over drie aaneengesloten jaren bij elkaar op. De uitkomst deel je dan weer door drie. Dat is je gemiddelde inkomen. Over dat bedrag bereken je per jaar opnieuw de belasting. Komt het totaal van de nieuwe belastingbedragen op minder uit dan van je oude belastingbedragen, met een verschil groter dan € 545? Dan kan het zijn dat je geld terugkrijgt.”

Wil jij ook dit te gekke spaarijsje op jouw koelkast?

Mag je van jezelf dan wat leuks doen van dat geld?
“Niet direct: het gaat sowieso eerst naar een van m’n spaarpotjes. Impulsaankopen doe ik sinds een jaar nagenoeg niet meer. Misschien belandt het uiteindelijk in de vakantiepot. En ik wil graag nieuwe eetkamerstoelen. Misschien dat ik die van dat bedrag aanschaf.” 


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’