Karin: “We bleven maar ruziën over geld”

Karin en haar vriend hebben thuis geregeld discussies over geld. Want hoe verdeel je nou precies de geldzaken als de één (veel) meer spaargeld heeft en de ander een hoger salaris?

Als het gaat om geld uitgeven, hebben mijn vriend en ik eigenlijk nooit ruzie of discussies. We liggen heel erg op één lijn als het gaat om wat we met ons geld willen doen. Bij ons zul je daarom niet snel ruzies meemaken over waarom ik toch in godsnaam die dure designlamp heb gekocht of hij zijn halve maandsalaris aan bier heeft uitgegeven. Tuurlijk hebben we weleens uitspattingen, maar daar is ook van beide kanten begrip voor, omdat we in de basis aardig zuinig leven.

Verschil in vermogen

Maar dat wil niet zeggen dat we nooit discussies over geld hebben. Weet je wat namelijk heel ingewikkeld is? Als je een huis gaat kopen en de geldzaken eerlijk wilt verdelen, terwijl er een groot verschil aan vermogen, schulden en salaris is. Toen mijn vriend en ik ging samenwonen een aantal jaar geleden, had ik flink meer spaargeld dan hij. Hij daarentegen had vooral een hoge studieschuld. Bovendien kwamen mijn ouders ook nog eens met een mooi bedrag om in de hypotheek te steken. Maar ja, wat als je vervolgens uit elkaar gaat en je ex ervandoor gaat met de helft van die gift? Dat is toch eigenlijk ook niet de bedoeling.

Spaargeld, schulden en salaris

En dat spaargeld? Tja, dat heb ik zelf bij elkaar gespaard. Moest ik dat in het huis steken? En hoe zit dat dan precies als je uit elkaar gaat? Dan is dat eigenlijk weer van mij en laat ik hem met nog meer schulden achter. Maar goed, hij verdiende maandelijks dan weer een stuk meer. En we hadden afgesproken dat hij ook maandelijks meer zou inleggen op de gezamenlijke rekeningen. Maar is dat wel fair? Want als ik mijn geld ga ‘bewaken’, mag hij dat natuurlijk net zo goed doen.

Minder werken

Vervolgens kregen we ook nog twee beeldige kinderen die we niet fulltime naar de opvang wilden brengen. Dus gingen we allebei minder werken, maar ik nog iets minder dan hij. Voor wiens rekening komt die inkomensverlaging? Zou ik minder gaan inleggen op de gezamenlijke rekening? Of minder sparen op mijn eigen spaarrekening? En als we dan eventueel uit elkaar zouden gaan, heeft dan degene die minder inkomen heeft vergaard ook recht op minder geld? Zorg voor de kinderen is toch ook wat waard? Maar hoeveel dan? En waarom zou híj eigenlijk niet minder gaan werken? Voer voor eindeloze rekensommen en discussies.  

Een leven als huisvrouw

Daarom verlangde ik soms naar vroeger. Toen alles nog simpel en eenvoudig was. De man zorgde voor het geld, de vrouw voor de kinderen. Dat was de taakverdeling en samen zorgde je op die manier voor het gezin. Je trouwde in gemeenschap van goederen. Ging je uit elkaar? Dan had ieder recht op de helft en kon je als vrouw een flinke alimentatie verwachten om in je levensonderhoud te voorzien.

Begrijp me niet verkeerd: ik zou doodongelukkig worden als huisvrouw. En m’n handje ophouden voor alimentatie zie ik ook niet zitten. Maar er is in ieder geval overzicht.

Nieuwe strategie

Op een gegeven moment was het bij ons niet meer te overzien wie wat had ingebracht, wie meer verdiende (hallo wisselende inkomsten als zzp’er!) en wie waar recht op had. En van wie was nou eigenlijk dat spaargeld op die rekening?

Daarom hebben we alles inmiddels volledig overboord gegooid. Alles is nu van ons samen. Mijn spaargeld is zijn spaargeld. Zijn salaris is mijn salaris. Mijn giften zijn zijn giften. Dat geeft een hoop rust. We dragen allebei op onze eigen manier bij aan ons gezin. Als het niet met geld is, dan is het wel met de zorg voor de kinderen. En mochten we elkaar spuugzat zijn en niet meer verder willen samen? Dan hebben we elkaar beloofd dat we altijd nog een zorgplicht naar elkaar hebben. Ik wil niet dat de vader van mijn kinderen niet financieel kan rondkomen, en andersom zou hij mij nooit berooid achter willen laten. Het uitgangspunt zal daarom altijd zijn dat we allebei een goede nieuwe start moeten kunnen maken. Ik kan je vertellen: dat uitgangspunt geeft veel rust. Oh enne, die scheidingsplannen hebben we overigens niet hoor. Maar een verstandige meid… Juistem.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop