Karin: ‘Tv-kijken kost ons € 900 per jaar’

Karin wil slimmer met geld omgaan. Dus gaat ze op zoek naar potentiële besparingen. Ze blijkt een vermogen uit te geven aan tv-kijken. Dat moet anders.

‘Hoi, ik ben Karin, en ik ben verslaafd.’ Aan dat grote scherm in de woonkamer: de tv. Nou goed, verslaafd… Het is een uit de hand gelopen hobby, zullen we maar zeggen. Nu zul je denken: prima toch? Lekker goedkope hobby. Kost je minder dan een teamsport-abo of LEGO-poppetjes sparen. Maar de kosten van tv-kijken vallen tegen.

Twee couchpotatoes

Allereerst even naar de oorzaak van het overmatig bankhangen bij ons thuis. Al vanaf m’n jeugd was het bij ons normaal dat we na het eten de tv aanzetten en hier de rest van de avond achter bleven plakken. Wij deden ’s avonds nooit spelletjes en een boek lezen deed (en doe) ik vooral op vakantie en voor het slapengaan.

Ook mijn vriend is opgegroeid met veel tv thuis. En wat krijg je als je twee couchpotatoes bij elkaar zet? Dan wordt er nog meer bank gehangen. Als je dan ook nog samen twee kinderen krijgt, waardoor je niet zo makkelijk weg kunt tijdens middag- en avondslaapjes, gaat het van kwaad tot erger.

Veel abonnementen

Al die fijne series die streamen we dus via Netflix, Videoland, Disney+ en NPO Plus. En dan hebben we nog een regulier tv-abonnement, omdat er héél af en toe een programma op tv is dat ik live wil zien. Soms vraag ik me oprecht af waarom we nog een tv-abonnement hebben, omdat we ook live via Videoland en NPO kunnen kijken. Gelukkig delen we accounts en inloggegevens met familieleden. Dus voor Disney+ en NPO Plus betalen we niks. Voor Netflix, Videoland en de tv-aansluiting betalen we het volle pond.

Dit zijn de kosten van tv-kijken

En dan hebben we nog de late night snacks, zoals wij ze liefkozend noemen. Want tv-kijken zonder snacks is als pasta zonder geraspte kaas: het kan, maar het is gewoon niet zo lekker.

Laten we zeggen dat we gemiddeld vijf avonden per week snacken. Popcorn, chocola, chips, veel te dure cashewnoten. Dat komt neer op zo’n € 2 per avond.

Als je dan gemiddeld 5 avonden per week snackt, kom je per maand ongeveer uit op zo’n 21 avonden x € 2 = € 42. Dan betalen we nog € 12 per maand aan Netflix, € 10 per maand aan Videoland en € 10 per maand voor de reguliere tv-aansluiting. Dan kom je dus op een totaal maandbedrag van € 74. Per jaar is dat bijna € 900! En dan laat ik de aanschaf van de tv nog buiten beschouwing.

Concluderend kunnen we dus zeggen dat onze hobby tv-kijken:

  • Dikmakend is
  • Duur is
  • Op wat interessante documentaires na, vooral tijdverspilling is

Misschien is het tijd om een nieuwe, goedkopere en boeiendere hobby te zoeken. We zeggen onze nutteloze tv-aansluiting op. De streamingsdiensten behouden we. Ook de late night snacks reduceren we tot het weekend; het bespaart niet alleen geld, ook kilo’s. Dat betekent dat we bij elkaar maandelijks nog maar (8 avonden x € 2 =) € 16 uitgeven aan lekkere dingen en € 22 aan streamingsdiensten. Bij elkaar is dit dus € 38 per maand in plaats van € 74. Een besparing van € 36 per maand en dus zo’n € 432 per jaar!

Weet je wat? Ik ga er vanavond eens een goed boek bij pakken, in plaats van dat grote scherm weer aan te zetten. Wie weet zeg ik dan binnenkort wel een van m’n favo streamingsdiensten op…

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop