digitale spaarpotjes

8 tips: Zo rock je sparen met digitale spaarpotjes

Views 6.36k

Spaar jij al met digitale spaarpotjes? Bij veel banken kun je ze in de app aanmaken en Renée is fan. Maar hoe zet je ze zo in, dat ze je helpen sparen?

Ik kreeg een paar dagen geleden een berichtje via Instagram (leuk als je me daar volgt!) Een volger schreef dat ze sinds kort spaarde met digitale spaarpotjes via de online omgeving van haar bank. Maar, zei ze, ze leek geen enkel doel te halen! Oftewel: het werkte voor geen meter voor haar. Haar vraag aan mij was: hoe laat ik dit wel slagen? Hoe zorg ik dat ik die potjes vol krijg? Ondanks dat ik super-enthousiast ben over de digitale spaarpotjes, heb ik dit vaker gehoord. Dat mensen enthousiast beginnen, de (vaak) maximale 10 spaardoelen aanmaken en daarna geen enkel doel aantikken. Ik denk dat het misgaat door deze twee dingen:

digitale spaarpotjes

1. Je maakt te veel doelen aan


Tien spaardoelen. Holy cr*p, dat is nogal wat. Te veel doelen betekent dat je nooit écht voor één ding gaat. Je moet je spaarenthousiasme – om het zo te noemen – verdelen over te veel dingen. Daardoor krijg je ook nooit dat gevoel in je buik dat helpt bij het sparen. Dat wow-wat-als-ik-dit-doel-haal-hoe-vet-zou-dat-zijn-gevoel.

2. Je stelt geen duidelijk doel 

Je denkt bijvoorbeeld: ik ga een buffer bij elkaar sparen. En dan leg je af en toe wat geld in. Not gonna work. Het is goed om je doel echt duidelijker en meer gedetailleerd te stellen.

Die spaarpotjes zijn top. Het systeem is geweldig, maar het is even zoeken hoe het voor jou het beste werkt. Wanneer je te enthousiast begint (zie hierboven) dan kan het nog wel eens lastig zijn om vol te houden.

Met deze 8 tips gaat sparen met digitale spaarpotjes ook voor jou werken

1. Stel maximaal 4 doelen. Zeker als je net begint met sparen. Liever nog één of twee tegelijk, dan kun je er echt voor gaan. Dan gaat het sparen ook harder. Wanneer je je spaargeld over 10 potjes moet verdelen, schiet het niet op. Dan raak je gedemotiveerd en gooi je het misschien wel tijdens een shopping spree over de balk. Dat willen we niet.

2. Stel een duidelijk doel. Hoeveel wil je sparen? Bij sommige banken loopt het balkje vol naarmate je dichterbij je doel komt. Heel motiverend.

3. Load een plaatje up (niet echt goed Nederlands, maar je snapt wel wat ik bedoel!) Dit kan bij sommige banken. Een foto van jou op een skipiste wanneer je spaart voor de wintersport. Of een foto van je droomhuis wanneer je de kosten koper bij elkaar wilt sparen. Het werkt echt.

4. Zet je spaargeld bij een andere bank dan waar je je betaalrekening hebt lopen. Het grote voordeel van zo’n ver-weg-spaarrekening is dat opnemen net wat minder makkelijk gaat. Praktisch gezien: het staat niet binnen 1 seconde op je rekening, zoals wanneer je spaarrekening ‘onder’ je betaalrekening hangt. Maar ook heeft het een psychisch effect: het geld daar weghalen voelt als een grotere stap. Je denkt er vanzelf wat langer over na. Dat werkt voor mij top. Als je iets moeten betalen, doe ik alles om het niet op te hoeven nemen van onze spaarrekening. Dus ik zou zeggen:

LEES OOK 👁️👁️  "We hebben vorig jaar €70.000 van ons spaargeld opgemaakt"

5. Bepaal een percentage van je inkomen of een vast bedrag dat iedere maand naar dit doel gaat. Schrijf dit achter je doel. Dus bijvoorbeeld: Kosten Koper: 10%. Of Vakantie: 5%. Dat confronteert je met de afspraak met jezelf.

6. Check iedere week je potjes. Niet vaker. Wanneer je te lang ziet dat je geen vooruitgang boekt, ben je eerder geneigd om de handdoek in de ring te gooien.

7. Stop meevallers in je potjes. Echt, dit geeft zo’n lekker gevoel. Een paar tientjes terug van je energieleverancier? €12,50 gewonnen in de loterij? Hup naar je spaardoel (al betekent opzeggen van die loterij nog meer financiële winst, just saying). Of nog lekkerder: je dertiende maand of vakantiegeld. Kijk, dan loopt het balkje snel vol!

8. En tot slot: visualiseer. Denk na over je doel. Hoe zou het zijn dat te bereiken? Voel de wind op de piste, bij wijze van spreken, langs je wangen gaan. Zie jezelf al in je nieuwe huis rondlopen. Maak je doelen levendig en je gaat ze halen. Met een beetje hulp van de spaarpotjes natuurlijk.


BESTEL ALVAST: DE NIEUWE MONEY PLANNER
  • Bestel hier en ontvang de Money Planner direct op de deurmat zodra die gedrukt is
  • Je krijgt ook 12 motiverende podcasts bij het boek
  • Én de gratis begeleidende cursus die je alleen bij de eerste druk krijgt