“Ik geef het op: mijn boodschappenbudget gaat omhoog”

Renée heeft lang vastgehouden aan haar boodschappenbudget van € 85 per week. Maar nu de prijzen zo hard zijn gestegen, geeft ze toe: “Ik zal dat budget echt moeten bijstellen”.

Zo’n € 85. Dat gaf ik de laatste jaren gemiddeld uit aan boodschappen voor mijn gezin van vier. Niet dat ik van mezelf daar precies binnen moest blijven, maar wanneer ik het uitrekende kwam ik daar steeds weer op uit. De ene week net wat over budget, de andere week zat ik juist wat onder budget, omdat ik nog genoeg voorraad had. Ik maakte zelfs een cursus over betaalbaar boodschappen doen. Ik vind van mezelf dat ik daar best wat over weet, en nu moet ik zelf toegeven: ik red het niet meer binnen mijn budget.

Kop-in-het-zand-tactiek

Eventjes deed ik de kop-in-het-zand-tactiek. Ik wilde niet weten wat het werkelijke bedrag was wat naar boodschappen ging. Kinderachtig natuurlijk, en alles wat je niet moet doen. Want ik werd er alleen maar onrustig van. Ik had geen grip meer op mijn financiën en PorteRenee-volgers weten dat ik daar slecht op ga. Dus werd het tijd om de boel onder ogen te komen.

De boodschappen zijn zo’n 10% duurder geworden. Dat blijkt uit inflatiecijfers. Met mijn budget van vorig jaar – zo’n € 85 euro per week – zou ik alleen daardoor nu al uit moeten komen op € 93,50 per week. Tel daarbij op dat mijn kinderen steeds groter worden en ik steeds vaker voor biologisch probeer te kiezen en de € 100 per week voor boodschappen is hier in huis ruimschoots aangetikt. En om eerlijk te zijn, moet ik zelfs opletten om daar binnen te blijven.

Herzien boodschappenbudget

Ik heb de laatste week mijn budget helemaal herzien. Niet alleen ging mijn energierekening van € 204 naar € 290 en daarna door zuinig te zijn en zonnepanelen, gelukkig terug naar € 100. Ook andere kosten veranderden dus. Met deze nieuwe inzichten heb ik ook ons boodschappenbudget aangepast. Ik kan me wel tegen deze nieuwe realiteit verzetten, maar dat heeft geen zin. Je kunt beter een nieuw, realistisch budget stellen, dan gefrustreerd zijn omdat je niet binnen je oude boodschappenbudget blijft. Daardoor raak je het zicht op je uitgaven helemaal kwijt en dat brengt niks goeds.

Mijn inkomen stijgt helaas niet zo hard als mijn uitgaven doen. Dat betekent dat er bezuinigd moet worden. Ik zou de hogere kosten prima kunnen dragen, maar wil eigenlijk niet inleveren op het bedrag dat ik elke maand kan sparen en beleggen. Dus vlogen er twee abonnementen de deur uit en schroefde ik wat budgetten naar beneden, bijvoorbeeld voor horeca en kleding. Het moet toch ergens vandaan komen.

Terug naar de tekentafel

De inflatie heeft het financiële plaatje voor iedereen veranderd. Of je nu rijk of arm bent. Kosten gaan omhoog en deze nieuwe situatie vraagt erom dat je even (opnieuw) bekijkt: hoe zijn de kosten veranderd? Het is verleidelijk om je kop in het zand te steken en dat deed ik dus ook even, maar uiteindelijk brengt het je niks. Juist door de feiten van de inflatie – waar jij niets aan kunt doen – onder ogen te komen en je plan bij te stellen, krijg je weer controle.

Dat maakt die stijgende prijzen niet minder vervelend, maar je ervaring daarvan wel minder frustrerend. Zie je ineens dat de hogere prijzen je in de problemen brengen? Dan kun je nu nog handelen. Bijvoorbeeld door te besparen, kosten te verlagen of op te zeggen. Of in het uiterste geval hulp te zoeken. Kom je door de inflatie (nog) niet in de problemen, maar zie je je buffer wel slinken of het geld dat je kunt sparen afnemen? Dan kun je op zoek naar besparingen in je budget. Want dat je die hogere prijzen kunt betalen, betekent niet dát je ze ook moet betalen.

Slimme boodschappen bespaartip van Joni: koop voortaan groenten uit de vriezer. Net zo gezond als de verse variant, maar veel goedkoper. En extra handig: vriezergroenten zijn vaak al gesneden en zijn langer houdbaar dan verse.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!