“Ik wil komend jaar meer verdienen, mijn hypotheek versneld aflossen en een auto bij elkaar sparen”

Janke stelt haar financiële, goede voornemens voor volgend jaar. En die zijn behoorlijk ambitieus.

Afgelopen jaar was financieel een eyeopener voor mij. Ik ben zoveel dingen in gaan zien en anders gaan doen. Dat levert een enorme besparing op. Van dik €1.000 per maand in totaal. Wow. Dat had ik vooraf niet durven hopen. Daar gaan we glaasje bubbels op drinken met Oud & Nieuw. Oké, misschien wel twee. Laat ik dan van dit moment gebruik maken om jou ook nog even te motiveren. Ik ben niet financieel heel wijs, ik ben niet per se handig met geld of goed in cijfers. Toch lukte dit me. Als je me zou kennen, zou je weten dat dit waar is: als ik het kan, kan jij het zeker.

Besparen is een mooi begin, maar nu de rest

Afgelopen maanden behaalde ik al een geweldig resultaat. Maar er is nog veel meer te doen. Afgelopen week ging ik ervoor zitten. Ik maakte een lijstje van financiële zaken waar ik in 2022 mee aan de slag wil gaan. Rijker word je namelijk niet alleen door te besparen. Dat is een mooi begin, maar nu wil ik doorzetten.

Waar ik stiekem een beetje bang voor ben, is dat ik het ‘makkelijke’ gedeelte achter de rug heb. Dat de struggles nu pas echt beginnen. Aan de andere kant, had ik ook nooit kunnen bedenken dat ik in een paar maanden tijd zoveel zou kunnen besparen op mijn uitgaven. Dus wie weet blijk ik dit ook gewoon te kunnen. Ik probeer dat voor ogen te houden. Geen twijfel maar enthousiasme. En als ik iets niet snap, dan zoek ik het op of vraag ik het iemand die er beter in is.

Financiële goede voornemens

Vandaag deel ik mijn financiële goede voornemens met je. Of het allemaal gaat lukken? Ik ga er in ieder geval voor. Aan de inzet en motivatie zal het zeker niet liggen.

 • Buffer opbouwen
  Helaas is mijn spaarrekening nog niet zo hard gegroeid als ik zou willen. Afgelopen maand werden de meeste van mijn besparingen zichtbaar in keiharde euro’s. Het geld dat ik daardoor overhoud, gaat elke maand naar mijn spaarrekening. Mijn doel is eerst maar eens een buffer van €3.000. Dat zal me meer rust geven dan ik nu ervaar. Zodra er iets stuk gaat, word ik nerveus. Daar wil ik vanaf. Ik zet het geld voor mijn buffer bij een andere bank, zodat ik het geld niet steeds zie staan wanneer ik mijn saldo check. Ik hoop dat dat de verleiding verkleint om eraan te zitten.
 • Spaarplan maken
  Ik krijg komend jaar twee grote uitgaven voor mijn kiezen, waar ik nu al van weet. Mijn leasecontract voor de auto stopt per april. Hoera. Hulde. Heel blij mee. Want wat was ‘ie duur. Het betekent wel dat er een andere auto voor terug moet komen. Stiekem kijk ik al af en toe op autosites. Ik wil graag een kleine auto en die mag best al wat jaartjes oud zijn. Ik budgetteer de auto op €3.000. Daarnaast wil ik van de zomer ook nog op vakantie. Afgelopen jaren was ik hiervoor ruim €3.500 kwijt. Dat vind ik echt te veel. Dus wil ik komend jaar maximaal €2.500 uitgeven. Dus is inclusief alles, dus ook ijsjes, boodschappen en uitjes. Maar eigenlijk wil ik mezelf uitdagen om hier €2.000 van te maken.
 • Hypotheek aflossen
  Mijn hypotheek heeft een aflossingsvrij deel. Dat is ongeveer 45% van mijn totale hypotheek. Hoewel ik allang blij ben dat ik het grootste gedeelte aflos, wil ik toch ook dit aflossingsvrije deel gaan aflossen. Hoe lager je hypotheek, hoe lager je maandlasten. Ik weet dat ik hier pas na de zomer mee kan beginnen. Dan is de buffer compleet en zijn de grote uitgaven gedaan. Dat demotiveert een beetje, maar ik ben liever realistisch dan dat ik mezelf van alles wijsmaak waardoor het resultaat tegenvalt.
 • Meer inkomen
  Dit is voor mij een hele belangrijke. Wanneer ik meer inkomen genereer, komen mijn doelen sneller dichterbij. Op dit moment werk ik parttime als freelance copywriter. Dat levert me een inkomen van € 1000 netto per maand op. Als ik dit zou kunnen verdubbelen, kan ik al eerder extra aflossen op mijn hypotheek en ook nog eens meer gaan sparen. Aan de bak dus.

Mindset is net zo belangrijk

Het is een ambitieus rijtje voornemens. Daar hoort ook een verandering van mijn mindset bij. Ik koop nog te vaak zwarte jurkjes waar ik er al 14 van in mijn kast heb hangen. Dus ook mentaal moet ik aan de bank. Minder verlangens, meer dankbaarheid. Minder impulsaankopen, meer investeringen voor de lange termijn. Ik heb er zin in!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop