“Shocking. Zoveel kosten onze kat en hond per jaar”

Janke is dolgelukkig met haar hond en kat. Maar hoeveel kosten die haar eigenlijk per maand? Ze rekende het uit en schrok zich rot.

Ergens eind 2017 wilde ik graag een kunstkerstboom. Maar man o man, wat schrok ik van de prijzen. Dus op naar Marktplaats. Ik vond er eentje die ik graag wilde hebben. Met een vriendin reed ik naar het opgegeven adres. De boom was prachtig. Afrekenen maar en weer naar huis. Zou je denken. Maar ja, er moesten ook nieuwe versieringen komen. Dus weer in de auto.

Onderweg naar het tuincentrum kwam we langs het asiel. Hoe het toen precies gegaan is, weet ik niet meer zo goed, maar aan het einde van de dag kwam ik thuis met een tweedehandse kerstboom, nieuwe kerstversiering en een kat. Uit het asiel. Welkom Jop!

Gemis van een hond

Ergens eind 2018 had ik al een paar keer stiekem gezocht naar een nestje met puppy’s. Vroeger hadden wij altijd een hond thuis, en dat miste ik eigenlijk wel. Ook omdat ik veel vanuit huis werk, zag ik een hond wel zitten. Die zou me dwingen om lekkere wandelingen te maken. Via een broodfokker wilde ik geen puppy kopen, dus ik was altijd op zoek naar een nestje wat een “ongelukje” was. En dan ook nog een specifiek ras, of een afgeleide daarvan. Kleine kans.

kosten huisdier

Gevonden

Maar een paar maanden later al vond ik precies zo’n nestje. Vriend in de auto gezet en hop naar het opgegeven adres. We zouden alleen even gaan kijken. Hoe het precies gegaan is, weet ik niet meer zo goed, maar aan het einde van de dag kwam ik thuis met auto vol hondenspullen die een godsvermogen kosten. En een puppy. Welkom Dembé!

Dit verhaal doet het altijd goed op feesten en partijen. Logisch. Maar er zit een kleinigheidje in dit verhaal waar ik toen, en eigenlijk nu nog steeds, niet heel erg mee bezig ben geweest. De kosten van een huisdier. Nu ik mijn financiën op een rij aan het zetten ben, wil ik ook weten wat mijn twee knuffeldieren mij per maand kosten. Daarbij wil ik wel zeggen dat het opgeven van mijn dieren, ongeacht de kosten, geen enkele optie is. Maar wie weet, zie ik her en der nog mogelijkheden om te besparen.

Kosten van de kat

Laten we beginnen met de kleinste van het stel. Jop, de kat. Toen ik Jop ophaalde bij het asiel ben ik meteen lid geworden. Met een kleine contributie ondersteun ik hiermee het asiel. Dit kost €25 per jaar. Dat zijn al de eerste kosten die ik onder huisdieren reken.

Meneer Jop krijgt één keer per dag een maaltijdzakje en zijn brokjes zijn altijd bijgevuld. Een kostenpost van €11 per maand. 

We bieden hem wel eens kattensnoepjes aan, maar daar haalt meneer zijn neus voor op, geen kosten daar dus. 

Hoewel Jop een buitenkat is, hebben we toch een kattenbak binnen staan. Verdekt opgesteld, dat dan weer wel. De vulling kost ongeveer €12 per maand. 

Uiteraard wordt onze haarbal ook iedere maand ontwormd en krijgt hij spul tegen vlooien. Dit kost €10 per maand. 

Tot slot zijn jaarlijkse inenting. Deze kost €40 per jaar. Jop kost dus ongeveer €40 per maand. Heel eerlijk? Ik had op minder gerekend voor een poes. Zelf zou ik ongeveer de helft hebben gegokt. Een tegenvaller. De kosten dus. Zeker niet de kat.

Kosten van de hond

Dan over naar de grootste. Onze hond Dembé. Hij is een kruising tussen een labrador en een flatcoated retriever. Tijdens zijn laatste consult bij de dierenarts woog meneer 40 kilo. Flink aan de maat dus voor een knuffeldier. 

Dembé krijgt twee keer per dag te eten. Zijn voer is afgewogen en bestellen we online. Elke maand wordt er een nieuwe zak van 20 kilo bezorgd van €42. 

Daarnaast halen we bij de dierenwinkel ‘kauwsnacks‘ voor grote honden. Deze kosten €20 per maand. 

Ook Dembé wordt ontwormd en krijgt spul tegen vlooien. Net als bij de kat kost dit €10 per maand. 

De inentingen kosten ongeveer €100 per jaar. 

Dembé kost dus ongeveer €80 per maand. Deze had ik persoonlijk ook iets lager ingeschat.

Niet eens meegenomen

Natuurlijk maken beide dieren wel eens wat stuk. De hond iets vaker dan de kat. Deze kosten neem ik niet mee. En los van bovenstaande gaan we ook wel eens een keertje extra met ze naar de dierenarts. Zo heb ik recentelijk €80 afgerekend voor antibiotica. Een dierenverzekering heb ik bewust niet genomen. Ik zorg ervoor dat ik altijd een buffer heb op mijn spaarrekening, waarin ook de onvoorziene kosten voor mijn huisdieren zijn meegenomen. Ook de aanschafkosten van Jop en Dembé heb ik niet uitgerekend. Maar neem van mij aan: die zijn hoog genoeg. Bovenstaande berekening is dus gebaseerd op blijvend gezonde dieren die vooral niks stuk maken en gratis met hun inboedel bij je binnen komen wandelen. De realiteit ligt helaas anders.

In totaal

Al met al kosten mijn twee huisdieren mij dus €120 per maand, ofwel €1.440 per jaar. Dat is een flinke bak met geld. 

Ik heb bij de aanschaf totaal onderschat wat een huisdier kost per jaar. Ik schrik er eigenlijk een beetje van. Los daarvan blijven Jop en Dembé natuurlijk bij ons. Ik kan ze echt niet missen, dus deze kosten zijn vanaf nu onderdeel van mijn vaste lasten. Maar ik spreek met mezelf af: misschien iets minder cadeautjes voor Jop en Dembé. Ze hebben wel even genoeg kussens, mandjes, botten en speeltjes.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop